ΑΠΟΨΕ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αφιέρωμα στον κορυφαίο μουσουργό Ντίνο Κωνσταντινίδη

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2018 18:41

Της Νατάσας Πολυγένη
Μία ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στη μουσική του διεθνούς φήμης Έλληνα συνθέτη, Ντίνου Κωνσταντινίδη θα πραγματοποιηθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας (Σ.Ο.Λ) απόψε στις 8 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Με αφορμή το σπουδαίο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός, παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου από τη διοίκηση του Ωδείου και τους συντελεστές του μουσικού αφιερώματος.


Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Λάρισας η Συμφωνική Ορχήστρα παρά τις δυσκολίες των καιρών, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Πολιτισμός δεν είναι αυτό που πουλάει. Δεν είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, αλλά μόνο προσφοράς. Προσφέρει στο ανθρώπινο πνεύμα και το εμπλουτίζει. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη διασκέδαση, αλλά με την ψυχαγωγία. Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται, αλλά η καλή μουσική μένει. Και για να μείνει πρέπει να παίζεται. Πρέπει να ακούγεται. Κι αυτό συμβαίνει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας. Διαθέτει σπουδαίους μουσικούς, πλούσιο ρεπερτόριο, εξαιρετικές συνεργασίες. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε κι αυτή να συνεχίσει να αποτελεί έναν δυναμικό οργανισμό που προάγει την καλή μουσική, την καλλιτεχνική δημιουργία, την παιδεία, τον πολιτισμό». Αναφερόμενος στην αποψινή συναυλία, υπογράμμισε ότι είναι σπουδαίο που ένας σύγχρονος συνθέτης διεθνούς φήμης, ο Ντίνος Κωνσταντινίδης, εμπιστεύεται την ορχήστρα και αυτό μαρτυρά πολλά.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου κ. Νίκος Καλτσάς τόνισε ότι το φιλόμουσο κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αντιπροσωπευτικά έργα της συνθετικής πορείας του κορυφαίου δημιουργού. Τα έργα που θα ακουστούν στη συναυλία είναι τα εξής: Πρελούδια (Dreams – Earth – Heavens) για Ορχήστρα Εγχόρδων, το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα δωματίου (Midnight Fantasy II), η Σουίτα για δύο πιάνα και έγχορδα («Η Σουίτα του Διάκου») και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα δωματίου Νο.2. (Grecian Variations). Παράλληλα, ο κ. Καλτσάς καλωσόρισε τον κ. Αθανάσιο Ζέρβα, σολίστ της αποψινής βραδιάς και αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του, καθώς πρόκειται για ένα μουσικό που έχει εντρυφήσει στο έργο του σπουδαίου μουσουργού.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Απόστολος Αλεξίου, τόνισε ότι το γεγονός ότι η Συμφωνική Ορχήστρα καταπιάνεται με σύγχρονα έργα δημιουργών που βρίσκονται εν ζωή είναι πολύ σημαντικό. «Είναι καλλιτεχνική και ηθική μας υποχρέωση να προβάλλουμε τα έργα των ανθρώπων που είναι δημιουργοί σήμερα και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να τα γνωρίσει» είπε χαρακτηριστικά.
Από τη πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Ζέρβας, αναφέρθηκε στον συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες της διασποράς, αποδεκτός και παραδεκτός από την παγκόσμια μουσική κοινότητα. Η μουσική του, είπε, είναι σύνθετη και επικοινωνιακή και βασίζεται σε ψήγματα της ελληνικής παράδοσης. Στο τέλος συνεχάρη τη Συμφωνική Ορχήστρα και για το εξαιρετικό επίπεδό της.
Ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης και η πιανίστρια Φρόσω Κτιστάκη έκαναν λόγο για μια συναυλία πρόκληση, με σπουδαία έργα που προκάλεσαν τον ενυθουσιασμό των μουσικών.
Παράλληλα, αποκάλυψαν ότι απόψε στις 8, μία ευχάριστη έκπληξη θα περιμένει το κοινό, αφού, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης (skype), ο συνθέτης θα απευθύνει έναν χαιρετισμό από τη μακρινή Λουϊζιάνα των ΗΠΑ προς τους μουσικούς, τους φίλους της Σ.Ο.Λ. και το φιλόμουσο κοινό.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Τα έργα που θα ακουστούν στη συναυλία είναι τα εξής: Πρελούδια (Dreams – Earth – Heavens) για Ορχήστρα Εγχόρδων, το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα δωματίου (Midnight Fantasy II), η Σουίτα για δύο πιάνα και έγχορδα («Η Σουίτα του Διάκου») και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα δωματίου Νο.2. (Grecian Variations). Σολίστ αυτής της μουσικής βραδιάς είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Ζέρβας (άλτο σαξόφωνο και μουσική διεύθυνση), η Φρόσω Αστ. Κτιστάκη (πιάνο) και ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, Χρήστος Κτιστάκης (πιάνο και μουσική διεύθυνση). Εισιτήρια προπωλούνται και σήμερα 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι και από τις 6.30 το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass