ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2017 22:00

Ακούγοντας κανείς τη λέξη τράπεζα ο νους του δεν πάει στο καλό. Σκέφτεται δάνεια, τεχνοκράτες, λογαριασμούς, ευρώ. Η χθεσινή όμως εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα απέδειξε ότι οι τράπεζες κρύβουν σπουδαίες συλλογές έργων τέχνης. Παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δημήτρη Μαντζούνη , πλήθους κόσμου, στελεχών και επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η συλλογή της Alpha Bank – Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα».

Πρόκειται συνολικά για σαράντα εννέα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που χρονολογούνται από το 1950 έως σήμερα και σκιαγραφούν την εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης σε μία περίοδο με μεγάλες ανατροπές. «Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, που ο απόηχος των έργων τους συνεχίζει να θρέφει την εξέλιξη της τέχνης και την εικαστική παιδεία στον τόπο μας», επισήμανε κατά τον χαιρετισμό της η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα Περίφανου για να προσθέσει ότι «η προβολή των εικαστικών τεχνών, η διάχυση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, η τροφοδότηση της “συνομιλίας” που αναπτύσσεται με το κοινό, διαμορφώνουν αναμφίβολα τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της νεότερης τέχνης, και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας».  

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης κυρίως και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης, που δημιουργήθηκαν από τραπεζικούς οργανισμούς και ιδρύματα. «Για μας αυτή η έκθεση έχει μια παραπάνω αξία, γιατί την επιμελείται η Ειρήνη Οράτη που ξέρει πολύ καλά την Πινακοθήκη μας και τη συλλογή Κατσίγρα, αφού συμμετείχε στην ομάδα καταγραφής των έργων της συλλογής και ήταν υπεύθυνη της έκδοσης του καταλόγου – λευκώματος με τίτλο “H συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα” που εκδώσαμε το 2005, ως μια απόδοση τιμής προς τον ευεργέτη της Λάρισας, αλλά και ως συμβολή στη μελέτη μιας περιόδου της ελληνικής τέχνης από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, που διαμόρφωσε τη σημερινή ελληνική κοινωνία και τον σύγχρονο πολιτισμό», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας.

Προσωπικές του αναμνήσεις «γιατί μας απαλλάσσουν από τα κόκκινα δάνεια», όπως είπε μοιράστηκε με όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση των εγκαινίων ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης, «είναι τιμή μας που δέχεστε τις συλλογές μας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Για τα έργα που περιλαμβάνει η έκθεση μίλησε η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass