«Πόλη του Θεάτρου» η Λάρισα

* Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΜΑΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΥΡΙΟ * Η ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ «ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ» ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2024 11:00

Επανασύνδεση της Λάρισας με το Αρχαίο Θέατρο, Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με πολύ υψηλού επιπέδου παραστάσεις, χρήση των Παλαιών Αρτοποιείων ως χώρος εκθεσιακός αλλά και βοηθητικός του Θεάτρου, διασύνδεση των πολιτιστικών σημείων αλλά και η απόδοση κοινόχρηστων χώρων (όπως το οικοδομικό τετράγωνο 847, αλλά και πεζόδρομοι που έχουν «φρακάρει» από τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων) στον Λαρισαίο πολίτη κυριάρχησαν στη συζήτηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκου, συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η κ. Μενδώνη βρέθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε νεοεκλεγμένους δήμαρχους και περιφερειάρχες, ενώ πριν βρεθεί με τον κ. Μαμάκο συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, στο κτίριο της Περιφέρειας στην οδό Θεοφράστου.
Η κ. Μενδώνη συνομίλησε επί μακρόν και με τον δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη, οριοθετώντας και ιεραρχώντας τις πολιτιστικές προτεραιότητες της Λάρισας και της Θεσσαλίας, δεδομένου μάλιστα ότι η προγραμματική σύμβαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 είναι «ανοιχτή» και «περιμένει» να χρηματοδοτήσει νέα αλλά και υφιστάμενα έργα.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
«Με τον δήμαρχο επικεντρωθήκαμε στο τι μπορεί να γίνει στη Λάρισα τα επόμενα χρόνια, φυσικά εκκινώντας από το Αρχαίο Θέατρο» τόνισε η κ. Μενδώνη, λίγο μετά το πέρας της συνάντησής της με τον κ. Μαμάκο. Στη συνάντηση, στην οποία υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος όπως δήλωσαν αμφότεροι, συζητήθηκε εκτενώς ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 - 2027. Επανασύνδεση της Λάρισας με το Αρχαίο Θέατρο, Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με πολύ υψηλού επιπέδου παραστάσεις, χρήση των Παλαιών Αρτοποιείων ως χώρος εκθεσιακός αλλά και βοηθητικός του Θεάτρου, διασύνδεση των πολιτιστικών σημείων αλλά και η απόδοση κοινόχρηστων χώρων (όπως το οικοδομικό τετράγωνο 847, αλλά και πεζόδρομοι που έχουν «φρακάρει» από τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων) ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο, με την κ. Μενδώνη να δηλώνει ότι «Με τον κ. δήμαρχο είχαμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία. Καταρχήν χαίρομαι ιδιαίτερα που η συνάντησή μας έγινε σήμερα στην Πινακοθήκη Κατσίγρα μία από τις πιο σημαντικές Πινακοθήκες, την οποία πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε ως Σημαντικό Μουσείο μέσω της διαδικασίας αναγνώρισης και πιστοποίησης που έχει ξεκινήσει για όλες τις μουσειακές υποδομές της χώρας. Με τον δήμαρχο επικεντρωθήκαμε στο τι μπορεί να γίνει στη Λάρισα τα επόμενα χρόνια, φυσικά εκκινώντας από το Αρχαίο Θέατρο. Οπως ξέρετε το περασμένο φθινόπωρο, αποδώσαμε το κοίλο, υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν και οι οποίες είναι απόλυτα ώριμες και θεωρώ ότι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα όχι μόνο για το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και για την πόλη της Λάρισας και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Γύρω από τον χώρο του Θεάτρου το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει μία σειρά εργασιών που ακόμη πρέπει να γίνουν, ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις τριών ακινήτων και θα προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην καθαίρεσή τους. Επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πλέον τη δυνατότητα χρήσης των Παλαιών Αρτοποιείων ώστε να φιλοξενηθούν υποδομές και εκθεσιακές, αλλά κυρίως υποδομές οι οποίες θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το Αρχαίο Θέατρο και θα εξυπηρετούν τις παραστάσεις που θα φιλοξενούνται εκεί. Εχω πει και δημόσια, το επανέλαβα και στον δήμαρχο και χαίρομαι που το άκουσε θετικά, ότι στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας θα μπορούσε να φιλοξενείται ένα φεστιβάλ διεθνούς χαρακτήρα και πολύ υψηλής ποιότητας, το οποίο φυσικά θα πρέπει να τελεί υπό την αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και από κει και πέρα το Υπουργείο Πολιτισμού όπου χρειάζεται να συνδράμει θα συνδράμει».

«ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ»
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στην ανάγκη να απελευθερωθούν πεζόδρομοι ώστε να δοθούν οι δημόσιοι χώροι στους πολίτες της Λάρισας: «Το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας που επιτελεί και εκτελεί ο Δήμος είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο θα πρέπει να απελευθερωθεί ένας χώρος ευρύτερος ώστε όλα αυτά τα τοπόσημα της πόλης να αναδεικνύονται, εκτός από το Αρχαίο Θέατρο είναι η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, είναι οι πεζόδρομοι που θα πρέπει να απελευθερωθούν για να αποδοθεί δημόσιος χώρος στην πόλη, είναι κάτι που το χρωστάμε σε πόλεις με πυκνοδομημένους αστικούς ιστούς».
Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στις προοπτικές των δύο δημοτικών θεσμών, της Δημοτικής Πινακοθήκης Κατσίγρα και του Λαογραφικού Μουσείου -που είναι από τα πιο σημαντικά λαογραφικά μουσεία, ώστε να χρηματοδοτηθούν για δράσεις σύγχρονου Πολιτισμού, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός ότι «Συζητήσαμε κάποιες προοπτικές για την Πινακοθήκη και για το Λαογραφικό που επίσης είναι από τα σημαντικά Λαογραφικά Μουσεία. Ηδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υπάρξουν δράσεις σύγχρονου πολιτισμού. Θεωρώ ότι και η Πινακοθήκη Κατσίγρα και το Λαογραφικό Μουσείο μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».
«ΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ»
«Προσδοκούμε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας το πραγματικό και δηλωμένο ενδιαφέρον της κ. υπουργού, για τη Λάρισα και την πολιτιστική της δυναμική. Η επανασύνδεση της πόλης με τη “μήτρα” του πολιτισμού, το Α’ Αρχαίο Θέατρο, είναι βασική μας προτεραιότητα, την οποία σχεδιάζουμε με σοβαρότητα, προκειμένου να αναδείξουμε το ιστορικό μας παρελθόν συνομιλώντας με το μέλλον, ανέφερε ο «οικοδεσπότης» κ. Θανάσης Μαμάκος, καλωσορίζοντας την υπουργό σε έναν «από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτισμού στη χώρα». Χαρακτηριστικά ο κ. Μαμάκος τόνισε ότι «Η επανασύνδεση της πόλης με τη μήτρα του πολιτισμού που είναι το αρχαίο θέατρο αποτελεί βασική προτεραιότητα την οποία σχεδιάζουμε με σοβαρότητα προκειμένου να αναδείξουμε το ιστορικό μας παρελθόν συνομιλώντας με το μέλλον. Με την κομβική συμβολή της κ. Μενδώνη, τις άοκνες προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και τη συνεργασία της Περιφέρειας, προσπαθούμε να εργαστούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του σκοπού αυτού. Ταυτόχρονα ως νέα δημοτική αρχή με σχέδιο και συγκεκριμένα βήματα υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας ώστε η Λάρισα να γίνει μια «Πόλη του Θεάτρου» που θα φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις και διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις. Σκοπός μας είναι μαζί με τις πολιτιστικές δομείς της πόλης είναι η Λάρισα να πάρει την πολιτιστική υπόσταση που της αρμόζει».
Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Μαμάκος και μπροστά στον εμβληματικό πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα δώρισε στην κ. Μενδώνη τον κατάλογο της έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα και μια συλλογή με αντίτυπα αρχαίων νομισμάτων που κόπηκαν στη Λάρισα.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΕΤΑ
Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συζητήθηκε εκτενώς ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 - 2027.
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη ανέφερε: «Κάναμε μια πρώτη γενική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και την ομάδα του για τις προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού. Χρειαζόμαστε αρκετή δουλειά ακόμη, οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα έργα και τις συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Αναφορικά με το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη Λάρισα αλλά και για το Υπουργείο και θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, υπενθυμίζοντας ότι φέτος το καλοκαίρι μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις, αλλά αυτό όπως πρόσθεσε είναι θέμα που θα δει η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ωστόσο όπως είπε μιλάμε για περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων και υψηλής ποιότητας.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε; «Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση με την Υπουργό για τα έργα και τις δράσεις του Πολιτισμού της νέας προγραμματικής περιόδου . Θέσαμε με την κ. Μενδώνη κάποιες κοινές προτεραιότητες σε σχέση με τα έργα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση των πόρων του προγράμματος».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass