ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Ευρωπαϊκό βραβείο τοπίου διεκδικεί η Λάρισα

* «Η Λάρισα αποκτά μια νέα ταυτότητα και πλέον γίνεται γνωστή στην Ελλάδα ως η πόλη των πεζοδρόμων ή «τερψίκεντρος πόλη»

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2017 14:45
Οι εικόνες που συνοδεύουν την υποψηφιότητα της Λάρισας, με τον «Γλυπτό ποταμό» της Νέλλας Γκόλαντα Οι εικόνες που συνοδεύουν την υποψηφιότητα της Λάρισας, με τον «Γλυπτό ποταμό» της Νέλλας Γκόλαντα

Με το ζωογόνο στοιχείο του νερού, να ρέει και να παντρεύεται με τον Πολιτισμό και την Τέχνη, η Λάρισα διεκδικεί μια θέση στα καλύτερα τοπία πόλεων της Ευρώπης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα παίρνει μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό, όπου θα συναγωνιστεί εμπνεύσεις και ανθρώπινες δημιουργίες τοπίων άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, με μπροστάρισα την πόλη της Λάρισας.

Η πρόκληση βρήκε την πόλη μας έτοιμη να δώσει τη «μάχη» για να στηρίξει την υποψηφιότητά της, επιλέγοντας παρεμβάσεις τέχνης στο υδάτινο στοιχείο της και καταθέτοντας το έργο: «Δημιουργώντας κώδικες νερού στο κέντρο της πόλης – Το πείραμα της Λάρισας».

Ήδη αυτή τη στιγμή η Λάρισα βρίσκεται μεταξύ 13 ευρωπαϊκών πόλεων, που διεκδικούν βραβείο τοπίου και η εικόνα της προβάλλεται και γίνεται γνωστή, από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με αυτή και μόνο την κίνηση, Ευρωπαίοι γνωρίζουν κάθε πτυχή της Λάρισας, μέσα από ένα βίντεο που παρουσιάζει τη θέση της, την ταυτότητά της, τα μνημεία της και τον πολιτισμό της, καθώς και τις εικόνες του έργου της υποψηφιότητάς της, που είναι συγκεκριμένα το έργο «Γλυπτός ποταμός» της γλύπτριας τοπίου κ. Νέλλας Γκόλαντα, όπου αναδεικνύεται η ανάπλαση του κέντρου της με τη συμβολή της τέχνης.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας με την πρόταση του Δήμου Λαρισαίων υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ η αρμόδια γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ειρήνη Κλαπατσέα έλαβε και ευχαριστήρια επιστολή για τη σημαντική συμμετοχή της χώρας μας, από την κα Maguelonne Dejeant-Pons, ειδική εκτελεστική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη Λάρισα, η έγκριση της υποψηφιότητάς της να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, σε αυτόν τον διαγωνισμό, η οποία στηρίχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό και από την

Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ειρήνη Κλαπατσέα, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και εξέφρασε τις καλύτερες κριτικές για το έργο της συμμετοχής μας.

Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, να προβάλλουμε την εικόνα της Λάρισας, η οποία έχει να παρουσιάσει αξιόλογα και ιδιαίτερα στοιχεία, άξια να συναγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις…» υποστηρίζει στην «Ε», ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Στην όλη προσπάθεια σύνταξης της υποψηφιότητας και δημιουργίας του υλικού της, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η γενική διευθύντρια του δήμου Λαρισαίων κ. Λίλη Γιοβρή, καθώς και η γνωστή γλύπτρια κ. Νέλλα Γκόλαντα.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τον Ιούλιο του 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη πολιτιστική, οικολογική, περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία που έχει η έννοια του τοπίου – αστικού και υπαίθριου – υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, την πρώτη διεθνή συνθήκη που αφιερώνεται αποκλειστικά σε όλες τις διαστάσεις του ευρωπαϊκού τοπίου.

Το 2008 το Συμβούλιο της Ευρώπης θέσπισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τοπίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για την αξία των τοπίων, του ρόλου τους και των μεταβολών τους. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια και στόχος του είναι να αναγνωρίσει και να ανταμείψει υποδειγματικές πρακτικές πρωτοβουλίες τοπικών αρχών για την αναβάθμιση της ποιότητας του τοπίου.

Η Ελλάδα, με την υποψηφιότητα της Λάρισας, συμμετέχει στην πέμπτη κατά σειρά προκήρυξη του βραβείου για το έτος 2016 – 2017.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σύμφωνα με την κ. Γιοβρή: «Το έργο «Γλυπτός Ποταμός», έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα τοπίου για την πόλη της Λάρισας, με βάση την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και αποκαλύπτοντας και το γεωργικό τοπίο της περιοχής, όπως η πεδιάδα της Θεσσαλίας με τον Πηνειό ποταμό και το μυθικά βουνά που την περιβάλλουν. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο σημειώνει τη χαμένη σχέση της πόλης με το ποτάμι της, τον Πηνειό και τονίζει τα διάφορα είδη τοπίου της Θεσσαλίας – ορεινά και πεδινά – κατά μήκος της διαδρομής του».

Αναφορικά με την ταυτότητα της πόλης της Λάρισας, στον διαγωνισμό παρουσιάζονται και τα εξής στοιχεία: «Η Λάρισα στη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της υπέστη πολλές αλλαγές και εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη και δυναμική πόλη. Όμως με την έντονη και άναρχη ανάπτυξη της δεκαετίας του ’50 καταστράφηκαν τα στοιχεία της ιστορίας της και υποβαθμίστηκαν οι συνθήκες διαβίωσης στον αστικό χώρο.

Ο Δήμος Λαρισαίων από την δεκαετία του ’80 προχώρησε σε μια συστηματική διαδικασία ανασυγκρότησης της πόλης ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη της περιοχής του ευρύτερου ιστορικού κέντρου, που αποτέλεσε τον πυρήνα εξάπλωσης της πόλης.

Εκπονήθηκαν μελέτες οι οποίες είχαν ως στόχους τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής περιοχής και την ανασυγκρότηση των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα και την φυσιογνωμία της.

Όλες οι γενικές και επιμέρους μελέτες και επεμβάσεις είναι διαχρονικά και λειτουργικά συνδεδεμένες μεταξύ τους και περιλαμβάνουν:

• Έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που στοιχειοθετεί τη δημιουργία ενός συνολικού δικτύου πεζοδρόμων που συνδέει το εμπορικό κέντρο με τον Ιστορικό Λόφο του Φρουρίου, το Αρχαίο Θέατρο, τις τέσσερις πλατείες του κέντρου, τον Πηνειό, το πάρκο Αλκαζάρ, τον Σιδηροδρομικό σταθμό, το ΚΤΕΛ, τον Μύλο του Παππά, τις πολιτιστικές, διοικητικές και κοινωνικές δραστηριότητες της πόλης.

• Την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, με τον περιορισμό των μετακινήσεων με Ι.Χ. προς το κέντρο, την ήπια τροπή της κυκλοφορίας, την βελτίωση των συνθηκών για πεζούς, ΑΜΕΑ και ευάλωτους χρήστες με τη δημιουργία συνεχούς δικτύου πεζόδρομων γύρω από το κυρίως εμπορικό - ιστορικό κέντρο, διαπλάτυνση πεζοδρομίων και διαβάσεων πεζών, τη διαμόρφωση δικτύου ποδηλατοδρόμων, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στις παρυφές της κεντρικής περιοχής καθώς και αναβάθμιση των Αστικών συγκοινωνιών.

• Την αποκατάσταση της σχέσης του φυσικού τοπίου με τον αστικό χώρο με την ανάπλαση του περιβάλλοντος της κοίτης του Πηνειού ποταμού και την ένταξή του στην ζωή της πόλης καθώς και την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου.

•Την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης μέσα από την αναβάθμιση του κεντρικού τομέα, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Φρουρίου, με το εμπορικό κέντρο και την ανάπλαση και ανάδειξη αξιόλογων μνημείων και μνημειακών συνόλων όπως το Αρχαίο Θέατρο, τα βυζαντινά μνημεία το Μπεζεστένι, τον Μύλο του Παππά παράλληλα με την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση όλων των κεντρικών πλατειών. Η Λάρισα αποκτά μια νέα ταυτότητα και πλέον γίνεται γνωστή στην Ελλάδα ως η πόλη των πεζοδρόμων ή «τερψίκεντρος πόλη».

Να σημειωθεί ότι οι χώρες που συναγωνίζεται σε αυτόν τον διαγωνισμό, η Ελλάδα είναι οι εξής: Βέλγιο, Ανδόρα, Φιλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία και Τσεχία.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass