Κίνδυνος για τη λειτουργία του χειρουργικού ΤΕΠ!

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2018 16:00

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φ.Καραγιάννη)
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για το χειρουργικό ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας «έκρουσαν» χθες μέσω συνέντευξης Τύπου ο Διοικητής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος κ. Βάιος Βαρελάς, ο τομεάρχης του Χειρουργικού Τομέα κ. Νέστορας Καραγιώτας και ο υπεύθυνος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών κ. Ιωάννης Κόγιας.

Όλοι κάλεσαν την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας να αναλάβει τις ευθύνες της και να στελεχώσει το ΤΕΠ με ειδικευόμενους γιατρούς, διότι – όπως είπαν - η παντελής έλλειψή τους από την μία πλευρά και η άρνηση διευθυντών Κέντρων Υγείας του Νομού (που υπάγονται στην 5η ΥΠΕ) να διαθέσουν αγροτικούς γιατρούς για την κάλυψη των εφημεριών, έχουν ωθήσει την κατάσταση στα άκρα με ορατό το ενδεχόμενο ακόμη και να μπει «λουκέτο» στο Χειρουργικό Τμήμα!
«Πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι της ΥΠΕ να κατανοήσουν το μείζον πρόβλημα που υπάρχει και να βρουν το γρηγορότερο, τρόπους για να γίνονται οι εφημερίες όπως πρέπει, διότι οι γιατροί έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους και η κατάσταση στο ΤΕΠ με την έλλειψη ειδικευόμενων, η αγροτικών γιατρών, έφτασε στο απροχώρητο» δήλωσε με έμφαση ο κ. Καραγιώτας.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρελάς έκανε μια συνολική τοποθέτηση για το πρόβλημα επισημαίνοντας τα εξής: Το Γ.Ν. Καρδίτσας, με βάση τον ισχύοντα Οργανισμό δεν διαθέτει αυτοτελές ΤΕΠ και η λειτουργία των τριών τμημάτων του (Παθολογικό, Χειρουργικό και Παιδιατρικό) καλύπτεται από τις εφημερίες των Ιατρών των αντίστοιχων Κλινικών (Παθολογική, Χειρουργική και Παιδιατρική). Η ιδιαιτερότητα του Χειρουργικού ΤΕΠ έγκειται στο γεγονός ότι οι εφημερίες των Ιατρών της Χειρουργικής Κλινικής καλύπτουν στο Χειρουργικό ΤΕΠ ολόκληρο τον Χειρουργικό Τομέα στον οποίο περιλαμβάνονται οι κλινικές που χειρουργούν (Χειρουργική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ, Οδοντιατρική και Γυναικολογική). Δηλαδή περιστατικό που διακομίζεται στο Νοσοκομείο μας για το χειρουργικό ΤΕΠ, μετά τις πρώτες άμεσες βοήθειες από τον Ειδικευόμενο Ιατρό που εφημερεύει και εφόσον υπάρχει ανάγκη, γίνεται διαλογή και καλείται ο Ειδικός Ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας (Ορθοπεδικός εάν πρόκειται για ορθοπεδικό περιστατικό, Ουρολόγος εάν πρόκειται για ουρολογικό περιστατικό κοκ) προκειμένου ο ασθενής να τύχει της δέουσας ιατρικής αντιμετώπισης. Είναι φανερό ότι με τον σημερινό όγκο δουλειάς (στο ΤΕΠ έχουν προσέλθει συνολικά τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 πάνω από 20.000 ασθενείς) ο ειδικευμένος Χειρουργός Ιατρός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Χειρουργικού ΤΕΠ και στη συνέχεια, μετά από 16 ώρες συνεχούς εργασίας να προσέλθει στο χειρουργείο για να χειρουργήσει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και γιατί όχι και τη δική του.
Επί προσθέτως τα Κ.Υ., αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να παίξουν το ρόλο τους στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και με την εμφάνιση του οποιουδήποτε περιστατικού το διακομίζουν, χωρίς άλλη σκέψη στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας, επιβαρύνοντάς το με πρόσθετη εργασία που τα ίδια όφειλαν να αντιμετωπίσουν. Με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Ά. Γεωργιάδη τα Κ.Υ. περιήλθαν από τα Νοσοκομεία στην αρμοδιότητα της 5ης Υ.Π.Ε. αφαιρώντας την δυνατότητα αξιοποίησης του ιατρικού τους προσωπικού στις ανάγκες των Νοσοκομείων.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα μεγάλο κενό που διογκώθηκε από την έλλειψη Ειδικευόμενων Ιατρών, πρόβλημα που καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο από την άρνηση ορισμένων Κ.Υ. να βοηθήσουν με την μετακίνηση Αγροτικών Ιατρών για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης υποστελέχωσης.  Η Διοίκηση της 5ης Υ.Π.Ε. οφείλει άμεσα να καλύψει τις ανάγκες του αιτούμενου από το Νοσοκομείο μας αριθμού Αγροτικών Ιατρών χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες και να βάλει ένα τέλος στις οποιεσδήποτε ενέργειες  επιχειρούνται ενάντια στις  προσπάθειές μας να προασπίσουμε την Δημόσια Υγεία και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass