Γνωριμία με τα δύο αρχαία θέατρα

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2024 12:30

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη μου: Α’ Αρχαίο Θέατρο και Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας», οι μαθητές του τμήματος Γ5 του 10ου Γυμνασίου Λάρισας ξεναγήθηκαν από την ξεναγό κ. Κωνσταντίνα Κόντσα, στα δύο ιστορικά μνημεία της πόλης μας.

Οι μαθητές ανακάλυψαν την ιστορία του μεγαλειώδους Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, του μοναδικού, με εξαίρεση της Αθήνας, που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και είναι μάρτυρας της ιστορικής διαχρονίας της πόλης μας.
Παραστάσεις, ηθοποιοί, συνεδριάσεις του Κοινού των Θεσσαλών και της Αγοράς, μονομάχοι, θηριομάχοι ζωντάνεψαν στον κύκλο του χρόνου και ψιθύρισαν την ιστορία των ανθρώπων της πόλης που κρυβόταν κάτω από την πόλη μας.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Β’ Αρχαίο Θέατρο που φιλοξένησε θεατρικούς, ποιητικούς, χορευτικούς και μουσικούς αγώνες μετά τη μετατροπή του λαμπρού πρώτου θεάτρου σε ρωμαϊκή αρένα. Αποκάλυψε κι αυτό με τη σειρά του τα μυστικά του, τις μαρμάρινες στήλες που αφιέρωσαν δούλοι που απελευθερώθηκαν σε κάποιο ιερό και που τις χρησιμοποίησαν δύο αιώνες αργότερα για την κατασκευή του θεάτρου με τις απελευθερωτικές επιγραφές κρυμμένες στο κάτω μέρος ώστε να μην τις δει κανείς.
«Τινάξαμε τη σκόνη του χρόνου και ανακαλύψαμε τα κρυμμένα πρόσωπα της πόλης μας που φωνάζουν ότι η ιστορία της Λάρισας έχει βαθιές ρίζες. Μέσα από την απόλαυση της βιωματικής εμπειρίας γνωρίσαμε τα δυο σημαντικά μνημεία της πόλης μας και ευαισθητοποιηθήκαμε στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές.
Η μαθήτρια Μαριάννα Τηγανή σε ρόλο ξεναγού ξενάγησε τους συμμαθητές της στα Αγγλικά και οι μαθητές Άντα Χατζή, Γιώργος Χονδρός και Ζαχαρένια Τσιτσέ διάβασαν στίχους από τη σκηνή της αναγνώρισης της «Ελένης» του Ευριπίδη προκειμένου να ακουστούν στίχοι της αρχαίας τραγωδίας στο φυσικό χώρο θέασης και ακρόασης, το αρχαίο ελληνικό θέατρο.
Συντονίστρια του Προγράμματος είναι η κ. Ευαγγελία Χολέβα και μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας η κ. Φανή Αντωνίου και κ. Αικατερίνη Αργυρούλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass