Μεγάλη συναυλία με «Λαρισαίους σολίστ»

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΩΛ - ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΑΝΤΑΣ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΤΙΣΤΑΚΗ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2024 11:05

Η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας (ΣΟΛ) υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του Συλλόγου Φίλων της ΣΟΛ, παρουσιάζει στο κοινό της μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία. Δύο κοντσέρτα με Λαρισαίους σολίστ και ένα συμφωνικό ποίημα θα έχει στο πρόγραμμά της αύριο Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών Δ.Ω.Λ.


Ως σολίστ εμφανίζονται ο Νίκος Νικολαΐδης στο βιολοντσέλο με το κοντσέρτο του Χάυδν σε ντο μείζονα και ο Δημήτρης Καρακαντάς στο βιολί με το κοντσέρτο του Μπραμς σε ρε μείζονα, ενώ θα παίξει και δική του καντέντσα.
Το κονσέρτο για βιολοντσέλο Νο. 1 σε ντο μείζονα, Hob. VIIb/1, του Joseph Haydn συντέθηκε γύρω στο 1761-65 για τον μακροχρόνιο φίλο Joseph Franz Weigl, τον τότε κύριο τσελίστα της Ορχήστρας Esterházy του Πρίγκιπα Νικολάου. Αποτελείται από τρία μέρη γραμμένα σε φόρμα σονάτα. Μετά την ερμηνεία του από τον Μίλος Σάντλο και την ορχήστρα της Τσεχοσλοβακικής ραδιοφωνίας το 1962 αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του τσελιστικού ρεπερτορίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τον «Μολδάβα», το συμφωνικό ποίημα του Σμέτανα (200 χρόνια από τη γέννησή του). Ένα προγραμματικό έργο που με τις μουσικές του εικόνες το καθιστούν ένα από τα αγαπημένα έργα του κοινού. Τη συναυλία διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης.
O MΟΛΔΑΒΑΣ
Ο Μολδάβας ανήκει στον κύκλο των 6 συμφωνικών ποιημάτων που συνέθεσε ο Σμέτανα με τίτλο «Η Πατρίδα μου» “MaVlast” . Είναι το δημοφιλέστερο από τα συμφωνικά ποιήματα χάρη στην τόσο αναγνωρίσιμη μελωδία του. Η μουσική περιγράφει την πορεία του ποταμού από τις δυο πηγές του στα Βοημικά βουνά, την σκηνή κυνηγιού που διαδραματίζεται στις όχθες του, έναν χωριάτικο γάμο, το σεληνόφως και τις νύμφες, τον στροβιλισμό στις δίνες και τους καταρράκτες του Αγίου Ιωάννη, την μεγαλοπρεπή του είσοδο στην Πράγα όπου περήφανα κάστρα καθρεφτίζονται στα νερά του. Το έργο γράφτηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες και αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό.
ΜΠΡΑΜΣ
Ο Μπραμς υπήρξε πολυγραφότατος συνθέτης με σπουδαία έργα σε όλες τις μουσικές φόρμες με εξαίρεση την όπερα. Έγραψε τέσσερα κοντσέρτα, δύο για πιάνο, ένα για βιολί και ένα για βιολί και βιολοντσέλο. Το βιολιστικό του κοντσέρτο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Λειψία το 1879 με σολίστ τον Joseph Joachim ο οποίος πρόσθεσε την περίφημη «καντέντσα» στο πρώτο μέρος. Το έργο είναι δομημένο στην κλασική τριμερή μορφή (γοργό-αργό-γοργό), αν και αρχικά ο συνθέτης σκόπευε να προσθέσει κι ένα scherzo πριν από το φινάλε, το οποίο τελικά δεν πραγματοποίησε. Το δεύτερο μέρος (Adagio) είναι μια υπέροχη λυρική μελωδία, ενώ το τρίτο ακολουθεί τη φόρμα του κλασικού rondo σε γοργό χορευτικό ρυθμό.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΟΛΔΑΒΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της θα παρουσιάσει το συμφωνικό ποίημα «Ο Μολδάβας» του Σμέτανα (200 χρόνια από τη γέννησή του) στη γενική της πρόβα σήμερα Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του Δ.Ω.Λ.
Το έργο αυτό επιλέχθηκε, καθώς το πλούσιο ηχόχρωμά του, όπως και οι δημοφιλείς μελωδίες του, προκαλούν το ενδιαφέρον των νεαρών μαθητών/-τριών, φέρνοντάς τους σε επαφή με τον κόσμο της συμφωνικής μουσικής.
Για το έργο θα μιλήσει ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης και η ορχήστρα θα αναδείξει τις μουσικές «εικόνες» αυτή της μοναδικής σύνθεσης.
Η είσοδος είναι δωρεάν για παιδιά και μαθητές σχολείων κάθε ηλικίας.


Ο Νίκος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1988 στη Λάρισα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο με τον Τζ. Ντοροφτέι στο ΔΩΛ.
Το 2005, παράλληλα με τις σπουδές του στο Μαθηματικό Τμήμα του ΑΠΘ, εισήλθε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου το 2010 έλαβε με άριστα το δίπλωμα βιολοντσέλου με καθηγητή τον Ζ. Στέπιτς.
Από το 2013 ως το 2016 συνέχισε τις σπουδές του στο Μάστερ Σόλο Βιολοντσέλο στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής στο Trossingen της Γερμανίας στην τάξη του Ιταλού καθηγητή Mario de Secondi, αποφοιτώντας με άριστα.
Παράλληλα σπούδασε μπαρόκ βιολοντσέλο στην τάξη του Γερμανού W. Matzke.
Έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς ενώ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνάντηση των Ωδείων της Μεσογείου το 2009.
Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Έχει παίξει ως σολίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας και στην ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε μέλος της Stuttgarter Kammerorchester, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή masterclasses με σημαντικούς τσελίστες όπως οι R. Pidoux, V. Aimard, Al. Gebert, M. Fukacova, Δ. Πάτρα κ.α.
Διδάσκει βιολοντσέλο στο ΔΩΛ και στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων και είναι καθηγητής Μαθηματικών.


Ο Δημήτρης Καρακαντάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1987. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με την καθηγήτρια Αρετή Θεοχαροπούλου και έπειτα με τους καθηγητές Γιάννη Γεωργιάδη και Ελεάνα Βλιτσάκη. Συνέχισε στο Κ.Ω.Θ. στην τάξη τον καθηγητή Δ. Χανδράκη από όπου έλαβε το δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί το 2005. Ταυτόχρονα το 2003-2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Graz, στην τάξη της καθηγήτριας Regina Brandstätter. Από το 2005 μέχρι το 2012 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης, αρχικά στην τάξη του διάσημου καθηγητή Prof. Günter Pichler και απο τον Οκτώβριο του 2009 στην τάξη της διεθνούς σολίστ Joanna Madroszkiewicz, καθώς και στο τμήμα Μπαρόκ βιολιού του Konservatorium της Βιέννης στην τάξη της Ulrike Engel. Τον Ιούνιο του 2008 έγινε δεκτός κατόπιν εξετάσεων στο τμήμα Ηχοληψίας και Παραγωγής Μουσικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και απο το 2012 σπουδάζει βιολί και μπαρόκ βιολί στη μεταπτυχιακή τάξη της Midori Seiler στη Hochschule für Musik F. Liszt της Βαϊμάρης.
Στη μουσική πορεία του έχει πετύχει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το 1ο Βραβείο και το βραβείο του κοινού στο 9ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νέων Ταλέντων στην Μολδαβία, το βραβείο στον διαγωνισμό «Fidelio» της Ραδιοφωνίας της Βιέννης κ.α. Επίσης υπήρξε υπότροφος του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), του Μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Παίζει με βιολί Paolo Antonio Testore φτιαγμένο στο Μιλάνο το 1757.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass