ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Μήνυμα ιστορικής μνήμης «Η περίπτωση Καποδίστρια»

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 18:30
Ο Ιωάννης Καποδίστριας του Σάββα Γεωργιάδη Ο Ιωάννης Καποδίστριας του Σάββα Γεωργιάδη

Άγνωστες πτυχές της πολιτικής και διπλωματικής διαδρομής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, αποκαλύπτονται στην έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» που βρήκε στέγη στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Μέσα από την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, αναδεικνύονται, εκτός από τη μορφή του ίδιου του Κυβερνήτη, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε καθώς και τα κτήρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα καταρχήν αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, τόποι που σημαδεύτηκαν από την παρουσία του.

Διακεκριμένοι ζωγράφοι και γλύπτες συμμετέχουν στη συγκεκριμένη έκθεση, που για τη Λάρισα αποτελεί ένα σπουδαίο εικαστικός γεγονός. Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ίρις Κρητικού, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια του Λαογραφικού κ. Φανή Καλοκαιρινού και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού κ. Παπαχατζοπούλου μιλούν στην «Ε», για τη «Περίπτωση Καποδίστρια» που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού της πόλης και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ιρις Κρητικού, στην εικαστική αυτή περιήγηση στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, διακεκριμένοι ζωγράφοι και γλύπτες αναδεικνύουν, εκτός από το πορτραίτο του ίδιου του κυβερνήτη ή το συμβολικό εκτόπισμα της ζωής και του έργου του που αποτυπώνεται σε έργα περισσότερο αφαιρετικά, ανθρώπους που συνάντησε, τόπους που διέσχισε και ευεργέτησε, αντικείμενα που άγγιξε, καθώς και τις πόλεις ή τα κτήρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητα, τη ζωή και τον θάνατό του, με έμφαση την Αίγινα και το Ναύπλιο όπου η έκθεση επίσης παρουσιάστηκε προτού ολοκληρώσει τη διαδρομή της στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας. Τόπους όπου υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα ανεξίτηλης παρουσίας αλλά και δημόσια κτήρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν με δική του πρωτοβουλία για το κοινό καλό, αλλά σήμερα καταρρέουν καθώς εξακολουθούμε να λησμονούμε την Ιστορία.

«Η διαδρομή της έκθεσης ευτύχησε να έχει πολύ σημαντικούς σταθμούς φιλοξενίας καθώς ξεκίνησε συμβολικά από την Αίγινα (Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείου του Δήμου Αίγινας, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2015) και το Ναύπλιο (Ιστορικό Κτήριο Βουλευτικού σε διοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων και του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2016) ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Κτήριο Παλαιάς Βουλής) στην Αθήνα από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017. Με μεγάλη χαρά και τιμή παραδίδουμε τώρα τη σκυτάλη φιλοξενίας της, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες κ εγώ, στο θαυμάσιο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας μίλησε για τη συμβολή του Λαογραφικού Μουσείου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής που όπως επεσήμανε είναι τεράστια και απόδειξη είναι τα δεκάδες εκπαιδευτικά εργαστήρια και προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και άλλους κλάδους, η συμμετοχή του σε πολιτιστικούς θεσμούς μέσα κι έξω από το Μουσείο και η συνεργασία του με τοπικούς φορείς (Φεστιβάλ Πηνειού, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις, sleepover κοκ), οι πολύ σημαντικές παραγωγές του και οι επίσης σημαντικές συνεργασίες του με Μουσεία της χώρας, όπως παλιότερα με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και σήμερα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

 Αναφορικά με την εν λόγω έκθεση, σημείωσε « έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών -γλυπτά και ζωγραφικά- με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια, συνδιαλέγονται με ιστορικά τεκμήρια και αποκαλύπτουν την προσωπικότητα, το όραμα, τη ζωή του μεγάλου ηγέτη, καθώς και την πορεία προς το τραγικό τέλος του.

Η έκθεση λοιπόν, εκτός από την εικαστική σημασία της, είναι συγχρόνως και μήνυμα ιστορικής μνήμης. Η γνώση της ιστορίας είναι πολύτιµο µέσο για να εξηγήσουµε το παρόν. Ως εκ τούτου, πιστεύω πως είναι μια έκθεση που πρέπει να επισκεφθούν όλοι οι Λαρισαίοι».

Η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, τόνισε ότι το Λαογραφικό επιδιώκει με τη συγκεκριμένη έκθεση να μιλήσει για πράγματα που δε λέγονται και να προσφέρει πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις πάνω σε σκοτεινά και διφορούμενα σημεία της ελληνικής ιστορίας. «Η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα καινοτόμου πολιτικού, η προσωπικότητα και η δράση του δίχασαν τους Έλληνες δημιουργώντας ένθερμους υποστηρικτές αλλά και φανατικούς πολέμιους.

Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, ο Ιωάννης Καποδίστριας απαλλαγμένος από κάθε μορφής αμφισβήτηση έχει ενταχθεί στο εθνικό πάνθεον καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που στην κοινή συνείδηση διακρίνουν τους μεγάλους άνδρες.

Ωστόσο ένα σύγχρονο Μουσείο, μπορεί και οφείλει να συμβάλλει στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» κ. Εύη Παπαχατζοπούλου , ανέφερε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης έκθεσης για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, είναι ιδανική καθώς πρόκειται για μια έκθεση-συνέργεια Ιστορίας και Τέχνης-αφιερωμένη στον Άνθρωπο, τον διορατικό Διπλωμάτη, τον υπερασπιστή της Δημοκρατίας τον Πρώτο Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους. Τον Ιωάννη Καποδίστρια.

«Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί τον κ. Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν, Γενικό Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, την Διευθύντρια

 του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου κυρία Ευθυμία Παπασπύρου που ευχαρίστως

δέχθηκαν τη συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και παραχώρησαν ολόκληρο το σχετικό αρχειακό υλικό. Την ιστορικό τέχνης κυρία Ίριδα Κρητικού και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, κύριο Πάνο Σάπκα, που με ευαισθησία και ενδιαφέρον στηρίζει κάθε έκφανση πολιτισμού» κατέληξε.

Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας και επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Στα σημερινά εγκαίνια, η χορωδία του Συλλόγου Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Θεσσαλίας «Νικόλαος Μάντζαρος» θα αποδώσει επτανησιώτικες καντάδες υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της, Χρήστου Μπαλανίκα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2017.

Παρουσίαση: Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass