ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2017 8:05

Ένας «φρέσκος» θεσμός στο χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης κάνει τα πρώτα του βήματα σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στην πόλη της Ελασσόνας.

Πρόκειται για την 1η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών με τον τίτλο «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», που διοργανώνει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας(…γιορτάζοντας τα 40χρονα της), με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας και τη συμβολή χορηγών.

Συμπαραστάτης σε αυτό το εγχείρημα της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας είναι ο κ. Μάριος Σαρακατσιάνος, πτυχιούχος του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής, που ανέλαβε εδώ και 3 χρόνια τη δημιουργία και τη διεύθυνση της παραδοσιακής χορωδίας του δραστήριου Ελασσονίτικου συλλόγου.

Στην 1η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας, η «οικοδέσποινα» παραδοσιακή χορωδία της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας υποδέχεται τις χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης, του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Κιλελέρ – Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ΄ ημάς Ανατολή» και Μικρασιατικού Συλλόγου Νομού Λάρισας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Κωστούλης(κλαρίνο), Λευτέρης Γάλλος(βιολί), Γιάννης Σαμόλαδος(κρουστά), Μάριος Σαρακατσιάνος(λαούτο).

Χαρακτηριστικά τα όσα επισημαίνονται από τους διοργανωτές της 1ης Συνάντησης Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα, για τα παραδοσιακά τραγούδια και την όλη πρωτοβουλία:

«Τα παραδοσιακά τραγούδια είναι πολιτισμός. Κάθε τραγούδι πρώτον: έχει δική του θεματική, γι αυτό κατηγοριοποιούνται ανά εποχή και κατάσταση. Παραδείγματος χάρη: της Άνοιξης, όπου τοποθετούνται και τα Πασχαλινά παραδοσιακά τραγούδια, επετειακά, ιστορικά, μοιρολόγια, της ξενιτιάς, του γάμου, της φύσης, του έρωτα, παραλογές κ.α. Δεύτερον: μπορεί να υπάρξει ομοιότητα μεταξύ τους από περιοχή σε περιοχή, προσαρμοσμένα, ωστόσο, στα εκάστοτε μουσικά δεδομένα των περιοχών που το υιοθετούν και τρίτον: σε πιο συγκεκριμένο επίπεδο, σε μια τοπική κοινωνία μπορούν και συνυπάρχουν και συνεορτάζουν φιλικά πολλές ομάδες από διάφορα γειτονικά χωριά.

Ο συνεορτασμός αυτός είναι η φιλοσοφία του παραδοσιακού μας τραγουδιού. Ενώνει, καλλιεργεί ήθος και έθος, προβληματίζει, συγκινεί, συμβουλεύει, προτρέπει, θυμίζει, προκαλεί δέος, χαροποιεί, θλίβει. Όλα αυτά, είναι το παραδοσιακό μας τραγούδι.

Σε μια εποχή που πολλοί προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα και κυρίως τον πολιτισμό, όλα αυτά θέλουμε να τα μεταφέρουμε στους νέους ανθρώπους, να μάθουν, να μελετήσουν και να αγαπήσουν το παραδοσιακό τραγούδι. Αυτά θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε στις συναντήσεις παραδοσιακών χορωδιών που ξεκινάμε από φέτος και θέλουμε να κάνουμε θεσμό στην πόλη μας».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass