ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΑΔΑΜ-ΒΕΛΕΝΗ

Στρατηγική η θέση των Αρχαίων Θεάτρων

* Ομιλία χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δημοσίευση: 03 Απρ 2017 22:40

Πολιτική στρατηγική εξυπηρετούσε η επιλογή των θέσεων δημιουργίας των αρχαίων θεάτρων στη Μακεδονία, κατά των 4ο αιώνα π.Χ. σύμφωνα με την αρχαιολόγο, θεατρολόγο, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, με πλούσιο ανασκαφικό έργο στη Μακεδονία.

Η κ. Αδάμ, σε ομιλία της χθες στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, ανέπτυξε το θέμα «Θέατρο και θέαμα στην αρχαία Μακεδονία» παρουσιάζοντας σημαντικά ιστορικά στοιχεία, για τον ρόλο των αρχαίων θεάτρων, την ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου στη Μακεδονία και τον ρόλο της.

Την ομιλήτρια προλόγισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ενημερώνοντας το ακροατήριο για το πλούσιο ανασκαφικό και συγγραφικό της έργο, επισημαίνοντας επίσης ότι η εκδήλωση εντάσσεται σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, με τη συμβολή του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Διαζώματος, ώστε να ενταθούν οι γόνιμοι προβληματισμοί γύρω από τη σημασία των αρχαίων θεάτρων.

Η κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, τόνισε κατά την ομιλία της ότι: "Η θεατρική δράση στη Μακεδονία ξεκινά με τον βασιλιά Αρχέλαο, ο οποίος καλεί στην αυλή του διάσημους ποιητές και τραγωδούς, μεταξύ αυτών και τον Ευριπίδη, που ήταν το "κακό παιδί" στην Αθήνα.

Ο Αρχέλαος εισήγαγε το θέατρο στη Μακεδονία με το σκεπτικό να αποτελέσει τον διαμεσολαβητή του βασιλιά με τον λαό. Στην ουσία αποτελούσε πολιτική στρατηγική προσέγγισής του με τον λαό και αυτό διαπιστώνεται από τις θέσεις που κατασκευάστηκαν τα αρχαία θέατρα, μεταξύ βασιλικών ανακτόρων και αγοράς. Αποτελούσαν τον συνδετήριο κρίκο…".

Η αρχαιολόγος υποστήριξε επίσης ότι το θέατρο στη Μακεδονία

έπαιξε έναν διαφορετικό ρόλο από ό,τι στην Αθήνα, ο οποίος θα διαδοθεί και θα ανθίσει σε όλες τις πόλεις του Μακεδονικού Βασιλείου…

Τα κτίρια θεαμάτων στη Μακεδονία αποτελούν τις πιο εύγλωττες αποδείξεις της άνθησης του θεάτρου στους τόπους που αποκαλύφτηκαν. Η διάδοση της θεατρικής τέχνης πιστοποιείται, ωστόσο, και σε πολλούς άλλους τόπους και πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου μέσω των «δραματικών τεκμηρίων» και της ενεπίγραφης μαρτυρίας της δράσης των καλλιτεχνών" .

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κ.Αδάμ, έχουν ανακαλυφθεί στη Μακεδονία, δεκατρία κτίρια θεαμάτων, που χρονολογούνται από τον 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 4ο αιώνα μ. Χ.. Μεταξύ αυτών είναι αρχαία θέατρα, στάδια, ιππόδρομοι, θέατρα-στάδια, ωδεία.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Απ. Σουρλατζής, ο ανασκαφέας του Α’ Αρχαίο Θεάτρου κ. Αθανάσιος Τζαφάλιας, ιστορικοί ερευνητές, αρχαιολόγοι κ.α.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass