ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ

«Χωρίς πρόσβαση στις νέες θεραπείες οι ασθενείς με ηπατίτιδα C»

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2016 0:46


Τα εμπόδια των ασθενών με ηπατίτιδα C, στην πρόσβαση στα καινούρια φάρμακα, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, επισημαίνοντας: «Στην από 15/12/2015 επιστολή του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» προς τον Υπουργό Υγείας υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει περιοριστικά κριτήρια που δεν συνάδουν με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής: «Μέχρι στιγμής, με βάση τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, πρόσβαση έχουν μόνο οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο κίρρωσης! Επίσης, στα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για τις περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της HCV όπως γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, σεξουαλικά ενεργοί ομοφυλόφιλοι άνδρες ενεργοί χρήστες ναρκωτικών και έγκλειστοι… Όλες οι παραπάνω κατηγορίες κατά τον ΕΟΠΥΥ είναι ασθενείς “ολίγον άρρωστοι για καινούργια θεραπεία” και τους καταδικάζει να πρέπει να φτάσουν στο στάδιο της κίρρωσης ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στη θεραπεία».
Για να αντιμετωπιστεί το θέμα του κόστους των καινούριων φαρμάκων, θα μπορούσε να ακολουθηθεί άμεσα το επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μέσω διαπραγματεύσεων του κόστους με τις εταιρίες, κατάφερε να έχει ήδη 14.000 ασθενείς σε θεραπεία μέσα στο 2015, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν ξεπερνά τους 1.100 από τις αρχές του 2014. Εξάλλου, υπάρχουν μελέτες σχέσεις κόστους-αποτελεσματικότητας που έχουν εκπονηθεί από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως ο NICE της Αγγλίας, και δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για θεραπείες cost saving και όχι απλά cost effective. Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2015 λειτουργεί στην Ελλάδα μητρώο παθήσεων για την ηπατίτιδα C (τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΠΥΥ μέσα στο 2016), το οποίο αποτελεί αξιόπιστο διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια του ΕΟΠΥΥ, καθώς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει το κράτος το ακριβές ποσοστό επιτυχίας των καινούριων θεραπειών και να ελέγχει απολύτως τη δαπάνη.
Το Ποτάμι ρωτά αν θα συσταθεί και πότε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και ποιοι θα κληθούν να συμμετέχουν. Επίσης, ποια μέτρα πρόληψης θα λάβει το Υπουργείο για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας C, ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, δεδομένου ότι ο επιπολασμός της ασθένειας στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αγγίζει το 80%;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass