Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΑΙΝΙΑ

«Δεν ξεχωρίζω την Τέχνη από τη ζωή»

* Πρεμιέρα το φθινόπωρο του 2009 για την «Ψυχή βαθιά»

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2008 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:35
«Ψυχή βαθιά» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, ενός από τους σκηνοθέτες που καθόρισε το νεότερο εγχώριο κινηματογράφο, επιμένοντας σε ένα κοινωνικά ευαίσθητο κοινό, και η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες της μεγάλης οθόνης το φθινόπωρο του 2009. Η υπόθεση του έργου αφορά στη ζωή δύο αδελφών που ο εμφύλιος πόλεμος, από 1946 έως και το 1949, χώρισε. Για το αποτέλεσμα της δεκαετούς έρευνας, ιστορικής και προφορικής μιλά ο Παντελής Βούλγαρης αποκλειστικά στην «Ε» δέκα μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα στον Γράμμο και το Βίτσι στην Καστοριά.
Στην οθόνη θα μεταφερθούν οι συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού και του Εθνικού Στρατού. Εστιάζοντας στην κύρια πράξη του δράματος του «ψυχρού πολέμου», ο δημιουργός σκηνοθετεί και «ζωντανεύει» μια ιστορία που διαδραματίζεται τη διετία 1947 - 1949, στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας. Δυο νεαρά αδέλφια ο Ανέστης και ο Βλάσης, δεκαπέντε και δεκαεφτά ετών αντίστοιχα, έχουν επιστρατευτεί, παρά τη θέλησή τους, ο πρώτος από τον Εθνικό Στρατό και ο δεύτερος από το Δημοκρατικό.
* Κύριε Βούλγαρη, η νέα σας ταινία αφορά σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στα δύο τελευταία χρόνια του εμφυλίου πολέμου του 1946 – 1949. Μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, βρίσκεστε στον τόπο όπου πριν εξήντα χρόνια, αιματηρές μάχες κόστισαν τις ζωές νέων ανθρώπων. Μπορείτε να περιγράψετε την ιστορία του έργου που πραγματεύεστε;
 Η ταινία «Ψυχή βαθιά» αφορά σε μια ιστορία δύο αδελφών που διαδραματίζεται στον εμφύλιο. Δεν αποτελεί ντοκιμαντέρ αλλά μεταφέρει τα συναισθήματα δύο νέων παιδιών, που έχουν επιστρατευτεί από τις δυο πλευρές, τα οποία τσοπανόπουλα όμως ξέρουν καλά τα μονοπάτια και τις δύσβατες περιοχές. Το σενάριο έχει βασιστεί σε πραγματικές μαρτυρίες, προφορικές και γραπτές. Ερευνώ την εποχή εκείνη από το 1997 και συναντήσεις με ανθρώπους εκείνης της περιόδου, που βίωσαν το δράμα της κατάστασης του πολέμου και του μαρτυρίου, υπήρξαν πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα. Η ταινία αφηγείται μια ιστορία με ευαισθησία, πάνω από όλα, στον ανθρώπινο πόνο και επικεντρώνεται στην ιστορία δύο αδελφών που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από το καμίνι του πολέμου.
* Ποια τα συναισθήματά σας λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα;
 - Τα συναισθήματα είναι πάντα τα ίδια. Σε κάθε ταινία αισθάνομαι σαν να είναι η πρώτη μου ταινία. Έχω το ίδιο τρακ, την ίδια αγωνία και τις ίδιες ανησυχίες για τον κόπο όλων αυτών των ανθρώπων που δούλεψαν, για το αν θα μπορέσω να μεταφέρω τη συγκίνηση όλων των συντελεστών πάνω στη δική μου ιστορία. Το άγχος και η αγωνία είναι ίδια και με ακολουθεί συνέχεια. Από το 1997 που είδα την περιοχή του Γράμμου και του Βίτσι μαγνητίστηκα από το χώρο καθώς εκεί δόθηκαν οι πιο σκληρές μάχες. Εδώ τελείωσε ουσιαστικά ο εμφύλιος και από την αρχή ήθελα πραγματικά να έρθω στην Καστοριά. Επίσης από την έναρξη του χρονικού της έρευνάς μου έχω ταξιδέψει άπειρες φορές. Γνωρίζω τα δυο βουνά τόσο καλά όσο και την Αθήνα. Οι χώροι γυρισμάτων είναι σε διάφορες περιοχές πάνω από την Καστοριά και τις Πρέσπες, βουνά και βουνοκορφές.
* Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;
-Η έμπνευση προέρχεται από ιστορίες που προκύπτουν από έρευνες. Η μελέτη της ιστορίας με ενδιαφέρει προσωπικά. Επιλέγω μια ιστορία μια ιστορία που σηματοδοτεί και τις ανθρώπινες καταστάσεις αλλά και τον ανθρώπινο περίγυρο. Η καθημερινότητα, βέβαια, αποτελεί πάντα αντικείμενο έρευνας.
* Πώς ορίζετε τη σχέση σκηνοθέτη – ηθοποιού;
- Προσωπικά προσπαθώ να έχω μια ισότιμη φιλική σχέση. Επιζητώ να ακούω τις ιδέες των ηθοποιών και από την άλλη δεν με καλύπτει η συμμετοχή τού ερμηνευτή να είναι εκτελεστική καθορισμένων πραγμάτων που έχω στο μυαλό μου. Τους συμβουλεύω να είναι απόλυτα φυσικοί και ειλικρινείς και να κατανοούν αυτό που κάνουν. Είμαι αρκετά ανοιχτός και κατά τη διάρκεια, γενικότερα, της προετοιμασίας της ταινίας και στο γύρισμα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ακούει κανείς προτάσεις και ιδέες από τους συνεργάτες του.
* Έχετε μια ιδιαίτερη αντίληψη για τη μουσική επένδυση των ταινιών σας και αυτό έχει φανεί στις προηγούμενες δουλειές σας. Ποια η σχέση μουσικής και εικόνας για εσάς;
- Όταν ερευνώ μια εποχή, η έρευνα είναι βαθιά. Δεν καταγράφονται απλώς ιστορικά στοιχεία αλλά συντελείται μια μεταφορά πολιτισμικών στοιχείων ταυτόχρονα. Από εκεί και έπειτα κάθε προβληματισμός που αφορά στην κατάλληλη μουσική κάλυψη συζητείται με τον μουσικοσυνθέτη. Σε κάποιες σκηνές η εύρεση της κατάλληλής μουσικής επιτυγχάνεται και επάνω στο μοντάζ.
* Ποιο το μυστικό της επιτυχημένης πορείας σας;
- Μυστικό είναι να αγαπάει κανείς αυτό που κάνει, είτε πρόκειται για τον κινηματογράφο είτε για κάτι άλλο. Δεν ξεχωρίζω την Τέχνη από τη ζωή αρκεί η οποιαδήποτε ενασχόληση να γίνεται με αγάπη. Αυτό συμβουλεύω και στα παιδιά μου.
Τα γυρίσματα της νέα ταινίας του Παντελή Βούλγαρη θα διαρκέσουν έως το τέλος Νοεμβρίου και η ταινία θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη το Φθινόπωρο του 2009. Επτασφράγιστο μυστικό κρατά ο σκηνοθέτης τα ονόματα των ηθοποιών που θα ενσαρκώσουν τους βασικούς ήρωες στην ταινία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass