ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Εγρήγορση, αλλά όχι πανικός για τον ιό Zίκα

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 0:45
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής, Γιώργος Ραχιώτης Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής, Γιώργος Ραχιώτης

 

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται ήδη οι υπηρεσίες υγείας και στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν κρούσματα του ιού Ζίκα το επόμενο διάστημα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τη μέχρι σήμερα εξάπλωσή του ως γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος.

Βέβαια, όπως κατηγορηματικά επισημαίνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας και επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος πανικού, ο οποίος είναι πάντα κακός σύμβουλος.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξηγεί ότι πρόκειται για Φλαβοιό, της ίδιας οικογένειας με τον γνωστό μας πλέον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών και παρουσιάζεται, σε όσους νοσήσουν, χωρίς βαριά κλινικά συμπτώματα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τον Δάγκειο πυρετό. Προκαλεί δηλαδή πυρετό, εξανθήματα και επιπεφυκίτιδα. Κατά την εξάπλωσή του στη Γαλλική Πολυνησία το 2013 είχαν παρουσιαστεί και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως και παράλυση των κάτω άκρων. Κατά την τωρινή εξάπλωσή του, στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, εμφανίστηκαν μικροκεφαλίες σε νεογέννητα, οι μητέρες των οποίων είχαν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα.

Το κουνούπι το οποίο μεταδίδει τον συγκεκριμένο ιό έχει την επιστημονική ονομασία Aedes Aegypti (γνωστότερο ως «κουνούπι τίγρης»), το οποίο όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Πάντως, ικανός διαβιβαστής του ιού θεωρείται και το κουνούπι Aedes Albopictus το οποίο κυρίως υπάρχει στη χώρα μας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτιμά ως πιθανό το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν και στη χώρα μας ορισμένα εισαγόμενα κρούσματα του ιού Ζίκα, όσα περίπου καταγράφονται ετησίως και με Δάγκειο πυρετό, δηλαδή 3 – 5, ίσως και κάποια παραπάνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί και στη χώρα μας για τον ιό Ζίκα το Πρωτόκολλο που ισχύει για τον Δάγκειο πυρετό, ενώ υπάρχει και το Εργαστήριο Αναφοράς Αρμποιών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι πολίτες που πρόκειται να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα κάποιες από τις χώρες συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού θα πρέπει να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και να φορούν μακριά ρούχα. Επίσης, οι έγκυες καλό θα είναι να αποφεύγουν ταξίδια στις ίδιες χώρες.

Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο στη Βραζιλία, ταξιδεύουν κάθε μήνα 12.000 Έλληνες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Κρούσματα ενός ιού που επίσης μεταδίδεται από τσιμπήματα κουνουπιών και που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και τη φετινή χρονιά, είναι αυτά του ιού του Δυτικού Νείλου, χωρίς ασφαλώς και στη συγκεκριμένη περίπτωση να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, τα κονδύλια για τους απαραίτητους ψεκασμούς είναι εξασφαλισμένα, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε δεν αναμένονται να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Εκείνο στο οποίο εστιάζει ο καθηγητής είναι η ανάγκη της συμμετοχής και του κόσμου στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς το κουνούπι που ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι αστικό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε κανένα σημείο των σπιτιών στάσιμα νερά, όσο μικρή και αν είναι η έκτασή τους.

ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Εξακολουθεί εν τω μεταξύ να βρίσκεται σε φάση ανόδου στην Ελλάδα ο ιός της γρίπης, ο οποίος φέτος εμφανίζεται με περισσότερο επιθετική μορφή, ενώ επικρατεί το στέλεχος Η1Ν1. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισημαίνει στη συζήτησή μας ότι η έξαρση του ιού αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν υπάρξει ύφεση, αν και κρούσματα θα προκύπτουν μέχρι και τον επόμενο μήνα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιπλοκές που καθιστούν απαραίτητη την εισαγωγή των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκύπτουν έως και δύο εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων, υπάρχει το ενδεχόμενο τις επόμενες μέρες να παρουσιαστεί έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση, αντιιικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συμβουλή γιατρού και αφού γίνει διάγνωση, τις πρώτες 48 – 72 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων.

Το πρόβλημα για το οποίο γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση είναι η πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής, Γιώργος Ραχιώτης, σε πανελλαδικό επίπεδο, η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας είναι μόνο στο 15 %, με τους γιατρούς να έχουν λίγο υψηλότερο ποσοστό κάλυψης από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass