ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΙΑΚΑ

Λαμπρή έναρξη με ταινίες των Θ. Αγγελόπουλου και Α. Αβρανά

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2017 11:40

Στον αστερισμό του κινηματογράφου και αυτή την εβδομάδα η Λάρισα με το 3ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που άνοιξε χθες το απόγευμα τις πύλες του στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Η έναρξη έγινε πανηγυρικά με τη Φιλαρμονική να υποδέχεται τους Λαρισαίους σινεφίλ που έσπευσαν χθες πρώτη ημέρα του πανοράματος να απολαύσουν τις εξαιρετικές ταινίες «Ο μελισσοκόμος» του Θ. Αγγελόπουλου και «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. Η πρόεδρος της κινηματογραφικής λέσχης Λάρισας κ. Θεοδώρα Μουκούλη καλωσόρισε τους σινεφίλ με ένα ποίημα ενώ αναφέρθηκε και στο πανόραμα ελληνικού κινηματογράφου που φέτος έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η χθεσινή ημέρα όμως ήταν ιδιαιτέρως σημαντική αφού βραβεύτηκε ο Λαρισαίος σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γιώργος Ζιάκας από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα. Ο κ. Σάπκας, σε σύντομο χαιρετισμό του αφού αναφέρθηκε στην αναβαθμισμένη διοργάνωση, μίλησε για τη συμβολή του Γιώργου Ζιάκα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λάρισας, τονίζοντας ότι η πόλη του χρωστά πολλά.

«Ο Γιώργος Ζιάκας είναι ένας από τους κορυφαίους σκηνογράφους και ενδυματολόγους του θεάτρου και του κινηματογράφου. Συνεργάτης στις περισσότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, συνιδρυτής του ιστορικού «Θεσσαλικού Θεάτρου», στο οποίο διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής, καθηγητής Σκηνογραφίας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, και σπουδαίος ζωγράφος. Κανένας δεν έχει αποδώσει καλύτερα τον κάμπο της Λάρισας τον Αύγουστο, που βάζουν οι αγρότες φωτιά στις σιτοκαλαμιές. Θεσσαλικό Θέατρο, παράσταση πρώτη στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στις 26 Δεκεμβρίου 1975 με την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος, μουσική Λουκιανός Κηλαηδόνης, Σκηνικά- Κοστούμια Γιώργος Ζιάκας. Καλοκαίρι 1988, Ηλέκτρα Ευριπίδη, Σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνος Μουσική Νίκος Ξυδάκης, Σκηνικά –κοστούμια Γιώργος Ζιάκας. Πολλοί περιμένουν στη γωνία για την «Ηλέκτρα - Καραγκούνα», μα η παράσταση συγκλονίζει. Οι κριτικές είναι διθυραμβικές, η «Ηλέκτρα» πηγαίνει έναν χρόνο μετά στην Επίδαυρο -το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας είναι το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ που μπαίνει στο αργολικό θέατρο-και το κοινό χειροκροτεί όρθιο.Ο Ζιάκας δεν κάνει σκηνικά και κοστούμια. Ζωγραφίζει.

H ζωγραφική ποιότητα των μακετών του Ζιάκα για σκηνικά και, ιδίως, κοστούμια έδωσε υλικό για αρκετές εκθέσεις του μέχρι σήμερα. Όπως λ.χ. στα κοστούμια του «Μεγαλέξανδρου», της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που τα δούλευε δύο χρόνια πριν αρχίσει το γύρισμα. Ο δάσκαλός του Γιάννης Μόραλης, που πήγε στην έκθεση, του είχε πει: «Γιατί, βρε άτιμε, δεν ζωγραφίζεις;». Αλλά αυτό έκανε ο Ζιάκας. Ζωγράφιζε. Τα όνειρά μας. Έκανε μαγικά. Γιατί, όπως λέει κι ο ίδιος, είναι μάγοι οι σκηνογράφοι στην Ελλάδα. Ο Έλληνας σκηνογράφος δουλεύει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αναγκάζεται να γίνει πολύ ευρηματικός. Να κάνει μαγικά. Και ο Γιώργος Ζιάκας είναι μάγος.

Άνθρωπος αισιόδοξος τόσο, που δεν βρίσκει το μαύρο καταθλιπτικό ως χρώμα! Έχει κάνει μάλιστα και κωμωδία με μόνο μαύρα κοστούμια! Τη «Σαμία» του Μενάνδρου, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Άνθρωπος της ομάδας, γι’ αυτό διάλεξε το θέατρο και τον κινηματογράφο, από το ατελιέ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακολούθησε η βράβευση του Γιώργου Ζιάκα που συνοδεύτηκε από πολλή συγκίνηση και θερμά χειροκροτήματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Με την πολυβραβευμένη ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα», συνεχίζεται σήμερα στις 7 το απόγευμα, το «3ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου Θόδωρος Αγγελόπουλος» που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο». Πικάντικες μυρωδιές, χαραγμένες μνήμες, γλυκόπικρη νοσταλγία. Μια ταινία βιωματική, που μιλάει για ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο που αγαπούσαν παρά τη θέλησή τους. Τραυματισμένοι και διωγμένοι από παντού, οι Κωνσταντινουπολίτες εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους ως Έλληνες, για να τους υποδεχτούν οι Έλληνες ως Τούρκους!

Ακολουθεί στις 9 μ.μ. μουσικό αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο με τον Χρήστο Κτιστάκη και τη Μαρία Ρουκά.

Στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους τους δημοφιλούς σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα «Ακροβάτες του κήπου». Πρόκειται για την ιστορία μιας παρέας εντεκάχρονων αγοριών, που περνούν ανέμελα το τελευταίο καλοκαίρι της παιδικής τους ηλικίας το 1974 στην Ελευσίνα. Δεν υποψιάζονται ότι ο κόσμος των μεγάλων με τους έρωτες, τα πάθη, τις προκαταλήψεις και τις κατάρες του θα σφραγίσει την ίδια τους τη μοίρα. Παίζουν: Χρήστος Νομικός, Έρση Μαλικένζου, Βάνα Ραμπότα, Γιώτα Φέστα, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μαρίνος, Νένα Μεντή, Αθηνά Παππά, Μηνάς Χατζησάββας. Μουσική Νίκος Κυπουργός. Θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό, ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Γιώτα Φέστα.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass