ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΙΑΚΑ

Σελίδες ιστορίας, ελληνικού θεάτρου και ζωγραφικής

Δημοσίευση: 28 Απρ 2017 10:40

Μακέτες, σχέδια και 650 φωτογραφίες από τη δουλειά της τελευταίας πεντηκονταετίας του σκηνογράφου και ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργου Ζιάκα περιλαμβάνει η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) «Γιώργος Ζιάκας Θέατρο –Κινηματογράφος - Ζωγραφική», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Βουβούλας Σκούρα. Το βιβλίο του Λαρισαίου Γιώργου Ζιάκα παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κατάμεστο θέατρο ΟΥΗΛ.

Οι Λαρισαίοι δε μπορούσαν να λείπουν από την παρουσίαση του βιβλίου καθώς ο Γιώργος Ζιάκας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής επί μία πενταετία του πρωτοπόρου Θεσσαλικού Θεάτρου. Παράλληλα, συνεργάστηκε με όλα τα κρατικά θέατρα, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, καθώς και με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και με τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ, λαμβάνοντας μέρος σε 190 θεατρικές παραστάσεις, 48 από τις οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο. Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για το θέατρο, αλλά και για τον κινηματογράφο ενώ η έκδοση συμπληρώνεται με τη ζωγραφική δουλειά του, που ξεκινάει από εικαστικές αποτυπώσεις της φύσης και φτάνει μέχρι τις ζωγραφικές μελέτες του για τα κοστούμια στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Κώστας Λάνταβος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Κώστας Τσιάνος και Θωμάς Ψύρρας, ενώ στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο του Βασίλη Παπατσαρούχα. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν τόσο στον πολιτιστικό «θησαυρό» που κρύβει μέσα του βιβλίο όσο και στη σχέση τους με τον Γιώργο Ζιάκα. «Στην αρχή υπήρχε ένα σπίτι στη Σκήτη. Το σπίτι αυτό έγινε βιβλίο. Ο Ζιάκας το πούλησε αφού το χάρηκε 17 χρόνια και το σπίτι έγινε μέγας χορηγός της έκδοσης. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι τη σχέση που εδρεύει το βιβλίο: ένα σπίτι που βοηθάει τον σκηνογράφο, δηλαδή τον άνθρωπο που δημιουργεί το σκηνικό χώρο στον οποίο εκτυλίσσεται η θεατρική δράση. Να απλώσει το έργο που φαντάστηκε η ψυχή του, ένα σπίτι που βοηθάει τον εγκάτοικο να δείξει την ψυχή του. Σκεφτείτε όσοι κρατάτε στα χέρια τον βαρύ τόμο των 560 σελ. ότι κρατάτε κομμάτια ενός σπιτιού κι αυτά τα κομμάτια περιέχουν ταυτόχρονα το έργο του ανθρώπου που κατοίκησε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θωμάς Ψύρρας.

Βίοι παράλληλοι, ο Κώστας Τσιάνος με τον Γιώργο Ζιάκα. Για τα πρώτα τους ερεθίσματα από τη Λάρισα και για την μετέπειτα εξέλιξή τους μίλησε ο Κώστας Τσιάνος ενώ ο Κώστας Λάνταβος επικεντρώθηκε στα κουστούμια υποστηρίζοντας ότι «όσο κι αν τα κοστούμια του ενσωματώνονται στο συνολικό αποτέλεσμα (θεατρική παράσταση ή ταινία) υπάρχουν και ως αυτόνομα δημιουργήματα, που πέρα από την εικαστική τους διάσταση, παράγουν νοήματα, κομίζουν συμβολισμούς, παραπέμπουν σε ιστορικές εποχές, εμπνέουν διάφορα συναισθήματα και συγκινήσεις. Ο Ζιάκας “ντύνει” τους ήρωες ενός έργου, επιδιώκοντας τα κοστούμια του να παράγουν και τα ίδια νόημα. Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των κοστουμιών του, φαίνεται να παίζουν κι άλλα στοιχεία όπως είναι ο χρόνος, η εποχή, ο χώρος, ο τόπος, η σωματική κατασκευή».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Άννυ Ψάρρα - Περήφανου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass