ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Μ.Λ. ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Σαββατοκύριακο λαϊκής παράδοσης στη Λάρισα

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2017 15:00

H Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου διοργανώνει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου, Πολιούχου της Λάρισας.

Αναλυτικότερα, σήμερα στην πλατεία Ταχυδρομείου «τα παιδιά θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν για τον Άγιο Αχίλλιο». Στις 10.30 π.μ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό μάθημα των μαθητών του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής "Μελωδία", ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παιδική μουσικοχορευτική εκδήλωση με τα τμήματα παραδοσιακού και μοντέρνου χορού της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης. Τα 150 και πλέον αγόρια και κορίτσια, μέλη των παιδικών παραδοσιακών και μοντέρνων χορευτικών τμημάτων του συλλόγου θα επιχειρήσουν να «παρασύρουν» τους παρευρισκόμενους σε ένα γλέντι με ήχους μοντέρνους και παραδοσιακούς απ’ όλη την Ελλάδα, που θα αποδώσουν οι οργανοπαίχτες- μέλη του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία». Τα παιδιά θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μία χαρούμενη ατμόσφαιρα στην «Εορτάζουσα Λάρισα».

 Αύριο Κυριακή στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση στην πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, με τίτλο «Τιμώντας τον προστάτη της πόλης μας, Άγιο Αχίλλιο». Η παράσταση θα αποτελέσει ένα αφιέρωμα στη ζωή του πρώτου επισκόπου της πόλης μας, ο οποίος γεννήθηκε στην Καππαδοκία και μετά το θάνατο των γονιών του, αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, ξεκίνησε το ιεραποστολικό του ταξίδι, στους Αγίους τόπους της Παλαιστίνης και στη Ρώμη, στους τάφους τον Αγίων Αποστόλων. Σ' αυτό το ταξίδι έλαβε την Αγία Ιεροσύνη και κατέληξε στη Λάρισα, όπου η θεοφιλής δράση του και τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα τον ανέδειξαν Επίσκοπο Λαρίσης. Η ζωή του συνδέθηκε με θαύματα και τα ιερά λείψανά του έγιναν πηγή ιαμάτων και ανέβλυζαν μύρο. Το 985 μ.Χ. ,όμως, ο Βουλγαρος Σαμουήλ τα μετέφερε στις Πρέσπες και στη Λάρισα επανακομίσθησαν στις 14 Μαϊου 1981.

Το κοινό της Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει με ευλάβεια μια παράσταση που θα αποτελέσει φόρο τιμής στον Πολιούχο, ακολουθώντας νοερά τα ίχνη της πορείας του Αγίου, μέσα από τους ρυθμούς της λαϊκής παράδοσης, τους θρησκευτικούς ύμνους και τη νοητή ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Οθωμανικού Μπεζεστενίου, όπου εντοπίστηκαν ο τάφος και η βασιλική του Αγίου. Κι όλα αυτά μέσα από την εμπνευσμένη ματιά του κ. Σωτήρη Καραβασίλη, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική εποπτεία αυτού του εγχειρήματος. Στην παράσταση συμμετέχουν η χορευτική ομάδα της Ε.Μ.Λ.Φ. καθώς και οι ομάδες κρουστών της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και του Εργαστηρίου παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μακρυγιάννη. Την ψηφιακή προβολή των αρχαιολογικών χώρων του Μπεζεστενίου ανέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί: Κώστας Κωστούλης, Μάριος Σαρακατσιάνος, Θάνος Ρούμπος, Μιχάλης Ανδρέου, Γιάννης Μακρυγιάννης. Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός "Ελευθερία".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass