ΜΕ ΤΙΣ «ΒΑΚΧΕΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΕΚΤΟΡΑ ΛΥΓΙΖΟΥ

Το Θεσσαλικό Θέατρο πάει στην Επίδαυρο

* Σπουδαία στιγμή για τη Λάρισα η συμφωνία με το Φεστιβάλ Αθηνών

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2017 22:15

Την ώρα που τα περισσότερα περιφερειακά θέατρα-ΔΗΠΕΘΕ της χώρας πνέουν τα λοίσθια, το Θεσσαλικό Θέατρο Λάρισας συνεχίζει τη λαμπρή και ανοδική του πορεία.

Μια πολύ σημαντική είδηση ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και αφορά τη συνεργασία του Θεσσαλικού Θεάτρου με το Φεστιβάλ Αθηνών, για παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στην Επίδαυρο. Μετά από πολλά χρόνια, το Θεσσαλικό Θέατρο θα πατήσει και πάλι το «πόδι» του στο αργολικό θέατρο με τις «Βάκχες του Ευριπίδη» σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί ο δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας και η πρόεδρος του Θεσσαλικού κ. Βιβή Τσεκούρα ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Ο δήμαρχος περιχαρής ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή για την πόλη και το Θεσσαλικό Θέατρο και η συμφωνία επήλθε κατόπιν πρότασης που έγινε από το Φεστιβάλ Αθηνών. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, στη συνάντησή του με τον διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, συζήτησαν για τις παραστάσεις, για πιθανή περιοδεία σε όλη την χώρα και τις λεπτομέρειες της συμπαραγωγής που θα είναι 50-50 στα έσοδα και τα έξοδα. «Ήταν ιδιαιτέρως τιμητική η συγκεκριμένη πρόταση για το Θεσσαλικό μας Θέατρο, σε μια κρίσιμη περίοδο που τα περιφερειακά θέατρα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά ζητήματα και συζητιούνται αναδιαρθρώσεις. Η μακρά του ιστορία όμως και η συνεχής και σοβαρή του παρουσία, αναγνωρίζεται. Στο συμβούλιο του ΔΣ του Θεσσαλικού που θα γίνει σήμερα θα εγκριθεί και επίσημα. Στις παραστάσεις θα προσφέρουμε και τον ηχητικό εξοπλισμό και τα κοστούμια μας, γεγονός που θα μειώσει αρκετά το κόστος. Είμαστε ευτυχείς που το Θεσσαλικό μας Θέατρο όχι απλά στέκεται όρθιο σε πείσμα των καιρών, αλλά κάνει και ένα μεγάλο άνοιγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, έκανε λόγο για μια σπουδαία συμφωνία, που δίνει την ευκαιρία στο Θεσσαλικό Θέατρο μετά από πολλά χρόνια να ξαναπάει στην Επίδαυρο και να γράψει και πάλι ιστορία. Συγκεκριμένα ανέφερε, μεταξύ άλλων «Το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ που πάτησε το πόδι του στο αργολικό θέατρο, ήταν το 1988 το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - Θεσσαλικό θέατρο, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα. Ήταν μια τομή στο ανέβασμα παραστάσεων αρχαίου δράματος, η σύνδεσή του με την ελληνική λαϊκή παράδοση.

Από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Τα ΔΗΠΕΘΕ απαξιώθηκαν, εγκαταλείφθηκαν, τα περισσότερα έκλεισαν.

Σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών, το δικό μας ΔΗΠΕΘΕ κρατήθηκε, επιτελώντας τους σκοπούς του ψυχαγωγικούς κι εκπαιδευτικούς και σήμερα ήρθε η ώρα να ξαναπάμε στην Επίδαυρο και να ξαναγράψουμε ιστορία». Αναφερόμενος, στον σκηνοθέτη της παράστασης Έκτορα Λυγίζο, τόνισε ότι ανήκει στη νεότερη δουλειά όμως έχει δουλέψει πολύ και σκληρά. Στον κινηματογράφο έχει γνωρίσει τη διεθνή αναγνώριση με την ταινία του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Λάρισα και στο θέατρο με παραστάσεις που έχουν συζητηθεί πολύ, όπως στο θέατρο Από Μηχανής, Θέατρο Αμόρε, ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

«Για να αλλάξουν τα πράγματα, για να συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, χρειάζεται να τολμάμε, χρειάζεται να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους νέους και ταλαντούχους ανθρώπους, χρειάζεται να αρπάζουμε τις ευκαιρίες να οδηγήσουμε τις εξελίξεις, να κάνουμε βήματα μπροστά. Χρειάζεται να έχουμε όραμα, πατώντας καλά στο παλιό κι ατενίζοντας το καινούριο» κατέληξε ο κ. Σάπκας.

Η πρόεδρος του Θεσσαλικού κ. Βιβή Τσεκούρα, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για την πόλη και το Θέατρό της. Όπως σημείωσε, η «πόρτα» της Επιδαύρου ξανανοίγει για το Θεσσαλικό Θέατρο μετά από 12 χρόνια (η τελευταία παράσταση παρουσιάστηκε το 2005 και ήταν ο «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου) δίνοντας την ευκαιρία στο Θεσσαλικό Θέατρο, να αποδείξει ότι και σε καιρούς κρίσης γίνονται σπουδαία πράγματα. «Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν κάνει επιλογές στην τύχη. Το Θεσσαλικό Θέατρο επιλέχθηκε για την μεγάλη προϊστορία του στην αρχαία τραγωδία αλλά και για το γεγονός ότι η πορεία του είναι λαμπρή, καθώς από πίσω του έχει μια δημοτική αρχή που το στηρίζει σε κάθε του βήμα, και ρίχνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πολιτισμό. Πάνω από 1200 προτάσεις ελληνικών και διεθνών παραγωγών έχουν γίνει στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το ότι επιλεχθήκαμε, αποδεικνύει ότι οι οιωνοί είναι άριστοι. Ελπίζουμε ότι θα σταθούμε επάξια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το τι μέλει γενέσθαι με την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο δήμαρχος απάντησε ότι σήμερα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της προκήρυξης, η οποία θα εκδοθεί οσονούπω. «Θέμα ολίγων ημερών» είπε ο αντιδήμαρχος και η πρόεδρος του Θεσσαλικού.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass