ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στη Βλάστη

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 15:20

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας καλεί σε συνάντηση τα μέλη της χορευτικής ομάδας και τους νέους της Βλάστης το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του Συλλόγου. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι, να παρουσιαστούν τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στη Βλάστη.

Οι παραδόσεις της Βλάστης διαφυλάχθηκαν στη συνείδηση των Βλατσιωτών μέχρι και σήμερα. Με τις παραδόσεις αυτές και τα υπέροχα ήθη και έθιμα η Βλάστη ανέθρεψε τα παιδιά της, τα οποία αναδείχθηκαν εθνικοί ευεργέτες, Μαικήνες των τεχνών, ήρωες και Μακεδονομάχοι, επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί. Έχει μεγάλη σημασία η εξέταση των παραδόσεων αυτών γιατί σ’ αυτά αναφαίνεται ο χαρακτήρας η ταυτότητα και οι αξίες των Βλατσιωτών και αποδεικνύεται η γνησιότητα της ψυχής τους. Τα μέλη της χορευτικής ομάδας και οι νέοι τoυ Συλλόγου, καλούνται μέσα από τα βιβλία των αναμνήσεων της δασκάλας και λαογράφου Αγγελικής Σταμπαρίδου και του δασκάλου και ιστορικού Ζήκου Τσίρου, να ακολουθήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο, στη χειμερινή Βλάστη, στο άγριο μεγαλείο της φύσης της, στους θρύλους, και τις παραδόσεις της, στα τραγούδια, στη βλατσιώτικη φιλοξενία στις γεύσεις και τα αρώματα του Δωδεκαημέρου. Αφήγηση κειμένων από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γίτσα Τζαφέτα, και τη γεν. γραμματέα Τάνια Παλαιού. Η επεξεργασία των κειμένων έγινε από τη Νέλλη Βασβατέκη. Ο Νίκος Παλαιός με τη βαθιά στεντόρια χαρακτηριστική φωνή του, θα ερμηνεύσει τα τραγούδια, τα κάλαντα, τις ευχές, και τα παινέματα του Δωδεκαημέρου. Οι κυρίες- μέλη του Συλλόγου θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν στους νέους του Συλλόγου παραδοσιακά εδέσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass