Ο Vakas εκθέτει στην Αθήνα

Τα συλλεκτικά κεραμικά Ceramics 45

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 11:45

Εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη και στις 6.30 μ.μ., στην οικία Κατακουζηνού, στην Αθήνα, η νέα προσωπική εικαστική πρόταση του ζωγράφου Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) με τίτλο «Ceramics 45».

O εικαστικός παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τα συλλεκτικά κεραμικά που δημιούργησε και φιλοτέχνησε με πρίσμα τα τοπόσημα εκθέματα ανά τον κόσμο. Η έκθεση θα είναι η απαρχή μια εικαστικής διαδρομής μεταξύ Ελλάδας και Εξωτερικού. Η κ. Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου, μουσειολόγος και επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού, αναφέρει στο καλαίσθητο τεύχος για τα κεραμικά ότι:
«Και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν». Με χώμα, νερό, φωτιά και αέρα έφτιαξε ο Θεός τον άνθρωπο και οι άνθρωποι με την ίδια τεχνική, αιώνες τώρα, φτιάχνουν τα δικά τους δημιουργήματα, που μπορεί να μην έχουν πνοή, αλλά ξέρουν πώς να διηγούνται ιστορίες. Άλλωστε, χάρη και στις πήλινες πινακίδες που αντέχουν όσο τίποτα στον χρόνο, σώθηκε η γνώση, τα ήθη και τα έθιμα, διαδόθηκε η αλφάβητος και δημιουργήθηκαν τα βιβλία. Με τον πηλό ο άνθρωπος μπόρεσε να εκφράσει τα συναισθήματά του, να διαδώσει τον πολιτισμό του, να διαφυλάξει τα μυστικά του, να κρατήσει μακριά το «κακό». Γι’ αυτό και η τέχνη της κεραμικής είναι τόσο κοντά στην ψυχή όλων μας, ανακαλεί παιδικές μνήμες, μας είναι οικεία, αλλά και θαυμαστή, μια που, σχεδόν από το τίποτα, δημιουργεί κανείς ολόκληρους κόσμους. Αυτήν την αρχαία τέχνη υπηρετεί και ο Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) και όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά «αφορμή και έμπνευση ήταν όλα αυτά τα στοιχεία που ο άνθρωπος έκανε από την απαρχή του ανά τον κόσμο είτε για να τον εξυπηρετήσει είτε ως θρησκευτικά σύμβολα. Η αποδόμηση της ύλης και η επαναδιαπραγμάτευση του σώματος του κάθε συμβόλου ήταν ο πρωταρχικός σκοπός μου σε συνάρτηση με την προσωπική μου εικαστική αναφορά». Η οικία στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ‘30. Λειτουργούσε από το 1960, ως συνέχεια του πρώτης τους κατοικίας στην Πινδάρου 7. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες από όλα τα μέρη του κόσμου, υπήρξαν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Εγκαίνια αύριο Τρίτη 16 Απριλίου στις 18:30-20:30.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass