ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 33ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Συνάντηση Βλάχων στη Λάρισα

*Στις 16, 17 και 18 Ιουνίου

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 15:50

Με τη συμμετοχή 60 πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων και περισσότερους από 2.000 χορευτές θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Λάρισα οι τριήμερες εκδηλώσεις του 33ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, στις 16, 17 και 18 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιστικών Συλλόγων Βλάχων με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 16 Ιουνίου από το Κηποθέατρο Αλκαζάρ και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 18 του μηνός στην πλατεία Ελευθερίας με τον Μεγάλο χορό, «Κόρλου Μάρι». Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ανταμώματα που έχουν διοργανωθεί ποτέ και στο οποίο θα συμμετάσχουν 60 σύλλογοι και 2000 χορευτές θα βρίσκονται στην πόλη, ενώ ευχαρίστησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν στο αντάμωμα, τους εθελοντές, όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια, αλλά και τους ανθρώπους που θα βρεθούν στη Λάρισα αυτό το τριήμερο και θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα. «Για εμάς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πολιτισμός είναι αντίσταση ποιότητας και ταυτόχρονα είναι και δύναμη ελπίδας, γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς πολιτιστική μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας τόνισε με τη σειρά του ότι το Αντάμωμα είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση γιατί εκτός από το πολιτιστικό στοιχείο το οποίο έχει μέσα, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο για την πόλη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ συνεχάρη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων για αυτή την πρωτοβουλία.

Τέλος, ο Μιχάλης Μαγειρίας Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τον Δήμο για τη στήριξή τους στη διοργάνωση, που όπως σημείωσε, γίνεται για πρώτη φορά στην έδρα της Ομοσπονδίας τη Λάρισα και κάλεσε – στα ελληνικά και στα βλάχικα – τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Στη συνέντευξη τύπου παραβρεθήκαν ακόμη οι Αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα και Κώστας Δεσπόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Κώστας Μέγας και η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρία Τσιαλέρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 16 Ιουνίου

12:00 Επίσκεψη και ξενάγηση στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή

20: 15 Συγκέντρωση των τοπικών Συλλόγων Λάρισας μπροστά στο ξενοδοχείο Metropoli (Πλατεία Ταχυδρομείου) και με πατινάδα θα κινηθούν έως στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ

21:00 Κηποθέατρο: Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού με την συμμετοχή των Συλλόγων: Σύλλογος Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα», Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών «Το Ντένισκο», Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες», Σύλλογος Λιβαδιωτών Λάρισας «Γιωργάκης Ολύμπιος», Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή», Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα».

Σάββατο 17 Ιουνίου

10:00 Πλατεία Ταχυδρομείου: Εκδήλωση για παιδιά- Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα Βλαχοχώρια μας».

12:00 Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Οι Βλάχοι στην πόλη της Λάρισας». Θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα: « Η Λάρισα των Βλάχων» και ομιλητές τη Δρ. Μαρία Κλεισιάρη-Μπουζούκη Διευθύντρια της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής που θα κάνει εισήγηση με θέμα «Αβερώφειος Γεωργική Σχολή κληροδότημα με Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» και τον Αντώνιο Μπουσμπούκη, ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ με θέμα « Οι Βλάχοι στη Λάρισα».

19:00 Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια

19:30 Κεντρική πλατεία: Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

9:30 Εκκλησιασμός στον Άγιο Αχίλλιο.

10:15 Φρούριο: Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass