ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΛΗΞΑΝ

Τα ταλαντούχα, χαρισματικά παιδιά της «Aukestra»

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2017 22:30
Από την εμφάνιση της «Aukestra» στο ΔΩΛ Από την εμφάνιση της «Aukestra» στο ΔΩΛ

Ο αυτισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης επιστήμης, μια ιδιαίτερα πολύπλευρη κατάσταση που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανερμήνευτη και ανεξήγητη.

Πραγματικά, ο αριθμός των ατόμων –σε διεθνή επίπεδο- που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό είναι αρκετά μεγάλος, δίνοντας στην ιατρική επιστήμη ένα ευρύ πεδίο καταγραφής και παρατήρησης της ασθένειας. Μέσα από το εντυπωσιακό «τοπίο» ψυχικών και γνωστικών διακυμάνσεων, καταδεικνύεται απόλυτα ότι οι «ασθενείς» με αυτισμό παράλληλα με τις όποιες δυσκολίες και ελλείψεις παρουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερες, ξεχωριστές ικανότητες που φαντάζουν εξωπραγματικές για τους υπολοίπους από μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις ανθρώπων με αυτισμό που διαπρέπουν σε τέχνες και επιστήμες. Ένα τέτοιο παράδειγμα χαρισματικών και ταλαντούχων ανθρώπων με αυτισμό είναι και η μουσική μπάντα «Aukestra» από το Newcastle της Αγγλίας που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Λάρισα, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού. Η «Aukestra» εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής και μάγεψε τα πλήθη. Η άψογη παρουσία τους, το δυνατό παίξιμο, οι μελωδικές φωνές δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Μια απόδειξη ότι ο αυτισμός δεν είναι εμπόδιο, τουναντίον μάλιστα μπορεί να γίνει η αιτία για να ανακαλύψει κάποιος "κρυμμένες" δυνατότητές του. Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση του ιδιαίτερου αυτού μουσικού σχήματος, που είναι το μοναδικό διεθνώς με μέλη άτομα με αυτισμό, η «ΕτΔ» είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί τους. Ο Τζακ, μάνατζερ και μπασίστας της μπάντας, μιλά για το πόσο σημαντικό είναι να δίνεται βήμα στα άτομα με αυτισμό αλλά και για την πορεία της μπάντας. Όπως λέει η «Aukestra» είναι ένα πολυμελές επαγγελματικό μουσικό σχήμα. Κάποιοι από τους μουσικούς είναι στο φάσμα του αυτισμού, κάποιοι άλλοι όχι. «Η αγάπη για τη μουσική μάς ενώνει. Πάνω στη σκηνή κανείς δεν διαφέρει. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε και να κάνουμε πράγματα μαζί. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Δεν είμαστε μια ερασιτεχνική μπάντα. Παίζουμε επαγγελματικά και έχουμε δεκάδες εμφανίσεις στο ενεργητικό μας. Είναι όμως η δεύτερη φορά που βγαίνουμε εκτός χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι το ταξίδι στην Ελλάδα, είναι μια πρόκληση για εκείνους.

«Αντιλαμβάνεστε ότι για τα άτομα με αυτισμό οι μεγάλες αλλαγές δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αυτή τη στιγμή έχουν αφήσει την άνεση του σπιτιού τους, κοιμούνται σε ξενοδοχείο, γεύονται διαφορετικές γεύσεις, συναναστρέφονται με ανθρώπους που μιλούν άλλη γλώσσα και έχουν διαφορετική κουλτούρα. Τα πάνε όμως εξαιρετικά. Βέβαια βρίσκονται και οι οικογένειές τους μαζί. Χωρίς τη δική τους υποστήριξη, δεν θα μπορούσε να γίνει. Η πίεση για εκείνους είναι μεγάλη, όμως έχουν μάθει στη ζωή τους να παλεύουν σκληρά. Τίποτα δεν τους χαρίστηκε. Δουλεύουν πολύ και κερδίζουν το «ψωμί» τους με την αξία τους» προσθέτει.

Ο νεαρός Άγγλος, που μανατζάρει την «Aukestra» αρκετά χρόνια, τονίζει ότι κάθε φορά ο πήχης μπαίνει ψηλότερα. «Οι προσδοκίες που έχουμε είναι πολύ μεγάλες. Δεν σταματάμε στιγμή τη δουλειά. Στόχος μας να γινόμαστε καλύτεροι και περισσότερο αναγνωρίσιμοι. Επιλέγουμε πολύ προσεκτικά το ρεπερτόριό μας. Σε μια συναυλία μας το κοινό θα ακούσει ποπ, ροκ και κινηματογραφική μουσική. Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις του κόσμου είναι ενθουσιώδεις και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Εξάλλου, μέσα από τη μουσική μας περνάμε και τα μηνύματά μας. Ο αυτισμός δεν σε βάζει στο περιθώριο, μπορεί να σου δώσει φτερά».

Για την «Aukestra» παίζουν και τραγουδούν οι Κρις, Ζόε, Ρος, Τζον, Άλεξ, Τζέιμς, Πιτ, Λέσλεϊ και Τζακ. Το νεαρότερο μέλος είναι 18 ετών και το μεγαλύτερο 50 ετών, όμως παρά τις ηλικιακές διαφορές στη σκηνή γίνονται ένα.

Όσοι τους απόλαυσαν το βράδυ της Παρασκευής μπόρεσαν να αντιληφθούν τη δύναμη και το ταλέντο τους.

Καταλήγοντας, ο Τζακ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων, Ατόμων και Φίλων με Αυτισμό Λάρισας που φιλοξενεί το μουσικό σχήμα, τονίζοντας ότι το ταξίδι αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο για τους ίδιους, διότι δεν ήξεραν τι θα συναντήσουν, όμως όπως αποδείχτηκε άξιζε τον κόπο και το απόλαυσαν όλοι τους.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass