ΑΥΛΑΙΑ 9ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κινηματογραφική μαγεία και πολλές ταινίες

* Τιμήθηκαν για την προσφορά τους Κώστας Καζάκος- Κώστας Τσιάνος

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2017 12:35

Αυλαία έριξε χθες το 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας μέσα σε πανηγυρικό κλίμα που περιελάμβανε και δύο ξεχωριστές βραβεύσεις.

Τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και δάσκαλο Κώστα Καζάκο και τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και διαχρονική «ψυχή» του Θεσσαλικού Θεάτρου Κώστα Τσιάνο. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον πρώτο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και αντίστοιχα στον δεύτερο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίκος Αρτινός. Επίσης τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Δήμος Λάρισας πρόσφεραν στα δύο τιμώμενα πρόσωπα λευκώματα κι άλλα σύμβολα της πόλης.

Χθες το πρωί προβλήθηκαν οι ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τις οποίες παρακολούθησαν σκηνοθέτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και ταινίες του μαθητικού μέρους (για το μαθητικό κομμάτι ταξίδεψαν στη Λάρισα 4 σχολεία από την Ελλάδα).

Οι νικητές

Όσον αφορά στους νικητές του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Λάρισας.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γιώτα Φώτου, συγγραφέα, πρώην σχολική σύμβουλο, Αποστόλη Σδράλλη, καθηγητή, σκηνοθέτη, Γιάννη Γεωργιάδη, δάσκαλο, ζωγράφο, σκηνογράφο, Ράνια Τσοχατζή–Γκάγκα, δασκάλα, μουσικό, συνθέτη, Δημήτρη Σακατζή, καθηγητή, σεναριογράφο επέλεξε για να βραβευτούν τις παρακάτω μαθητικές ταινίες:

1ο βραβείο: 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών: «Σαν τα χελιδόνια»

2ο βραβείο: 1ο ΕΠΑΛ και 1ο Ε.Κ. Άργους: «Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας … από την πλευρά του Λύκου»

3ο βραβείο: 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας: «Σαν τα μάτια μας …»

Ειδικές διακρίσεις:

1η Ειδική διάκριση: (Κοινωνικό μήνυμα με ευαισθησίες). ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης: «Schooliκομπερδέματα»

2η Ειδική διάκριση: (Παρουσίαση θέματος προσφυγικού). Γυμνάσιο Καρλοβασίων Σάμου: «Και περιμένω…»

3η Ειδική διάκριση: (Κοινωνικό μήνυμα). 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου: «Η κλοπή»

9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας

Α’ κατηγορία. Διαγωνιστικό animation

Η κριτική επιτροπή του animation αποτελούμενη από τους, Evan Hughes Αυστραλό κινηματογραφιστή , Μέλανδρο Γκανά moderator στο greekcomics.gr, και Γιώργο Κετσιακίδη σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων/καλλιτέχνη οπτικών εφέ, επέλεξε για το Α’ Βραβείο animation την ταινία « Chika, the dog in the ghetto” από τη Γερμανία.

Β’ Κατηγορία: Διεθνές Διαγωνιστικό. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Γιάννη Τοτονίδη πρόεδρο των δυο επιτροπών μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκηνοθετών, Χρήστο Μήτση κριτικό κινηματογράφου στο περιοδικό «Αθηνόραμα», μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), Βίβιαν Παπαγεωργίου σκηνοθέτρια και εκπαιδευτικό, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Σάντρα Νίκολιτς, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δραματικών Τεχνών του Βελιγραδίου στον τομέα μελέτης του Κινηματογράφου και των ΜΜΕ, επέλεξαν για να βραβευτούν τις ταινίες:

Τιμητική διάκριση στον πρωταγωνιστή της ταινίας The best of intentions Emil Jonsson – Sweden, Per Ragnar για την ερμηνεία του ως πατέρα στην ταινία.

Τιμητική διάκριση στην ταινία Mother River του Priit Pohjala – Estonia για την ιδιαίτερη ποιητική κινηματογραφική του προσέγγιση σε διαχρονικά υπαρξιακά ερωτήματα.

Γ’ Βραβείο στην ταινία Blight του Brian Deane - Ireland

Β’ Βραβείο στην ταινία For your own Safety του Florian Heinzen –ziob- Germany

A’ Βραβείο στην ταινία Son του Κωνσταντίνου Σαμπάνη Γερμανία

Γ’ κατηγορία: Ελληνικό Διαγωνιστικό

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Γιάννη Τοτονίδη ως πρόεδρο ,Χρήστο Μήτση, Σάντρα Νίκολιτς, Άκυ Μητσούλη σκηνοθέτη θεάτρου και Νάνσυ Σπετσιώτη, σκηνοθέτρια επέλεξαν για να βραβευτούν οι ταινίες:

Τιμητική διάκριση στην ταινία Χρήστος και Δήμητρα της Αμέρισσα Μπάστα γιατί προσεγγίζει με φρέσκια κινηματογραφική ματιά μια διαχρονική ερωτική ιστορία.

Τιμητική διάκριση στην ταινία White Collar της Ναταλίας Λαμπροπούλου γιατί προσεγγίζει ένα επίκαιρο πολιτικο-κοινωνικό θέμα με μια πρωτότυπη σεναριακή ιδέα.

Τιμητική διάκριση στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο για την ερμηνεία του στην ταινία A buddy already dead του Κωνσταντίνου Φραγκούλη.

Γ’ Βραβείο στην ταινία 2 ½ του Χρήστου Νταμπακάκη

Β’ Βραβείο στην ταινία Phantom Limb του Μιχάλη Φελάνη

Α’ Βραβείο στην ταινία Η Αλίκη στο καφέ του Δημήτρη Νάκου

Στο 1Ο fashion film festival. 1ο Βραβείο στην ταινία The nimble fingers of fashion της Λένας Σταματοπούλου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ έκλεισε με σύντομη ομιλία της προέδρου Άντας Σαρτζή, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του κόσμου στην τελετή, ενώ ανέφερε ότι «από αύριο κιόλας ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ, το οποίο θα έχει χαρακτήρα επετειακό και οι εκδηλώσεις θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και αναβαθμισμένες».

Κώστας Καζάκος: Ο κινηματογράφος κρίνεται από την ιστορία…

Στο μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου σε ένα εκπληκτικό masterclass μετετράπη η παρουσίαση του μεγάλου ηθοποιού Κώστα Καζάκου στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίκος Αρτινός παρουσίασε το κεντρικό πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης, καλώντας τον να αναφέρει τι είναι αυτό που κάνει έναν ερμηνευτή να «ποιεί ήθος» και έτσι να γίνεται ηθοποιός. Ο Κώστας Καζάκος μίλησε στο κοινό της Λάρισας, για τη διάκριση ανάμεσα στον ηθοποιό του θεάτρου και τον ηθοποιό του κινηματογράφου, προσδιορίζοντας με συναισθηματική λογική τα όρια ανάμεσά τους. Μίλησε για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, για τον καλλιτεχνικό κινηματογράφο καθώς και για εκείνο τον κινηματογράφο που η αξία του εντοπίζεται στο πώς τον αξιολογεί η ίδια η ιστορία, με το πέρασμα των χρόνων. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, ήταν όταν ο Κώστας Καζάκος κάλεσε στη σκηνή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεσσαλικού Θεάτρου Κώστα Τσιάνο, να μιλήσει για την αείμνηστη Τζένη Καρέζη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass