Φεστιβάλ Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2024 11:40

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανακοινώνει τη διεξαγωγή τού Β’ Φεστιβάλ Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής Λάρισας, το οποίο διοργανώνεται σήμερα και μεθαύριο Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στις 7 μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Άγιου Αχιλλίου Λαρίσης.

Οι έξι χορωδίες, που θα συμμετάσχουν, θα ψάλουν ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σήμερα Τρίτη θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους οι ακόλουθες χορωδίες: Χορωδία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «Ο Άγιος Αχίλλιος», Χορός Ψαλτών Ιερού Ναού Άγιου Γεωργίου Νικαίας Λάρισας και «Θεσσαλοί μελωδοί». Μεθαύριο Πέμπτη 25 Απριλίου θα ψάλουν οι χορωδίες «Μητροπολιτικός Χορός Λαρίσης», «Χορός Αγγελικός» (ανδρική και γυναικεία χορωδία) και «Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης, «η βυζαντινή μουσική και η ψαλτική τέχνη, ως ζωντανή παραδοσιακή λειτουργική τέχνη, είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αγαθά που συμβάλλουν δυναμικά στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτογνωσία του νεότερου ελληνισμού. Είναι εγγεγραμμένη στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, θέτοντας τις βάσεις μας συνεχόμενης μουσικής αναζήτησης και περιπλάνησης, μεταδίδοντας ταυτόχρονα αυτόν τον υπέροχο πλούτο σε όλους τους λαούς. Με αφορμή την επικείμενη εορτή του Πάσχα, οι χορωδίες μας θα αποδώσουν επίκαιρους ύμνους, τονίζοντας την κατανυκτική ατμόσφαιρα της περιόδου, άλλα και το πλαίσιο του πνευματικού μας αγώνα. Το πρόγραμμα τού Φεστιβάλ περιλαμβάνει ευρύ φάσμα υμνητικών συνθέσεων που αναδεικνύουν τη μορφιά και το πνευματικό βάθος της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι, έξαλλου, γνωστό πως μέσα στην Άγια και Μεγάλη Εβδομάδα με τις Ακολουθίες και τους ύμνους που ακούγονται στους ναούς μας, ανακεφαλαιώνεται όλη η ανθρώπινη ιστορία, από τη δημιουργία και την πτώση του ανθρώπου, έως την αναδημιουργία, προβάλλοντας τον Χριστό, τον Αναστημένο Κύριο της Εκκλησίας, Αυτόν δηλαδή που δίνει νόημα στην ανθρώπινη ιστορία σώζοντας τον άνθρωπο. Γι’ αυτό, για τους Πατέρες της Εκκλησίας, ο υμνογραφικός λόγος είναι εφάμιλλος του Κηρύγματος, αφού οι ύμνοι είναι το ποιμαντικό μέσο για την οικοδόμηση των πιστών. Καλούνται όλοι οι ευσεβείς και φιλόμουσοι χριστιανοί να παρακολουθήσουμε αητό το διήμερο μουσικό οδοιπορικό, να απολαύσουμε μαζί την αρμονία και την ομορφιά της βυζαντινής μας μουσικής και να εισαχθούμε στο βαθύ νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Σας περιμένουμε με πολλή χαρά να καμαρώσουμε τις χορωδίες μας, το παρόν και το μέλλον της βυζαντινής μουσικής στον τόπο μας, σε μια ξεχωριστή έμπειρά πνευματικής ανανέωσης και ευλογίας, με σεβασμό και ευλάβεια, πορευμένοι προς την Ανάσταση του Χριστού μας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass