ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Έπεσε η αυλαία του ανταμώματος με τον «τρανό χορό»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2017 22:45

Με τον "Τρανό χορό" (Μεγάλο χορό-«Κόρλου Μάρι»), έκλεισε χθες, η αυλαία του 33ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Βλάχων, που φιλοξένησε η Λάρισα, για τρεις μέρες.

Στην κορυφαία αυτή γιορτή των βλαχόφωνων Ελλήνων, εξήντα σύλλογοι με 2.000 χορευτές, έδωσαν ηχηρό παρών και χθες στον λόφο του Φρουρίου, τηρώντας γι' άλλη μια χρονιά την παράδοση, που θέλει το αντάμωμα να κλείνει με τον "Μεγάλο χορό", ως σύμβολο ένωσης και υπόσχεσης για συνέχεια διατήρησης της ταυτότητάς του πολιτισμού τους.

"Οι Βλάχοι κρατούν ψηλά το λάβαρο της παράδοσης…" τόνισε σε χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστός, ενώ σε χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας εξήρε το έργο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων που οργάνωσε το αντάμωμα καθώς και τη στήριξη που πρόσφερε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Λαρισαίων στην υλοποίησή του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: "Μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές αυτά τα χαρακτηριστικά, που κάνουν τους Βλάχους μοναδικούς…".

"Η Λάρισα σας χάρηκε…" τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, απευθύνοντας παράλληλα νέα πρόσκληση φιλοξενίας του ανταμώματος και παίρνοντας το λόγο ο Μητροπολίτης Λάρισας κ.κ. Ιγνάτιος, μίλησε για τις αξίες και τις παραδόσεις που με τόση πιστότητα και αυθεντικότητα τηρούν οι Βλάχοι σήμερα, από τους γέροντες στην ηλικία έως και τα μικρά παιδιά, ενώ ευχαρίστησε καρδιακά όλους τους φορείς και τους συλλόγους των Βλάχων ανά την Ελλάδα, που εκκλησιάσθηκαν,  χόρεψαν και τραγούδησαν με  τόση ζωντάνια το τριήμερο στη Λάρισα, όπως επίσης και  τους άρχοντες που παρέστησαν στο μεγάλο αυτό αντάμωμα της πίστεως, του πολιτισμού και των παραδόσεων. Ανάφερε μεταξύ άλλων: "Οι Βλάχοι δίνουν δυναμικό παρών στην κοινωνία, στην οικονομία αλλά και στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου.

Διατηρούν τις παραδόσεις τους και αυτοί οι νέοι σήμερα ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, δεν ντρέπονται να προβάλλουν εαυτούς σαν πρόσωπα τιμημένα… Η Λάρισα είναι ευεργετημένη από τους Βλάχους….".

Υπόσχεση συνέχειας των παραδόσεων, έδωσε σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας και ξεκίνησε ο Μεγάλος χορός με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας στο χώρο του μνημείου.

Πρώτοι έσυραν το χορό οι χορευτές του Συλλόγου Λιβαδιωτών Λάρισας "Γεωργάκης Ολύμπιος" και ακολούθησαν χορευτικά συλλόγων από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη, Ασπροπόταμο, Ιωάννινα, Νάουσα, Βέροια, Ελασσόνα, Αβδέλλα, Σαμαρίνα, Καλλιρρόη, Κιλκίς, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Βόλο, Φαρκαδώνα...κ.α 

Να σημειωθεί ότι του Μεγάλου χορού προηγήθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.Δαβίδ, με την ευκαιρία του 33ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Βλάχων.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαβίδ μίλησε προς το πυκνό εκκλησίασμα για την κλήση των μαθητών του Χριστού, που με την αγαθή διάθεση της καρδίας τους παραιτήθηκαν από όλες τις επίγειες ενασχολήσεις τους και ακολούθησαν τον Κύριο και Διδάσκαλό τους.

 "Ετσι κι εμείς", τόνισε ο Σεβασμιώτατος, "πρέπει με αγαθή προαίρεση και μεγάλη εμπιστοσύνη να στεκόμαστε κοντά  στον Χρηστό Σωτήρα, ο οποίος μεριμνά και θυσιάζεται για μας". Στο τέλος ευχαρίστησε τον οικείο Ιεράρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για την αγάπη του και την ευλογία του και εμνήσθη και της μακροχρόνιας φιλίας που τους συνδέει.  Ακόμη ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα βέλτιστα σε όλους τους  συνηγμένους στον ναό του αγίου Αχιλλίου, του και κοινού Προστάτου Αγίου και Πολιούχου και των Λαρισαίων και των Γρεβενιωτών, Βλάχους, στους οποίους επίσης ευχήθηκε καλή αντάμωση το καλοκαίρι στα χωριά της Πίνδου.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ,  εκπρόσωπος του υπουργού εξωτερικών ο κ. Σακελλαρίου, ο Αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης,  η αναπλ. γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κυριακή Τεκτονίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Θανάσης Παιδής, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα κ.α.

ΜΕ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Εξάλλου προχθές Σάββατο, με ένα πολύωρο γλέντι, κορυφώθηκε η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 33ου Πανελληνίου Ανταμώματος.

Αν και με αρκετή καθυστέρηση, λόγω του βροχερού καιρού, οι χορευτές και τα όργανα – με έφιππη συνοδεία – έφτασαν στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου στήθηκε γλέντι με πολύ χορό, που κράτησε για ώρες. Το πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στην πλατεία για να παρακολουθήσει τα δρώμενα, απόλαυσε μουσική και χορούς από διάφορες βλάχικες κοινότητες και θαύμασε τις πολυποίκιλες εκφάνσεις της βλάχικης κουλτούρας, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στον χορό μαζί με τα συγκροτήματα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μίλησε για τον ιστορικό ρόλο των Βλάχων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Η ενασχόληση με την παράδοση προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην εθνική μας ψυχή και να γίνει κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παράδοση, η οποία αποτελεί μια σημαντική πτυχή του πολιτισμού μας, που δίνει τη δυνατότητα της επικράτησης του Δικαίου πάνω στη Δύναμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε και πρέπει να στραφούμε μέσα στην εθνική μας ψυχή και να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για παραγωγική αντίσταση.

Έχει τονιστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα ο ιστορικός ρόλος των Βλάχων, ως ενός σημαντικού τμήματος του ελληνισμού. Άφησαν στο πέρασμά τους έντονα αποτυπώματα της παρουσίας τους, σ’ όλους τους τομείς της εθνικής και της οικονομικής ζωής του τόπου μας, αλλά και παντού όπου βρέθηκαν είτε στην χώρα μας, είτε στην ξενιτιά, κάτω από ευνοϊκές ή κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Οι Βλάχοι δεν πρέπει να θεωρούνται ως μια εξελληνισμένη ομάδα ή μια ομάδα διχασμένη ανάμεσα στις εθνικές προπαγάνδες των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά ως μία γνήσια έκφραση της ρωμιοσύνης".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος συνεχάρη την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων για το έργο της και την εξαιρετική διοργάνωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Μαγειρίας, με τη σειρά του παρέδωσε στον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο τιμητική πλακέτα ευχαριστώντας τους για τη στήριξή τους στη οργάνωση της μεγάλης αυτής γιορτής που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, οι βουλευτές της ΝΔ Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας και Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας και Τυρνάβου κ.α. 

Σε δήλωσή του για το αντάμωμα, ο βουλευτής, αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κ. Χρ. Κέλλας, ανάφερε:  «Ο βλαχόφωνος ελληνισμός, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης αυτού του τόπου, διατηρεί με συνέπεια και επιμέλεια το νήμα της ιστορικής συνέχειας.

Σε μια εποχή όπου αμφισβητούνται οι αξίες και οι σταθερές όλων των προηγούμενων δεκαετιών και στον πλανήτη διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, είναι παρήγορο να βλέπουμε τη νέα γενιά να μπολιάζεται με τα ιδανικά της παράδοσης.

Κανένας λαός αποκομμένος από τις ρίζες του, δεν μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία.

Για την χώρα μας, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια κρίσης, η οποία έχει αγγίξει τον σκληρό πυρήνα των κοινωνικών μας δομών, η σύνδεση των παραδοσιακών αξιών με το μέλλον είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση που χρειαζόμαστε. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες». 

Λένα Κισσάβου

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass