ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το... δημοψήφισμα χτύπησε και τον Πολιτισμό

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2015 7:58

Του Δημήτρη Βάλλα

Τελικά το κλείσιμο των...τραπεζών , μπορεί να μην επηρέασε τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που έστω και με απώλειες συνεχίζουν ακάθεκτα στον δρόμο που χάραξε ο... τζόγος, ‘όμως στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς έχουμε μπαράζ από αναβολές εκδηλώσεων και μάλιστα σημαντικών που επρόκειτο να γίνουν τις ερχόμενες ημέρες.

«Αχαρνής», «Μικρός Πρίγκιπας», «Πριν το Χάραμα» αλλά και πολυαναμενόμενη «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα που θα παρουσιαζόταν μάλιστα και στα Αρχαία Ελληνικά στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο, αναβάλλονται «λόγω των γεγονότων και των γενικότερων εξελίξεων».

Η κρίση λοιπόν όπως ήταν αναμενόμενο χτύπησε και τον πολιτισμό και στη Λάρισα, καθώς μάλλον λείπει ο ενθουσιασμός , αλλά και το ηθικό στους πολίτες που έχουν συσπειρωθεί στα σπίτια τους περιμένοντας μπροστά στις οθόνες να ενημερωθούν για το αύριο.

Βέβαια το πόσο η οικονομική κρίση επηρέασε τα πολιτιστικά δρώμενα στη χώρα μας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο καθώς τα πράγματα ήταν για πάντα αλληλένδετα από την εποχή ακόμα των χορηγών της αρχαιότητας.

Ο ανθρώπινος πόνος που προκαλείται από τη μείωση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί , όπως λένε οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με όλα αυτά, και στην ελάττωση της ποιότητας του παραγόμενου πολιτισμού σε περιόδους κρίσεως. Εκλείπει η εμμονή στη λεπτομέρεια, η διάθεση για δημιουργία υπερβολικού έργου και η ανάλογη αξιολόγηση του από ένα κοινό το οποίο έχει στρέψει την προσοχή του περισσότερο στα θέματα επιβίωσης παρά στα θέματα ποιοτικής διαβίωσης.

Όσο για τις γενικότερες επιπτώσεις στα πολιτιστικά λόγω της οικονομικής κρίσης , οι επισημάνσεις είναι ενδιαφέρουσες, καθώς υπολογίζεται ότι στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας :

*Μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των χορηγιών πολιτιστικών διαλέξεων.

*Μειώθηκε δραστικά η πολιτιστική δραστηριότητα από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην έδρα τους.

* Μειώθηκε η αγορά πολιτιστικών έργων ζωγραφικής η γλυπτικής από μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες.

* Μειώθηκε η παραγγελία προς τους γλύπτες και τους αρχιτέκτονες μεγάλων αγαλμάτων και μνημείων με συμβολικό πολιτιστικό χαρακτήρα.

*Μειώθηκε η επιχειρηματικότητα στην παραγωγή νέου έργου από καλλιτέχνες στον κλάδο της μουσικής τόσο στη δισκογραφία τόσο και στον τομέα των πολιτιστικών μουσικών φεστιβάλ.

*Μειώθηκε η αξία του εισιτηρίου στις μεγάλες υπαίθριες συναυλίες σε αρχαία θέατρα κάτι που οδήγησε στην επ΄ αόριστο πολλών εξ αυτών λόγω οικονομικής αδυναμίας διοργάνωσης.

*Μειώθηκε η παραγωγή ταινιών με συμβολικό πολιτιστικό περιεχόμενο.

*Μειώθηκαν όλες οι επιχορηγήσεις-υποστηρίξεις προς τον πολιτισμό εν γένει από το Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος.

*Μειώθηκαν όλες οι επιχορηγήσεις-υποστηρίξεις από το Υπουργείο Εξωτερικών .

Αυτές είναι βέβαια οι διαπιστώσεις των ειδικών, που έχουν να κάνουν με τα ...μείον και με αφορμή αυτές τις αναβολές , σας τις επισημαίνουμε , προς προβληματισμό ίσως για το γεγονός ότι μια πολιτιστική διπλωματία που αποτελούσε και το πρώτο μας... «εξαγώγιμο» προϊόν , μάλλον καταρρέει!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass