Την τίμησαν για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα

*Βραδιά αφιερωμένη στη Βάσα Σολωμού Ξανθάκη

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2018 15:38

Για την προσφορά της στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό της χώρας τίμησε τη Θεσσαλή συγγραφέα Βάσα Σολωμού Ξανθάκη προχθές το βράδυ η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης «Γλυκυτάτη γαία πατρίς», σε σκηνοθεσία και μεταφορά της Άννας Βαγενά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας τίμησε τη συγγραφέα του έργου, στη σκηνή του Θεάτρου του Μύλου.

«Το θεατρικό αυτό φεστιβάλ έχει στόχο τη γνωριμία του κοινού της πόλης μας με σπουδαίους καλλιτέχνες και σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ξεκινάμε με μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Αμπελακιώτισσας συγγραφέως Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, της οποίας ένα άλλο έργο, “Ο Γάμος”, γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Θεσσαλικό Θέατρο σε προσαρμογή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, πως είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να τιμήσουμε τη συγγραφέα Βάσα Σολωμού Ξανθάκη, για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα. Προσωπικά νιώθω πολύ συγκινημένος. Η συγκίνησή μου είναι διπλή. Όχι, μόνο γιατί τιμάμε έναν πνευματικό άνθρωπο με πολύπλευρη και ευρεία μόρφωση και δράση, αγάπη για την πατρίδα, ευαισθησία στα κοινωνικά ζητήματα, που αναζητά την αλήθεια, που η ζωή της διέπεται από υψηλές αρχές και αλτρουιστική διάθεση, αλλά και γιατί τη γνωρίζω από μικρός, ήμασταν φίλοι με την κόρη της Άννα, τη θαύμαζα, πάντα μου φαινόταν ξεχωριστή».

Η Βάσα Σολωμού Ξανθάκη γεννήθηκε στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, όπου βρίσκεται και το παλιό αρχοντικό της πατρικής της οικογένειας, που αναστήλωσε η ίδια. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και σε προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας. Απολύθηκε επί δικτατορίας.

Έκτοτε δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία στους Μορφωτικούς Κύκλους της XEN (Παγκόσμια, Γυναικεία Εθελοντική Οργάνωση με στόχο την ανάπτυξη της γυναίκας κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, πολιτική τοποθέτηση και οποιαδήποτε άλλη διάκριση), στις Σχολές Γονέων και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Έργα της έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά.

Για το «Γάμο» που ανέβασε το Θεσσαλικό Θέατρο, ο γνωστός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος είχε γράψει «…Ο φίλος υπουργός Παιδείας πρέπει να δει την παράσταση και να την καταστήσει κτήμα εσαεί του σχολικού προγράμματος. Υποκαθιστά ώρες ιστορικής, κοινωνικής, λογοτεχνικής και λαογραφικής ύλης…».

Στα διηγήματά της «Γλυκυτάτη γαία πατρίς», περιγράφει τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, του χωριού της, όπου κυριαρχεί η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα. «Γιατί το να έχεις ρίζες και να τις υμνείς είναι ίσως η πιο σημαντική ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής», σημείωσε ο κ. Σάπκας και συνέχισε «γενικότερα, τα έργα της αποτελούν πολύτιμη πηγή για τα έθιμα και τις παραδόσεις της Θεσσαλίας, αλλά κι ένας ύμνος για τους ανθρώπους που επιβιώνουν σε μια σκληρή καθημερινότητα, με οδηγό αξίες και ιδανικά όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η εντιμότητα, το θάρρος, η αλήθεια.

Στα έργα της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη υπάρχει η αύρα μιας περασμένης ζωής και ταυτόχρονα διατυπώνονται ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, όπου καινούριες ηθικές αντιλήψεις αντιπαλεύουν τις αξίες προηγούμενων εποχών, προσωπικές αλήθειες και πανανθρώπινοι προβληματισμοί.

Μια εμπνευσμένη εκπαιδευτικός, μια εμπνευσμένη συγγραφέας ιστοριών με ήρωες απλούς, τραγικούς, απελπισμένους και αισιόδοξους μαζί. Όπως στη ζωή», κατέληξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass