Λαρισαϊκές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

* Ο ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΙΑΧΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΤΜΗΜΑ PODCAST * ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2023 12:39

Του Θανάση Αραμπατζή

Με δύο λαρισαϊκές συμμετοχές θα πραγματοποιηθεί φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Ο Κωστής Τσιάχας σε επιμέλεια και παραγωγή της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου και ο Απόστολος Κωστούλης σε παραγωγή του ίδιου και του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας συμμετέχουν στο Τμήμα Podcast του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη νεοσύστατη ενότητα Nexus. Η ενότητα Nexus φιλοξενεί δεκαοκτώ ελληνόφωνα και ένα αγγλόφωνο podcast, τα οποία ξεχώρισαν για τη θεματολογία και την τεχνική τους, με τον Κωστή Τσιάχα να παρουσιάζει το podcast «Αλπική Ζώνη», και τον Απόστολο Κωστούλη το podcast «Μπουκίτσες Ιστορίας».

Ο Κωστής Τσιάχας, που εκτός από visual designer, συγγράφει και υπήρξε υπότροφος από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού / Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (CNL) ως πρωτοεμφανιζόμενος Έλληνας συγγραφέας (2013) για το βιβλίο «Θεοί & Jazz» (Εκδόσεις Βιομηχανική Τομάτα), θα παρουσιάσει το podcast «Αλπική Ζώνη» το οποίο βασίζεται στο έργο του Λόρενς Ντάρελ, «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο».
Μιλώντας στην «Ε» για την podcast του, ο Κωστής Τσιάχας θα αναφέρει ότι «η Αλπική Ζώνη βασίζεται στην τετραλογία μυθιστορημάτων του Λόρενς Ντάρελ «Το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο», που εκδόθηκε μεταξύ 1957 και 1960. Τα 4 μέρη του είναι τα: Ιουστίνη (Justine, 1957), Βαλτάσαρ (Balthazar, 1958), Μαουντόλιβ (Mountolive, 1958) και Κλέα (Clea, 1960). Τα τρία πρώτα βιβλία παρουσιάζουν τρεις οπτικές γωνίες για ένα ενιαίο σύνολο γεγονότων και χαρακτήρων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Το τέταρτο βιβλίο διαδραματίζεται έξι χρόνια αργότερα.
Όπως εξηγεί ο Ντάρελ στον πρόλογό του στον Βαλτάσαρ, τα τέσσερα μυθιστορήματα είναι μια εξερεύνηση της σχετικότητας και των εννοιών της συνέχειας και της σχέσης υποκειμένου-αντικειμένου, με θέμα τη σύγχρονη αγάπη. Τα τρία πρώτα βιβλία του Κουαρτέτου προσφέρουν την ίδια αλληλουχία γεγονότων μέσα από πολλές οπτικές γωνίες, επιτρέποντας μεμονωμένες απόψεις ενός και μόνου ενιαίου συνόλου γεγονότων. Το τέταρτο βιβλίο δείχνει την αλλαγή με την πάροδο του χρόνου. Σε μια συνέντευξη του 1959 στο Paris Review, ο Ντάρελ περιέγραψε τις ιδέες πίσω από το Κουαρτέτο με όρους σύγκλισης της ανατολικής και δυτικής μεταφυσικής, βασισμένης στην ανατροπή από τον Αϊνστάιν της παλιάς άποψης για το υλικό σύμπαν και του Φρόυντ που έκανε το ίδιο για την έννοια των σταθερών προσωπικοτήτων, αποδίδοντας μια νέα αντίληψη της πραγματικότητας. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον σπουδαίο δημοσιογράφο, κριτικό και δοκιμιογράφο, Αιμίλιο Χουρμούζιο στις Εκδόσεις Γρηγόρης το 1961.
Ο συγγραφικός πλούτος του Λ. Ντάρελ και ο αντίστοιχος υφολογικός του Αιμ. Χουρμούζιου, υπήρξαν η αφορμή για να συλλεχθούν 1.587 λέξεις από την τετραλογία, συγκροτώντας ένα νέο αυτόνομο λογοτεχνικό σώμα: την Αλπική Ζώνη. Μια συλλογή λέξεων -εξ ολοκλήρου αντιγραφή- που αντανακλά τη μεταφραστική και συγγραφική ευαισθησία των δύο δημιουργών. Το κείμενο -υπό έκδοση σαν βιβλίο με τον τίτλο «Κωστής Τσιάχας, Αλπική Ζώνη / Alpine Zone»- αποτέλεσε τη βάση για να προσφερθεί σαν ένα νέο έργο, αυτή τη φορά μια ακουστική παραλλαγή του, όπου η υπαγόρευση του κειμένου με τη συνοδεία πρωτότυπης ηλεκτρονικής μουσικής προσφέρθηκε στη νεοσύστατη ενότητα Nexus του τμήματος podcast του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η επιλογή του από το Φεστιβάλ ( 2-12 Νοεμβρίου, Θεσσαλονίκη) προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο και πολυσυλλεκτικό κοινό να νιώσει -μέσω της αφήγησης των λέξεων- μια αυθεντική δόνηση λαμπερής συγγραφικής και μεταφραστικής ιδιοφυίας».
Με τη σειρά της η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, εικαστική επιμελήτρια και μουσειολόγος που δραστηριοποιείται και ως podcaster στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Ε» όσον αφορά την εξέλιξη και τη θέση των podcasts στην εποχή μας: «Η εξέλιξη των podcasts είναι εντυπωσιακή. Αρχικά δημιουργήθηκαν το 2004 ως ένα απλό μέσο εγγραφής αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για περιεχόμενο, εκπαίδευση, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Πλέον υπάρχουν εκατομμύρια podcasts για διάφορα θέματα, και όλο και περισσότεροι δημιουργοί παραγωγής προσφέρουν ποιοτικό περιεχόμενο. Η αυξανόμενη δημοτικότητά τους οφείλεται στην ευκολία πρόσβασης, στην ποικιλία θεμάτων και στη δυνατότητα ακρόασης όποτε και όπου επιθυμεί κανείς. Η νέα εποχή των podcasts έχει δημιουργήσει μια πλούσια κοινότητα ακροατών και παραγωγών που εξακολουθεί να αναπτύσσεται και αναμένεται να είναι μια σημαντική μορφή περιεχομένου στο μέλλον».
ΟΙ «ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ»
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΣΤΟΥΛΗ
Ο Απόστολος Κωστούλης, συγγραφέας, βιοκαλλιεργητής και ραδιοφωνικός παραγωγός με τις «Μπουκίτσες Ιστορίας» που προσφέρει από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, θα σημειώσει για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ότι «Το podcast που έστειλα στον διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μια μικρή δόση από την εβδομαδιαία εκπομπή μου για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας με τίτλο «Μπουκίτσες Ιστορίας». Όπως και για κάθε άλλο θέμα της εκπομπής, βρήκα ένα λιγότερο γνωστό ιστορικό γεγονός με κωμικοτραγικά στοιχεία, έβαλα τον προσωπικό μου φαρμακερό σατιρικό σχολιασμό, λίγο τζαζ μουσικούλα και έτοιμη η μπουκίτσα.
Στο συγκεκριμένο, περιγράφω το ταξίδι του Ρωσικού στόλου το 1904, πηγαίνοντας να πολεμήσει τους Ιάπωνες. Κάπως κατάφεραν οι Ρώσοι να κανονιοβολήσουν (επανειλημμένα) δικά τους καράβια, να ξεκινήσουν διπλωματικό επεισόδιο με τους Άγγλους και τους Γερμανούς, να γεννήσουν μια θρησκευτική αίρεση, να χάσουν μερικούς καπετάνιους, να στήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή εξωτικών ζώων και να γίνουν η αφορμή για μια επανάσταση. Το τέλος δεν θα στο μαρτυρήσω εδώ αλλά για όποιους-ες ενδιαφέρονται, στη σελίδα της εκπομπής στο facebook «Μπουκίτσες Ιστορίας» υπάρχουν ανεβασμένες όλες οι εκπομπές που έχουν παίξει ως σήμερα». Στην ερώτηση πώς τον κάνει να αισθάνεται αυτή η συμμετοχή, ο Αποστόλης Κωστούλης θα σημειώσει πως «Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προσδοκίες από την εκπομπή, ούτε μπορούσα να προβλέψω την πορεία της. Ξεκίνησαν όλα πριν έναν χρόνο, με προτροπή της Κωνσταντίνας Καρυδάκη, της μεγάλης φωνής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας. Τότε είχε ενδιαφερθεί για το standup comedy ευρωπαϊκής ιστορίας «Ιστορία… αλλιώς» που κάνω κατά περιόδους (του οποίου το όνομα σκέφτηκε ο Θανάσης Αραμπατζής) και μου πρότεινε να δοκιμάσω κάτι αντίστοιχο στο ραδιόφωνο. Προσπαθώ να κρατάω το πιο μικρό καλάθι σε ό,τι καλλιτεχνικό ή γενικότερα δημιουργικό κάνω, γιατί κάτι που μπορεί να μας ενδιαφέρει και να μας εμπνέει προσωπικά, δεν έχει πάντα την ανταπόκριση που φανταζόμαστε, στην επαφή με άλλους ανθρώπους. Είχα τη χαρά να δω την εκπομπή μου να τραβάει το ενδιαφέρον των Λαρισαίων (και όχι μόνο), ήρθαν πολύ σπουδαίοι άνθρωποι για συνεντεύξεις, ειδικοί-ες σε συγκεκριμένους τομείς της ιστορίας και δουλεύοντας βδομάδα με βδομάδα, κάπως έφτασε μέχρι εδώ, και αναμένεται να είναι μια σημαντική μορφή περιεχομένου στο μέλλον».

PODCAST ΣΤΗ… ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου φιλοξενεί δεκαοκτώ ελληνόφωνα και ένα αγγλόφωνο podcast, τα οποία ξεχώρισαν για τη θεματολογία και την τεχνική τους, καθώς και την αξιοποίηση όλων των εργαλείων του podcast και θα παρουσιαστούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για ολόκληρο το δεκαήμερο του Φεστιβάλ από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου και μέσα από την ιστοσελίδα filmfestival.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass