ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημιουργείται Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2016 0:39

 

Πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας κατέθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή.

Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το σχετικό εγχείρημα τολμηρό αλλά απαραίτητο, τονίζοντας ότι αυτή η επιτροπή θα έχει εποπτικό ρόλο, καταγραφής αναγκών, προστατευτικό της δημόσιας υγείας, αλληλεγγύης στον πολίτη και υποβοηθητικό της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, απαιτείται διαρκής ενημέρωση και σχεδιασμός σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και στα νησιά, με πρωτοβουλία της περιφέρειας αλλά και των δήμων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πραγματικός και ανθρώπινος χάρτης υγείας, ενώ στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι και όλων των φορέων που άπτονται του τομέα της υγείας.

Η πρόταση του κ. Αγοραστού βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση, από τους παρευρισκόμενους, στους οποίους περιλαμβάνονταν η διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, των συλλόγων των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι διευθυντές του ΠΕΔΥ, οι δήμαρχοι Αγιάς, Φαρσάλων, Τεμπών και Καλαμπάκας, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Λάρισας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλοι.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να σταθεροποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας.

Αφού υπενθύμισε ότι η περιφέρεια ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 όλες τις προτάσεις που έγιναν από τα νοσοκομεία, συνολικά 50 έργα συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, χαρακτήρισε ως «τον μεγάλο ασθενή» την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και στα ΠΕΔΥ, τόσο στις κτιριακές υποδομές όσο και σε ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό.

Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γενικά Νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων, μετά τη διασύνδεσή τους με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Καρδίτσας, αντίστοιχα, τονίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους θα ήταν η αυτονόμησή τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του Στρατιωτικού νοσοκομείου της Λάρισας.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου, τόνισε ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση πριν από 7 μήνες βρήκε ένα σύστημα που όδευε προς την καταστροφή, με 30 υπαλλήλους τα δύο τρίτα των οποίων ήταν αποσπασμένοι και καλούμενος να εφαρμόσει την αλλαγή του νομικού πλαισίου που σήμαινε τη μεταφορά 55 επιπλέον δομών στην ΥΠΕ!

Ανέφερε ότι προχώρησε στη συγκρότηση υπηρεσιών που έχουν τριπλό ρόλο, εποπτικό, παρεμβατικό και πάροχο υπηρεσιών ταυτόχρονα, ενώ τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με το 47% μόλις του προσωπικού που χρειάζονται.

Δεν χρειάζονται τόσο χρήματα όσο μια διαφορετική λογική αντιμετώπισης, τόνισε ο κ. Αντωνίου, προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να συνδράμει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση το έργο της ΥΠΕ, δίνοντας τα παραδείγματα της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην έλλειψη κλινών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Στεφανίδης, τονίζοντας ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ενώ επεσήμανε ότι οι νέοι και καλοί επιστήμονες πρέπει να έρθουν και να εργαστούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Στην ανάγκη να στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραμένει στυλοβάτης της δημόσιας υγείας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Μιχάλης Μέρας, ενώ το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Γιώργος Φωτόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα δύο εκατομμύρια περίπου των Ελλήνων πολιτών που είναι σήμερα ανασφάλιστοι.

Ο διοικητής των ιατρικών υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ιωάννης Φεζουλίδης, τόνισε ότι τα προβλήματα στο ΠΓΝΛ εμφανίστηκαν μετά την αλλαγή στο σύστημα των εφημεριών σε 1 προς 1 σε σχέση με το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς υπήρξε πισωγύρισμα στο θέμα της τριτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να φύγει από το Πανεπιστημιακό το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τέλος, ο διοικητής των ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, ζήτησε την επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας του Ιδρύματος, καθώς η διασύνδεσή του με το ΠΓΝΛ προκάλεσε σειρά προβλημάτων που συχνά φαντάζουν ανυπέρβλητα.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass