ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Ελλάδα φλέγεται

*Το βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη θα παρουσιαστεί στην Λάρισα

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2017 10:50

Στο βιβλιοπωλείο "Κλου", σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙXΜΙΟ και το σύλλογο Σερραίων της Λάρισας «Ο Λαϊλιάς», θα παρουσιαστεί στις 16 Μαΐου το νέο βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη, "Η Ελλάδα φλέγεται". Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δημήτρης Κουρέτας, ο δικηγόρος Αθανάσιος Μπακάλης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας και ο συγγραφέας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό αφήγημα, χρονικό μιας δραματικής εποχής για την Μακεδονία και την Ελλάδα, που αρχίζει από την είσοδο των Γερμανών στα οχυρά του Ρούπελ και καταλήγει στα Δεκεμβριανά και στη ματωμένη Αθήνα του 1944. Φτάνει δηλαδή ως τη "σιωπή των όπλων", όπως επιγράφεται ο τίτλος του τελικού κεφαλαίου του βιβλίου, ή όταν η υποχώρηση και ο συμβιβασμός της ανακωχής θα άνοιγαν το δρόμο στη "δεξιά του αίματος" αλλά και στον μαύρο Εμφύλιο. Ο συγγραφέας αναπτύσσει την ιστορική αφήγηση, τον ηρωισμό, την αντίσταση, τον θρίαμβο, την πτώση και τον εθνικό χαμό όχι με την ξερή μορφή της ιστορικής έρευνας και μελέτης των αρχείων που συνήθως επιχειρούν οι ιστορικοί ερευνητές αλλά με τρόπο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ιστορικής έρευνας, αλλά επιπλέον, παραθέτει και αξιοποιεί αναλόγως πολλά ιστορικά είδη και ντοκουμέντα που είτε δεν είναι γνωστά είτε δεν είναι καταγραμμένα. Στις 750 περίπου σελίδες του το βιβλίο, εστιάζει σε επίκαιρα ρεπορτάζ εφημερίδων, σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, σε επιστολές, ενθυμήσεις, ανέκδοτα ημερολόγια, συνεντεύξεις αλλά και αφηγήσεις μαρτύρων και μελετητών της εποχής.

Ταυτόχρονα ερευνάται και προβάλλεται ιδιαίτερα η σκληρή βουλγαρική κατοχή στη Μακεδονία και τη Θράκη, με πολλά και σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, λεπτομερείς περιγραφές των εκτελέσεων, των αρπαγών, των βιαιοπραγιών, των βιασμών και προπαντός η σταθερή προσπάθεια των Βουλγάρων να αφελληνίσουν τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης,

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass