Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ Α' ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Προκηρύσσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2017 22:35

Σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη διαμόρφωση της περιοχής γύρω από Α' Αρχαίο Θέατρο αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων, διαγωνισμός που θα γίνει υπό την αιγίδα της Διεθνούς 'Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).

Η έγκριση της προκήρυξης θα απασχολήσει την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και πρόθεση της δημοτικής αρχής, όπως σημειώνει στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Έργων Γεώργιος Σούλτης είναι να αναδείξει το Αρχαίο Θέατρο, σε συνδυασμό με τα άλλα μνημεία του ιστορικού κέντρου.

«Η πεποίθησή μας είναι», τονίζει ο κ. Σούλτης, «ότι το μνημείο αυτό έχει παγκόσμια αξία και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Άλλωστε η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ένταξη του μνημείου στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Ο Δήμος Λαρισαίων στοχεύει σε μια συνολική παρέμβαση στην περιοχή - αναζητώντας τη συνεργασία της Διεθνούς 'Ενωσης Αρχιτεκτόνων – μετά και τη δέσμευση 6,7 εκατ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο», προκειμένου να κατεδαφισθούν τα ακίνητα που συμπεριλαμβάνονται στο οικοδομικό τετράγωνο, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

«Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας» σημειώνεται στην εισήγηση του κ. Σούλτη «αποτελεί σημαντικό μνημείο όχι μόνο του ελλαδικού χώρου, αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Άριστα διατηρημένο έχει την μοναδικότητα να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Λάρισας. Η αποκάλυψή του σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα αποτελεί μια σημαντική νίκη πρώτα της πόλης και των πολιτών της, αλλά και γενικά της ελληνικής πολιτείας.

Η αναστήλωσή του βρίσκεται σε πολύ καλή φάση και αναμένεται ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί, καθιστώντας το θέατρο επισκέψιμο και λειτουργικό. Το Αρχαίο Θέατρο άλλαξε την πορεία της πόλης της Λάρισας και έγινε το έμβλημα της πόλης. Ένα έμβλημα που είναι ικανό να βάλει τη Λάρισα στον παγκόσμιο χάρτη, καθιστώντας την πόλη παγκοσμίως γνωστή και πόλο έλξης για τους πολίτες όλου του κόσμου.

Το Αρχαίο Θέατρο μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας της Λάρισας προβάλλοντας τις μοναδικές παγκόσμιες αξίες: την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και τη διαχρονική δημοκρατία μέσω του «κοινού των Θετταλών», που προϋπήρξε της αθηναϊκής δημοκρατίας. Πέρα από το Αρχαίο Θέατρο η Λάρισα είναι η πόλη στην οποία έζησε και πέθανε ο Ιπποκράτης, το μνημείο (τάφος) του οποίου βρίσκεται λίγα μέτρα από το Α’ Αρχαίο Θέατρο.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης σε μια ακτίνα 1000 μέτρων πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου μπορεί να αναδείξει όλη τη μακραίωνη ιστορία της πόλης αναδεικνύοντας τις παγκόσμιες αξίες που προαναφέραμε. Με τον τρόπο αυτό η πόλη μας θα προβληθεί σταδιακά και μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη».

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

«Σήμερα» προσθέτει ο κ. Σούλτης «με δεδομένα ότι έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του μνημείου και έχει χρηματοδοτηθεί από το πράσινο ταμείο η απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου έμπροσθεν του Αρχαίου Θεάτρου, ήδη προχωρούν οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης της απαλλοτρίωσης.

Έχουν αναδειχθεί τα βυζαντινά μνημεία του λόφου του Φρουρίου και υπάρχει έτοιμη μελέτη της αναπαλαίωσης της τούρκικης αγοράς (Μπεζεστένι). Έχει ολοκληρωθεί η αποκάλυψη του Β’ Αρχαίου Θεάτρου. Το μνημείο βρίσκεται κοντά στο ιστορικό ομηρικό ποτάμι τον Πηνειό και στο μνημείο του τάφου του Ιπποκράτη, πιστεύουμε ότι έχει ωριμάσει πια ο χρόνος για την επιστημονική και καλλιτεχνική ανάδειξη όλου αυτού του ευρύτερου χώρου πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου. Η πεποίθησή μας είναι ότι το μνημείο αυτό έχει παγκόσμια αξία και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Άλλωστε η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ένταξη του μνημείου στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Με αυτές τις προϋποθέσεις ο κ. Σούλτης θα εισηγηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον διεθνή διαγωνισμό. Υπογραμμίζοντας ότι «ο διαγωνισμός θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με τη συμμετοχή της UIA ως εγγυητή του διαγωνισμού. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης τήρηση των κανόνων και των οδηγιών που θα θέσει η UIA.

Το περιεχόμενο του έργου το οποίο συμπεριλαμβάνει όλες τις διαδικασίες της διενέργειας του διαγωνισμού, ξεκινώντας από τη συλλογή των στοιχείων και την ακριβή περιγραφή του θέματος του διαγωνισμού ιδεών, και προχωρώντας στις επαφές με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), τη σύνταξη της προκήρυξης σε συνεργασία με την UIA, την επιλογή της διεθνούς κριτικής επιτροπής, τη συλλογή-οργάνωση και αποστολή του υλικού στους διεθνείς συμμετέχοντες, τη δημοσιοποίηση του διαγωνισμού έως και τη διενέργεια του διαγωνισμού, την αξιολόγηση και την απονομή των βραβείων, θα διενεργήσει ειδική τεχνική επιτροπή η οποία θα συντονίζεται από έναν αρχιτέκτονα ειδικό στην υλοποίηση διεθνών διαγωνισμών και ο οποίος θα αναλάβει τη διαρκή επικοινωνία με την UIA, σαν επαγγελματικός-τεχνικός σύμβουλος του διαγωνισμού».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass