«Ο ανδριάντας του Γεωργάκη Ολύμπιου θα έρθει στη Λάρισα»

*Το εμβληματικό έργο του Φιλόλαου Τλούπα θα αγοραστεί και θα τοποθετηθεί σε έναν σημαντικό δημόσιο χώρο της πόλης *Η κόρη του Φιλόλαου Τλούπα, Ιζαμπέλ, ενημερώθηκε από Κατερίνα Κόσσυβα, Ανδρέα Γιαννούτσο και Φίλους του Φιλόλαου για τις εκδηλώσεις *Τον Σεπτέμβρη η έκθεση με αυξημένο προϋπολογισμό

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2024 12:50
(Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων για τον Φιλόλαο Ανδρέας Γιαννούτσος, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Κατερίνα Κόσσυβα, ο συντάκτης της «Ε» Θανάσης Αραμπατζής, η Ιζαμπέλ Τλούπα και δύο μέλη της «συντροφιάς» των Φίλων Φιλόλαου Αποστόλης Μπάρλος και Παναγιώτης Δομούζης (Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων για τον Φιλόλαο Ανδρέας Γιαννούτσος, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Κατερίνα Κόσσυβα, ο συντάκτης της «Ε» Θανάσης Αραμπατζής, η Ιζαμπέλ Τλούπα και δύο μέλη της «συντροφιάς» των Φίλων Φιλόλαου Αποστόλης Μπάρλος και Παναγιώτης Δομούζης

Του Θανάση Αραμπατζή

Συμπόσιο γλυπτικής, συνέδριο για τον Φιλόλαο, μεταφορά έργων από το Παρίσι, αλλά και από τη Συλλογή του Καλογηράτου από την Πάτρα και αγορά του εμβληματικού έργου του ανδριάντα του Γεωργάκη Ολύμπιου από την γκαλερί Παπαδόπουλου, το οποίο θα τοποθετηθεί στη Λάρισα, είναι μερικά μόνο απ’ αυτά που θα περιλαμβάνει η έκθεση για τον Φιλόλαο Τλούπα ή ακριβέστερα το πλαίσιο αφιερωμένων στον σπουδαίο γλύπτη δράσεων που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη στη Λάρισα.

Μάλιστα, οι εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, αλλά και στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το «Ξίφος», που ο υπόγειος χώρος του θα φιλοξενήσει γλυπτά τόσο του Φιλόλαου όσο και άλλων Ελλήνων γλυπτών.
Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες στη Λάρισα βρέθηκε η κόρη του Φιλόλαου Τλούπα, Ιζαμπέλ, η οποία ενημερώθηκε από την αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, κ. Κατερίνα Κόσσυβα, τον καλλιτεχνικό διευθυντή των εκδηλώσεων για το έτος Φιλόλαου Τλούπα, Ανδρέα Γιαννούτσο, και από τη συντροφιά των Φίλων του Φιλόλαου, για την πορεία των εργασιών και των προετοιμασιών για τη μεγάλη έκθεση που θα γίνει τον Σεπτέμβρη.
Ο κ. Ανδρέας Γιαννούτσος στη συνάντηση, στην οποία παρούσα ήταν και η «Ε», ανέφερε ότι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι εμπλουτισμένες σε σχέση με την αναβληθείσα περσινή έκθεση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και ο προϋπολογισμός θα είναι αυξημένος, ώστε να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια παρεμπόδιση της έκθεσης, με την έννοια ότι υπήρχε μια συνεχής μεταφορά που μας είχε κουράσει. Η έκθεση θα γίνει τον Σεπτέμβρη και προβλέπεται και μια ανασύνταξη του προϋπολογισμού. Το ζητούμενο είναι να γίνει μια μεγάλη έκθεση που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος του Φιλόλαου. Μιλάμε για έναν παγκόσμιου κλάσης γλύπτη, τεράστιο, που ανήκει στη μεγάλη τριάδα των σύγχρονων γλυπτών, Σκλάβος, Καπράλος, Φιλόλαος. Μια μεγάλη φυσιογνωμία που όφειλε η πόλη να τον τιμήσει και τον τιμά. Είμαστε έτοιμοι και προετοιμάζουμε ένα καλύτερο πλάνο με έναν εμπλουτισμό του, όπως θα έπρεπε εξάλλου. Θα υπάρχει ένα συνέδριο, που θα το διοργανώσει ο πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Μάνος Στεφανίδης και ένα συμπόσιο γλυπτικής, όπου γλύπτες απ’ όλη την Ελλάδα σε έναν διαγωνισμό μέσω του Επιμελητηρίου θα καταθέσουν τη δουλειά τους, θα παρουσιάσουν και θα αφιερώσουν ένα έργο τους στον Δήμο. Θα φέρουμε περισσότερα αυθεντικά έργα από το Παρίσι και από τη συλλογή του κ. Καλογηράτου από την Πάτρα. Θα έχουμε, επίσης, και φιλμς που αφορούν στο πολυπρόσωπο του Φιλόλαου, το διαδραστικό έργο του, αλλά και έργα από το σπίτι του στο Πήλιο. Από το σπίτι του στο Πήλιο έχουμε περίπου 100 έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στην αγορά του αγάλματος του Γεωργάκη Ολύμπιου. Έχουμε κάνει έναν περίφημο κατάλογο. Ήταν σχεδόν έτοιμος, αλλά θα εμπλουτιστεί περαιτέρω με ένα κείμενο του Μάνου Στεφανίδη. Θα είναι μια τέλεια έκδοση» ανέφερε ο κ. Γιαννούτσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Γιαννούτσος ως διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας είχε διοργανώσει έκθεση με έργα του Φιλόλαου.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΧΗ
Με τη σειρά της, η κ. Κόσσυβα ανέφερε ότι ο ανδριάντας του Γεωργάκη Ολύμπιου θα αγοραστεί από την γκαλερί Παπαδόπουλου και θα τοποθετηθεί σε έναν δημόσιο χώρο της πόλης, ενώ εξέφρασε τη συλλογική ενοχή που ο Φιλόλαος δεν έχει τιμηθεί από την πόλη. «Η πόλη πρέπει να εκφράζει μια ενοχή για το ότι τόσα χρόνια δεν τίμησε τον Φιλόλαο. Υπάρχει στην πόλη μας, στο Αλκαζάρ, ένα εμβληματικό έργο, που μόνο τον συμβολισμό του να αξιοποιήσει κανείς είναι ένα δίδαγμα για τις νεότερες γενιές» τόνισε η κ. Κόσσυβα, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Δυστυχώς, το έργο έμεινε παραμελημένο, κανείς δεν φρόντισε να πάει, να κάνει μια ξενάγηση, έχει γεμίσει με γκράφιτι. Η εικόνα που παρουσιάζει το έργο είναι απαξιωτική και ντροπή για την πόλη μας. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή φρόντισε να το εντάξει σε ένα πρόγραμμα συντήρησης. Αυτήν τη στιγμή γίνονται εργασίες εκεί». Συνεχίζοντας, η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης αναφέρθηκε στην έκθεση και στους χώρους που θα γίνει αυτή. Τόνισε ότι: «Η έκθεση για τον Φιλόλαο θα γίνει σε δύο χώρους, και θα δούμε και σε ποιον τρίτο: Θα γίνει στην Πινακοθήκη βασικά, θα γίνει σ’ εκείνον τον χώρο στο Μνημείο Αντίστασης, η άποψη του κ. Στεφανίδη είναι στον υπόγειο χώρο να μπούνε γλυπτά είτε του Φιλόλαου είτε άλλων καλλιτεχνών που θα είναι στο πνεύμα της Αντίστασης. Επιτέλους η πόλη να καταλάβει τι είναι αυτό το έργο: Όπως μας έλεγε ο Μάνος Στεφανίδης, είναι μια μαχαιριά στο σώμα της Ελλάδας, ο Εμφύλιος Πόλεμος, αυτή η μαχαιριά ξεκινάει και σιγά-σιγά ενώνεται. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει αυτό το έργο.
Δική μου επιθυμία, αλλά και της Δημοτικής Αρχής είναι αυτό το έργο να αναδειχθεί και επιτέλους να αποτελέσει ένα συμβολικό έργο που να αναδεικνύει το περιεχόμενό του και να εκπέμπει ένα μήνυμα στις νεότερες γενιές».

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Αναφερόμενη στον ανδριάντα του Γεωργάκη Ολύμπιου, θα πει ότι: «Όσον αφορά τον Γεωργάκη Ολύμπιο, είναι ένα έργο που το πρωτότυπο βρίσκεται στη Γαλλία. Κάποιος δήμαρχος της Ελασσόνας πριν από χρόνια παράγγειλε στο εργαστήρι του Παπαδόπουλου ένα αντίγραφο, δεν το πήρε ποτέ. Ενημερωθήκαμε σχετικά, ο Μάνος Στεφανίδης επικοινώνησε με τον Παπαδόπουλο και τον ρώτησε σε ποια τιμή θα μπορούσαμε να το αγοράσουμε. Να ευχαριστήσουμε την οικογένεια που δεν θέλει πνευματικά δικαιώματα, απλώς ο όρος της εάν το πάρουμε, είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα σημαντικό σημείο της πόλης. Είναι ευκαιρία τώρα που είναι και η κόρη του Φιλόλαου εδώ, η Ιζαμπέλ, να κάνουμε μια περιήγηση στην πόλη, ώστε μαζί να αποφασίσουμε αυτό το έργο πού θα τοποθετηθεί.  Μιλήσαμε με τον περιφερειάρχη, κ. Δημήτρη Κουρέτα, μεταφέραμε το αίτημα αν μπορεί η Περιφέρεια να δώσει τα χρήματα και είπαν ότι θα το ψάξουν.
Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον δήμαρχο, κ. Θανάση Μαμάκο, και είπε ότι εάν δεν μπορέσει η Περιφέρεια να βοηθήσει, θα βάλουμε εμείς το χέρι στην τσέπη. Το γεγονός είναι ότι όπως και να έχει το έργο θα έρθει στην πόλη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass