ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Χόρεψαν τον «Τρανό Χορό» οι Αβδελλιώτες του Τυρνάβου

Δημοσίευση: 19 Απρ 2017 22:08

Δεκαετίες τώρα συνεχίζοντας την παράδοση, που χάνεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι Αβδελλιώτες του Τυρνάβου και της περιοχής διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού τους, αφού τώρα λόγω εποχής δεν μπορούν να είναι εκεί.

Συγκεκριμένα οι Αβδελλιώτες συγκεντρώνονται την τρίτη ημέρα του Πάσχα στο ιστορικό εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Τυρνάβου και αναβιώνουν τον «Τρανό Χορό».

Ο Τρανός Χορός παλαιοτέρα χορευόταν στην Αβδέλλα της Βόρειας Πίνδου αλλά με την πάροδο των χρόνων και την αστικοποίηση των βλάχικων πληθυσμών και την εγκατάσταση πολλών οικογενειών στον κάμπο, πολλοί Αβδελλιώτες δεν ανέβαιναν πλέον στα βλαχοχώρια. Έτσι καθιερώθηκε ο Τρανός Χορός να χορεύεται στον Προφήτη Ηλία Τυρνάβου.

Χθες, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εορταστική Θεία λειτουργία από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Παπαϊωάννου, στη μνήμη των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Τον χορό αρχικά σέρνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ακολουθούν οι νεότεροι.

Φέτος, τον «Τρανό Χορό» άνοιξε και έσυρε πρώτος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αβδέλλας Γρεβενών κ. Γιάννης Γκάνας, στη συνέχεια ο π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Γιάννης Σιαφαρίκας και στη συνέχεια ο κ. Νίκος Σιασιαμούτης.

Ο Τρανός Χορός είναι ένας βαρύς χορός που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα συνδυάζοντας το τραγούδι, τον στίχο και την κίνηση. Το πρώτο τραγούδι είναι το « Σήμερα Δέσπω μ’ Πασχαλιά, σήμερα άσπρη μέρα και το Χριστός Ανέστη, σήμερα τα αρχοντόπουλα βγαίνουν στο πανηγύρι…».

Στη Θεία λειτουργία και τον «Τρανό Χορό» παρευρέθηκαν πάρα πολλοί Αβδελλιώτες από την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου αλλά και της Λάρισας μετά την εκδήλωση μοιράστηκαν πίτες και άλλα εδέσματα στους παρευρισκόμενους.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass