ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ «ΒΟΡΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΚΑΙ «ΠΕΡΙ ΤΡΕΛΑΣ»

Πρωτοποριακή ποίηση και συγγραφική δεξιοτεχνία

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2017 20:35

Δύο ενδιαφέρουσες εκδόσεις παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ από τον ψυχίατρο-ποιητή Σωτήρη Παστάκα και τον ποιητή Αντώνη Ψάλτη.

Πρόκειται για τον συλλογικό τόμο «Περί τρέλας» και το «Βορτιστικό Μανιφέστο». Το «Περί τρέλας» που κυκλοφορεί μεταφρασμένο από τους Λαμπριάνα Οικονόμου και Μιχάλη Παπαντωνόπουλο, συγκεντρώνει 34 επιστολές των Αντονέν Αρτώ, Βιρτζίνια Γουλφ, Φρήντριχ Νίτσε, Έντγκαρ Άλλαν Πόε και Μαίρη Σέλλεϋ, που συνθέτουν την αγωνιώδη κραυγή του απόκληρου πνεύματος προς την κοινωνία. Πέντε από τις σημαντικότερες διάνοιες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας αποκαλύπτουν, αποτυπώνουν, εμβαθύνουν ή βυθίζονται στην ψυχική τους κατάρρευση ισορροπώντας μεταξύ εξομολόγησης και συγγραφικής δεξιοτεχνίας. Το «Βορτιστικό Μανιφέστο» σε μετάφραση Μιχάλη Παπαντωνόπουλου συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά κείμενα του αγγλο-αμερικανικού μοντερνισμού. Όπως επισημάνθηκε και στην εκδήλωση τα τρία μέρη του «Μανιφέστου» —το οποίο υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τον ποιητή Έζρα Πάουντ, τον συγγραφέα και ζωγράφο Γουίνταμ Λιούις και τον γλύπτη Ανρί Γκωντιέ-Μπρζέσκα— εκφράζουν την αγωνία των μοντερνιστών του Λονδίνου να συναγωνιστούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αβανγκάρντ κινήματα, συνδυάζοντας την ποίηση με την τέχνη της αφίσας. Τυπογραφικά ανήσυχο, αχαλίνωτα ενεργητικό, φλογερά εκφραστικό, ριζοσπαστικά ατομικιστικό —αν και παράδοξα στραμμένο προς έναν συλλογικό σκοπό— το «Βορτιστικό Μανιφέστο» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των στοιχείων που συνθέτουν την πρωτοποριακή ποίηση του 20ού αιώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass