«Νεκρασόφ» με σημαντικές πρωτιές

*Από το ΘΕ.ΑΜ.Α. στο «Από Μηχανής Θέατρο»

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2018 15:05

Το εξαίρετο ΘΕ.ΑΜ.Α., γνωστό στο θεατρόφιλους Λαρισαίους από τις σπουδαίες παραστάσεις του στο ΔΩΛ, παρουσιάζει το «Νεκρασόφ» του Ζαν–Πολ Σαρτρ σε μία παράσταση με σημαντικές πρωτιές για τα ελληνικά δεδομένα έως τις αρχές Απριλίου στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο).

Γραμμένο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου το 1955, το έργο είναι μία «αριστοφανική» φάρσα που στηλιτεύει την εξουσία και τον Τύπο σε όλα τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα. Η διαχρονικά επίκαιρη σάτιρα δένει απολαυστικά με το αβίαστο γέλιο της κωμωδίας σε μία εκπληκτική σκηνοθεσία με υπέροχες ερμηνείες που απογειώνουν το έργο, το οποίο ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη κερδίζοντας το θερμό ενδιαφέρον και τα εγκωμιαστικά σχόλια κοινού και κριτικής.

Ο ιδρυτής του ΘΕ.ΑΜ.Α. Βασίλης Οικονόμου, σκηνοθέτης της παράστασης και πρωταγωνιστής στον ρόλο του απατεώνα Βαλερά και ο Λαρισαίος ηθοποιός Μιχάλης Ταμπούκας ως επιθεωρητής Γκομπλέ, θεατράνθρωποι με εγνωσμένη καλλιτεχνική πορεία, δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικής και επίσης επεξεργάστηκαν δραματουργικά το έργο. Ο Πάνος Ζουρνατζίδης, έξοχος στον ρόλο ενός βιτριολικού παράγοντα της δημοσιογραφίας, ο Μάνος Τριανταφυλλάκης και η Αιμιλιανή Αβραάμ σε διπλό και τριπλό ρόλο αντίστοιχα, συμβάλλουν επίσης τα μέγιστα στο σύνολο των ερμηνειών που συμπληρώνουν εξαιρετικά ο Κωνσταντίνος Λούκας, η Χάννα Ελ Χατζ Ομάρ, η Αγγελική Νομικού, η Χριστίνα Τούμπα, η Έφη Τούμπα, η Μαρία Μουρελάτου, ο Ανδρέας Ζήκουλης, η Έλη Δρίβα, η Ευαγγελία Σχοινά, η Κατερίνα Κοντομάρκου, ο Σταύρος Ζαφείρης και η Μαρίνα Μπεσίρη.

Η σημαντικότερη πρωτιά της παράστασης αφορά τη δυνατότητα πρόσβασής της και με την πιστοποίηση και επιμέλεια της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών». Η Θεοδώρα Τσαποΐτη αποδίδει το έργο επί σκηνής με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη επιμελείται τους ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους και ο Θανάσης Παπαντωνόπουλος την ακουστική περιγραφή. Έτσι, μαζί με ηθοποιούς και θεατές με κινητική ή μαθησιακή αναπηρία, στην παράσταση μπορούν να έρθουν άνετα και θεατές με προβλήματα ακοής και όρασης. «Το θέατρο είναι για όλους», λέει ο Βασίλης Οικονόμου. Ο Μιχάλης Ταμπούκας επισημαίνει: «Μπορεί αυτό να συμβαίνει για πρώτη φορά σε παράσταση κεντρικού θεάτρου της Αθήνας με ανάπηρους ανθρώπους στη σκηνή και στην πλατεία, όπως γίνεται π.χ. στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά κοινή λογική. Όσοι περισσότεροι πάνε θέατρο, τόσο το καλύτερο για το θέατρο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass