ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρών στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2016 1:32

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, κλινικό φροντιστήριο για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υλοποιεί το επόμενο διάστημα η Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τμήμα του συνολικού εκπαιδευτικού της προγράμματος.

Το φροντιστήριο θα υλοποιηθεί στις 12 Μαρτίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΠΓΝΛ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής, Κωνσταντίνος Φουντάς, η Κλινική συνεχίζει την επιτυχημένη διαδρομή της στον τομέα της Διά Βίου Εκπαίδευσης, υλοποιώντας προγράμματα εκπαίδευσης γενικών ιατρών στο αντικείμενο των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Μελετώντας προσεκτικά τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, στράφηκε σε μορφές προσφοράς γνώσεων, κατάλληλες να συμπληρώσουν και να τελειοποιήσουν την εξάσκηση των γενικών ιατρών.

Η σημαντικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι αφενός πρόκειται για εφαρμοσμένο κλινικό φροντιστήριο όπου εξετάζονται αληθινά σενάρια, περιστατικών που έχουν αντιμετωπιστεί στην κλινική και ο συμμετέχων μπορεί να τα χειριστεί ως ρεαλιστική άσκηση και, αφετέρου απευθύνεται σε γενικούς γιατρούς που έχουν την πρώτη επαφή με τον ασθενή και οι οποίοι είναι σημαντικό να προλάβουν ενδεχόμενη δευτερογενή βλάβη που κάποιες φορές είναι περισσότερο επικίνδυνη και από το πρωτογενές τραύμα.

Επισημαίνεται ότι η Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική της Λάρισας καλύπτει ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα και δέχεται περιστατικά από Κέντρα Υγείας και περιφερειακά γενικά νοσοκομεία, 24 ώρες το 24ωρο. Αντιμετωπίζει πληθώρα περιστατικών όπως τραύμα κεφαλής και τραύμα σπονδυλικής στήλης, καθώς και αυτόματες ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες, στα πλαίσια Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου.

Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε άτομα κάτω των 45 ετών, παγκοσμίως. Στη χώρα μας, τα τελευταία 50 χρόνια, ο συνολικός απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων είναι 100.000 νεκροί και 2.000.000 τραυματίες – περίπου 2.000 νεκροί ανά έτος. Το 2009, σημειώθηκαν 15.000 τροχαία ατυχήματα, με συνολικά 21.000 νεκρούς και τραυματίες. Από αυτούς, 1.464 ήταν οι νεκροί και 1.670 ήταν τα άτομα με σοβαρή αναπηρία. Τα δεδομένα για τη Θεσσαλία (2008) αναφέρουν 400 τροχαία ατυχήματα, 101 νεκρούς και 90 σοβαρά τραυματισμένους. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, κατά περίπου 11%. Στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω μείωσή τους.

Την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών, αποτελούν γιατροί των Κέντρων Υγείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Γενικών Νοσοκομείων. Ουσιώδης είναι η επιστημονικά ορθή διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών αυτών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, η έγκυρη προσέγγιση του κέντρου υποδοχής και η σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρησή του, όσον αφορά τη φύση της βλάβης, τη νευρολογική εικόνα του ασθενούς, την πιθανότητα διασωλήνωσης, την πιθανή αναγκαιότητα κάλυψης από κλίνη ΜΕΘ και τη συμπλήρωση των παρακλινικών απεικονιστικών εξετάσεων. Στο σημείο αυτό είναι που η εκπαιδευτική παρέμβαση της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας, φιλοδοξεί να συνεισφέρει, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου, μείωσης των νεκρών και των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Στην παρουσίαση του προγράμματος εκπαίδευσης της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, παρευρέθηκαν ο επιμελητής, νευροχειρουργός με εξειδίκευση στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Χαράλαμπος Γάτος και η ειδικευόμενη γιατρός της ίδιας κλινικής, Ελένη Τσιανάκα.

Με την ευκαιρία της χθεσινής παρουσίασης, ο κ. Φουντάς επανέλαβε το αίτημα της τοπικής ιατρικής κοινότητας και όχι μόνο για τη δημιουργία φορέα που θα αναλάβει τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη συνεδριακού και εκπαιδευτικού τουρισμού στην περιοχή.

Με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη, τόσο του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού όσο και του δημάρχου Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη, αλλά και την πάντοτε αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αξίζει να συνεχιστεί η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και αν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει νωρίτερα να υπερπηδηθούν.

Μενέλαος Κατσαμπέλας  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass