ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗ»

Κ. Καρπόζηλος: «Πρωταγωνιστές της ιστορίας οι πρόσφυγες»

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2017 12:30

Εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ιστορία της αμερικανικής Αριστεράς, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ο λόγος για το βιβλίο του Κωστή Καρπόζηλου «Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900 – 1950», που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα».

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η έρευνα του συγγραφέα εστίασε στη μεταναστευτική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ιστορία των διασπορικών δικτύων της αριστεράς. Ο Κωστής Καρπόζηλος γράφει συχνά κείμενα για την κρίση, την ευρωπαϊκή αριστερά ενώ τώρα ετοιμάζει μία διεθνή ιστορία της ελληνικής αριστεράς. Στο ερώτημα τι μπορεί να μάθει ο αναγνώστης για την «Κόκκινη Αμερική» όταν στη χώρα του ακούγεται ακόμα το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ο συγγραφέας σχολιάζει ότι «το συγκεκριμένο σύνθημα προέρχεται από την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο έγινε παγκόσμιο σύμβολο του εργατικού κινήματος. Η “Κόκκινη Αμερική” αμφισβητεί τις στερεοτυπικές αναγνώσεις, αναδεικνύει την πολιτική και κοινωνική δυναμική της Αριστεράς, και κυρίως συζητάει το πώς διαμορφώθηκε και διαψεύστηκε η βεβαιότητα των επαναστατών ότι το μέλλον της “Αμερικής” θα ήταν “κόκκινο” Ποτέ κάτι δεν είναι άσπρο ή μαύρο».

Ένα από τα κύρια νήματα του βιβλίου συνιστά η επικοινωνία ανάμεσα στον καθεστωτικό και στον αμερικανικό εξαμερικανισμό. Για χρόνια όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας το να είναι κομμουνιστής ήταν ένας τρόπος να είσαι Αμερικανός. «Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο αυτό πλέον ήταν αδύνατο. Το να είσαι Αμερικανός προϋποθέτει ότι είσαι αντικομμουνιστής».

Η ιστορία της ελληνοαμερικανικής Αριστεράς φωτίζει την πολλαπλότητα της μεταναστευτικής εμπειρίας και υπογραμμίζει τα όρια των στερεοτύπων γύρω από τους Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η διαδρομή αυτή επιτρέπει στον αναγνώστη να σκεφτεί ξανά γύρω από κάτι ευρύτερο: τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις των επαναστατικών βεβαιοτήτων και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτική φαντασία των ριζοσπαστών του 20ού αιώνα. Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι η ελληνική μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει τη χώρα σήμερα να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί. Αυτό που μπορεί να θυμίσει στην Αριστερά είναι μία χρήσιμη αλλαγή οπτικής: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι τα θύματα της ιστορίας, αλλά οι πρωταγωνιστές της».

Η «Κόκκινη Αμερική» δεν αφηγείται μια ιστορία επιτυχίας. Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα από τις συναρπαστικές διαδρομές των μεταναστών που πίστεψαν στην επανάσταση, ανασυγκροτεί τους τρόπους με τους οποίους το ιστορικό απρόβλεπτο συνδιαλέγεται με την αναζήτηση ενός Νέου Κόσμου. Για να φτάσει η ιστορία στο σήμερα, στον συντηρητισμό και στην εκλογή του Τραμπ όπου οι παλιοί μετανάστες ανήκουν στους κερδισμένους του αναγεννημένου αμερικανικού ονείρου.

Για το βιβλίο μίλησε και ο παιδίατρος - ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής και επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Σκεντέρης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Έφη Τουφεξή. Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα – Περήφανου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης – Ιστορία και Κοινωνία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass