Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΤΑ ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στην «εντατική» οι μονάδες Υγείας Καρδίτσας

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2015 0:52

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Τραγική είναι η κατάσταση στις μονάδες Υγείας στον νομό Καρδίτσας με πολλές και σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ!

Ο Ιατρικός Σύλλογος μίλησε αναλυτικά καταγγέλλοντας ένα ένα τα σοβαρότατα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τους Καρδιτσιώτες, αλλά και πολλούς ετεροδημότες, ή ταξιδιώτες που επισκέπτονται κατά καιρούς την περιοχή μας για να θαυμάσουν τις ομορφιές της!

Ο πρόεδρος (ιατρός καρδιολόγος) κ. Σωτήρης Κουλοκτσής συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο κ. Αριστοτέλη Σπάνια, τον γραμματέα κ. Θωμά Σίμο (αμφότεροι Γενικοί Ιατροί στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων) και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ιατρός παθολόγος του Νοσοκομείου) κ. Στάθη Μπαθρέλο ήταν καταπέλτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν γι’ αυτό τον λόγο...

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ειδικότερα, επισήμαναν ιδιαίτερα τις πρωτοφανείς ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που αφήνει εντελώς εκτεθειμένη την κεντρική εξουσία στους πολίτες, δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας επιλέγει «μεσοβέζικες λύσεις» για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες, με αποτέλεσμα σήμερα κλινικές να κινδυνεύουν με «λουκέτο» και ασθενείς να κάνουν τους «γυρολόγους» για να βρουν τη νοσηλεία που χρειάζονται!

Όπως τόνισε ο κ. Κουλοκτσής, ο Ι.Σ. δεν θα κάτσει με «σταυρωμένα χέρια»... Θα έρθει μετά τις γιορτές σε συνεννόηση με άλλους τοπικούς φορείς προκειμένου να οργανωθούν από κοινού δυναμικές κινητοποιήσεις που θα αναδείξουν το μείζον ζήτημα και θα υποχρεώσουν την κεντρική διοίκηση να δώσει επιτέλους λύσεις.

«Για να λειτουργήσει σωστά το Νοσοκομείο μας» πρόσθεσε ο κ. Κουλοκτσής «χρειάζονται 103 μόνιμοι γιατροί, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις 58! Οι ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς, ωστόσο επίκεινται αρκετές συνταξιοδοτήσεις και αν δεν ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες μονιμοποίησης γιατρών, σε λίγα χρόνια το Νοσοκομείο θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο κέντρο υγείας».

Από την πλευρά του ο κ. Σπάνιας σημείωσε ότι από το 2009 έφυγαν από το Νοσοκομείο Καρδίτσας περί τους 25 γιατρούς και δεν υπήρξαν αναπληρωτές, γεγονός που σημαίνει ότι σε ερχόμενες συνταξιοδοτήσεις εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, θα έχουμε κλείσιμο Κλινικών! Επιπλέον τόνισε ότι το κράτος μετακινεί γιατρούς και «βαφτίζει» παρανόμως τον γενικό ιατρό νευρολόγο, ιατρό επειγόντων, νεφρολόγο ή παιδίατρο! «Υπάρχουν γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εκπαιδεύονται, αλλά και γιατροί ειδικοτήτων, είπε χαρακτηριστικά!

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΓΙΑ... «ΛΟΥΚΕΤΑ»

Ακολούθως οι κ. Κουλοκτσής, Σπάνιας και Μπαθρέλλος επικεντρώθηκαν στα πολλά προβλήματα των κλινικών, με πρώτη την Παιδιατρική η οποία ήδη έχει κλείσει λόγω έλλειψης γιατρών για τις εφημερίες της και θα ξανανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου!

Η Μαιευτική Κλινική έχει μία μόνιμη γιατρό και μία επικουρική με τη δεύτερη να φεύγει στο τέλος του χρόνου. Στην Οφθαλμολογική Κλινική υπάρχει μία γιατρός και η αναμονή για τα χειρουργεία είναι πολύ μεγάλη. Όσο για την Ουρολογική, σύντομα συνταξιοδοτείται ο μόνιμος γιατρός και τον Σεπτέμβριο του 2016 λήγει η σύμβαση του επικουρικού, οπότε τα... ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία εξυπηρετεί σταθερά 49 νεφροπαθείς υπάρχει μόνο μια επικουρική ιατρός, της οποίας η σύμβαση φτάνει στη λήξη της! «Φως» στον ορίζοντα δεν φαίνεται και αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα η διαφαινόμενη έλλειψη, η Μονάδα του Νοσοκομείου θα κλείσει συμπαρασύροντας και την ιδιωτική Κλινική Νεφροπαθών που λειτουργεί στον Νομό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν διαθέτει σήμερα γιατρούς ειδικοτήτων όπως είναι νευρολόγος, ψυχίατρος, γαστρεντερολόγος, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναμένονται προβλήματα και στα Εργαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη λειτουργία όλων των Κλινικών του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Αποστομωτικός ήταν και ο κ. Μπαθρέλλος που αναφέρθηκε στον αξονικό τομογράφο ο οποίος επί δύο χρόνια παρέμενε εκτός λειτουργίας. Όπως είπε, ακόμη και διασωληνωμένοι ασθενείς με προφανείς κινδύνους για την υγεία τους, μεταφέρονταν από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο για εξετάσεις και η Κλινική στερείτο τον εφημερεύοντα ιατρό που συνόδευε τον ασθενή! Σήμερα που υπάρχει αξονικός στο Ίδρυμα λόγω δωρεάς που έγινε πρόσφατα, δυστυχώς δεν υπάρχει προσωπικό να τον λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως όπως πρέπει κανονικά να γίνεται!

«ΓΥΜΝΑ» Κ.Υ. Π.Ι. ΚΑΙ ΠΕΔΥ

Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού ο κ. Σίμος, ήταν αποκαλυπτικός, αφού λίγο πριν ο κ. Κουλοκτσής υπενθύμισε την περίπτωση της μετακίνησης ενός γενικού ιατρού από Κ.Υ. που τον είχε μεγάλη ανάγκη, στην Αλόννησο! Τέτοιες μετακινήσεις γίνονται συχνά – πρόσθεσε - και αποτελούν σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει γρήγορα να τελειώσει!

Ο κ. Σίμος επισήμανε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τροφοδοσία και την πληρωμή των εφημεριών από τη στιγμή που τα Κ.Υ. πέρασαν στη δικαιοδοσία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μίλησε για σοβαρά θέματα στη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού και στη φύλαξη των Κ.Υ. όπως στους Σοφάδες που δεν έχει απογευματινή βάρδια. Αναφέρθηκε ακόμη στα συμπεράσματα ενός κλιμακίου του Ιατρικού Συλλόγου που επισκέφθηκε τα Περιφερειακά Ιατρεία σημειώνοντας ότι οι ελλείψεις είναι βασικότατες, με τρανά παραδείγματα το Π.Ι. Ματαράγκας που εξυπηρετεί πολύ κόσμο και δεν διαθέτει κτίριο! Η συνταγογράφηση γίνεται στο... ΚΕΠ, ενώ ο γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου έχει αποσπαστεί στο Νοσοκομείο!

Στη συνέχεια ο κ. Κουλοκτσής μίλησε για το ΠΕΔΥ ενημερώνοντας ότι από τους 33 γιατρούς, έχουν μείνει μόνο 8, με αποτέλεσμα το 90% των ασφαλισμένων να έχει στραφεί σχεδόν υποχρεωτικά, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής μας.

Τέλος ο ίδιος προχώρησε σε καταγραφή δράσεων και πρωτοβουλιών που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας σε μια προσπάθεια να συμβάλει όσο μπορεί στην ενίσχυση του τοπικού τομέα υγείας που βρίσκεται όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στην εντατική»!

Μερικές από αυτές είναι: Η στελέχωση του Κοινωνικού Ιατρείου με γιατρούς καίριων ειδικοτήτων για την υποστήριξη των ανήμπορων και φτωχών ανθρώπων. Η δωρεά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας. Η διοργάνωση βιωματικού σεμιναρίου για προπονητές ώστε να γνωρίζουν τη χρήση του. Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η διεξαγωγή σεμιναρίων σε δημοτικά σχολεία. Οι επισκέψεις ομάδων γιατρών σε διάφορες περιοχές στα ορεινά του νομού Καρδίτσας οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών, ειδικά της Αργιθέας είναι πλέον - για θέματα υγείας - αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass