ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ «ΙΑΚΩΒΟΣ Ή ΥΠΟΤΑΓΗ» ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΑΜΠΟΥΚΑ

Το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία στη Λάρισα

*Την 1η Δεκεμβρίου στο ΔΩΛ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2015 1:12

Το «ΘΕ.ΑΜ.Α.» – Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία, το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα με ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες στην κύρια σύνθεσή του, τιμά την τέχνη του θεάτρου και την 3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με το κωμικό έργο «Ιάκωβος ή Υποταγή» του Ευγένιου Ιονέσκο, που παρουσιάζεται την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Για το έργο και την παράσταση μιλά ο Λαρισαίος ηθοποιός Μιχάλης Ταμπούκας, μέλος του «ΘΕ.ΑΜ.Α.» από το 2014, ο οποίος παίζει και στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Η Κόρη του Ρέμπραντ» που θα βγει σύντομα στις αίθουσες, με τους Λάκη Λαζόπουλο, Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Στάνκογλου, Δημήτρη Καταλειφό, Δημήτρη Πιατά και πολλούς άλλους γνωστούς ηθοποιούς.

«Το έργο γράφηκε λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία εποχή κρίσης αξιών για όλη την ανθρωπότητα, η οποία γέννησε το Θέατρο του Παραλόγου. Ο Ιονέσκο είναι ο κορυφαίος εκφραστής του μαζί με τον Μπέκετ και τον Ζενέ. Και η διαχρονικότητά του σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το παράλογο της πραγματικότητας ξεπερνά κάθε φαντασία. Και η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι επίσης κοντά στον Ιονέσκο. Ο “Ιάκωβος” είναι ένα καταπληκτικό έργο, που ξεκινά με το παντρολόγημα του Ιάκωβου και της Ροβέρτας από τις οικογένειές τους για οικονομικοκοινωνικούς λόγους. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ιονέσκο συνθέτει το κωμικό του ξεκαρδιστικού γέλιου μέσα από τον καυστικό σαρκασμό στο γκροτέσκο είναι μοναδικός».

Για τη συνδιοργάνωση της παράστασης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δ.Ω.Λ., ο Μιχάλης Ταμπούκας λέει: «Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Δ.Ω.Λ., κ. Πάνος Σάπκας είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, τον οποίο γνωρίζω και εκτιμώ από χρόνια. Το ενδιαφέρον του για την παράσταση υπήρξε άμεσο και ουσιαστικό, όπως και το έργο που επιτελεί. Η στήριξή του στη συνδιοργάνωση σε συνεργασία με το ξενοδοχείο “Μετροπόλ” για τη χορηγία φιλοξενίας στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί και τους ευχαριστούμε θερμά».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Οικονόμου, ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός με αναπηρία που σπούδασε σε Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης, δημιούργησε το «ΘΕ.ΑΜ.Α.» το 2010 μετά από μία σημαντική πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος διεθνούς επιπέδου. «Είναι ένας εξαίρετος καλλιτέχνης και γνώστης του θεάτρου», επισημαίνει ο Μιχάλης Ταμπούκας. «Από την πρώτη πρόβα έως την τελευταία παράσταση, εστιάζει στη λεπτομέρεια που θα κινητοποιήσει την αλήθεια της κάθε στιγμής και θα εμψυχώσει το φαινομενικά τυχαίο που φωτίζει συνεχώς νέα σημεία στο ζωντανό σώμα του θεάτρου. Προσφέρει τον κενό χώρο που έχει ανάγκη ο ηθοποιός για να ψάξει. Και τον καθοδηγεί με τις αποδείξεις των υποδείξεων. Δίνει κατευθύνσεις για τη μόνη σιγουριά που πρέπει να έχει ο ηθοποιός: τη βεβαιότητα της αμφιβολίας του για τη διαρκή αναθεώρηση κάθε προηγούμενης έκφρασης. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται η αδιάκοπη εργασία στην εξελικτική διαδικασία της σκηνικής πράξης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass