ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Ο Φώτης Μακρής παραδίνει το «Κιβώτιο» στους Λαρισαίους

Δημοσίευση: 30 Απρ 2017 14:00

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο, έρχεται στο Θέατρο του Μύλου, την Τρίτη 2 Μαϊου.

Ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος στο μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα έχει ερμηνευθεί σαν αλληγορία για τον εμφύλιο πόλεμο, ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Με αφορμή την παράσταση την ερχόμενη Τρίτη στη Λάρισα, ο σκηνοθέτης μα και πρωταγωνιστής της παράστασης Φώτης Μακρής, μιλά στην «Ε» για το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση και αποκαλύπτει τι περιέχει το «Κιβώτιο». Όπως αναφέρει, το έργο διαδραματίζεται στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και αφορά μια ομάδα ανταρτών που αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τηδιοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίοςτελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο.

Όμως, όπως αποκαλύπτει ο πρωταγωνιστής του έργου, η κατάληξη δεν είναι ευτυχής, καθώς όταν ο αντάρτης φτάνει στον προορισμό του, το κιβώτιο διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλουςσυντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπουδεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.

Αυτές οι αναφορές, είναι και στην ουσία ο μονόλογος, που θα παρουσιάσει ο γνωστός ηθοποιός στο σανίδι του Θεάτρου Μύλου.

Όσον αφορά, τη δυσκολία που συνάντησε τόσο ως σκηνοθέτης, όσο και ως ηθοποιός στη μεταφορά του μυθιστορήματος στη σκηνή, ο ίδιος τονίζει ότι το βασικό ζητούμενο ήταν να διατηρηθεί το πνεύμα του μυθιστορήματος. Ο ίδιος διάβασε το «Κιβώτιο» στα νεανικά του χρόνια και χρόνια ολόκληρα το κουβαλούσε μέσα του, έως ότου έφτασε η στιγμή να το χρησιμοποιήσει ως υλικό για να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του. Ο λόγος που επέλεξε το συγκεκριμένο έργο, ήταν προσωπικός και όπως σημειώνει « Κάποτε ζούσε κάποιος που πίστευε σε μια αριστερά που θα καλυτέρευε τη ζωή μας και θα περιόριζε τις αδικίες και τις ανισότητες. Πίστευε σε μια αριστερά που θα έβαζε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε προτεραιότητα. Που θα φρόντιζε τα βασικά αγαθά όπως η τροφή, η υγεία και η εκπαίδευση, θα ήταν αδιαπραγμάτευτα και προσιτά σε όλους.Τελευταία φορά που ψήφισε, ήταν το μακρινό 1985. Έκτοτε προτίμησε την εκλογική σιωπή. 30 χρόνια αργότερα, υπέκυψε στον πειρασμό να πιστέψει ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει και στις 25 Ιανουαρίου 2015 ξαναψήφισε…

Ο μόνος τρόπος να εκφράσει την απογοήτευση, την διάψευση και τον θυμό που τον έχουν κυριεύσει , είναι προς το παρόν η Τέχνη του…»

Τι συμβολίζει όμως τελικά το άδειο κιβώτιο; Την διάψευση, την προδοσία, το ανολοκλήρωτο, την απάτη. Όμως ο θεατής δεν θα πρέπει να μείνει εκεί αφού στόχος είναι να πάρει το μήνυμα, για να πάρει ξανά τη ζωή στα χέρια του και να αντιδράσει σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω.

Ο Φώτης Μακρής θα παραδώσει το «Κιβώτιο» στους Λαρισαίους στις 2 Μαϊου στις 9 το βράδυ στο Θέατρο Μύλου. Τιμές εισιτήριων: 13€ κανονικό και 10€ μειωμένο, δωρεάν είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α.Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Flash, 2410532555, Θεσσαλικό Θέατρο, 2410 621209, 2410-533417. Πληροφορίες – Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, 2310 257218, 2410-533417

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass