Ο στόχος στον παιδικό καρκίνο είναι η ίαση...

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2016 8:30

 

* Από τον Ιωάννη Λαμπρόπουλο

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που έχει δυο παγκόσμιες ημέρες για τον Καρκίνο, η 4η Φεβρουαρίου έχει χαρακτηριστεί η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου και η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου από την Διεθνή Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) προκειμένου να υπάρχει διεθνή ενημέρωση για τις παιδικές νεοπλασίες.
Η λέξη καρκίνος αποδόθηκε απο τον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη που χρησιμοποίησε τους όρους καρκίνος και καρκίνωμα για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις. Στην Ελληνική γλώσσα οι λέξεις αυτές αναφέρονται στα καβούρια, τα οποία θυμίζουν τον καρκίνο, αφού οι ακιτινωτές μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων φέρνουν αμυδρά στο μυαλό τη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού.
Σε όλο τον κόσμο χιλιάδες άνθρωποι και χιλιάδες παιδιά προσβάλλονται από την συγκεκριμένη ασθένεια και πολλάκις σύλλογοι ανά τον κόσμο συμβάλλουν στην βοήθεια και την στήριξη των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους.
Ο Καρκίνος είναι μια από τις ασθένειες που όταν παρουσιαστεί σε παιδιά είναι πιο δύσκολη απ’ ότι σ’ έναν ενήλικα, γιατί οι οικογένειες των παιδιών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση.
Περίπου 8600 διαγνώσεις περιπτώσεων παιδικού καρκίνου έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σύχχρονες όμως θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανή αλλά και δυνατή για πολλούς παιδικούς καρκίνους. Με βάση το Bestrong.org.gr σήμερα επιβιώνει το 70% των παιδιών με παιδικό καρκίνο. Ωστόσο απο την άλλη ο παιδικός καρκίνος είναι αυτός που ευθύνεται για τους περισσότερους θάνατους μετά τα ατυχήματα κατά την προσχολική και την σχολική ηλικία.
Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως απο καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αποτελεί μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής ότι τα οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαμία σήμερα θεραπεύονται.
Τα παιδιά εμφανίζουν καρκίνο στα ίδια μέρη του σώματος με αυτά των ενηλίκων, απλά κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιο συνήθεις σε αυτά. Ο πιο συνηθυσμένος τύπος καρκίνου είναι η λευχαιμία. Μετά ακολουθεί ο όγκος στο εγκέφαλο και μετά αρκετοί ακόμα διαφορετικοί καρκίνοι.
Τα αίτια των καρκίνων είναι άγνωστα και είναι πολύ σημαντικό να αποφασιστεί η θεραπεία του παιδιού. Οι παιδικοί καρκίνοι δεν δρούν, θεραπεύονται ή ανταποκρίνονται και θα πρέπει οι αναγνώστες να μην συνδιαζουν την ανάγνωση κειμένων για καρκίνο αν αφορά παιδιά το ενδιαφέρον τους για το εκάστοτε άρθρο.
Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με καρκίνο θα πρέπει η διεπιστημονική ομάδα να αναλάβει το παιδί για να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν η ομάδα κρίνει πως πρέπει να λάβει ψυχολογική στήριξη και ολήκληρη η οικογένεια πρέπει αυτό να γίνει.
Για όλα τα παιδιά με καρκίνο στόχος είναι η ίαση και όλο και περισσότερα παιδιά επιτυχγάνουν αυτό τον στόχο και μεγαλώνουν σαν υγιείς ενήλικες.
Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός ούτε κληρονομικός και δεν σημαίνει θάνατο. Απλά είναι μια σοβαρή και απειλητική νόσο που χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία όπως αναφέρει ο σύλλογος “Φλόγα”.
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή φροντίδα ανεξάρτητα της εθνικής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, τα παιδιά έχουν την ανάγκη όλων μας.
Το συγκεκριμένο άρθρο γράφεται για την ευαισθητοποίηση και την στήριξη των παιδιών που παρουσιάζουν καρκίνο.
Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας μας...
Ένα παιδί μπορεί να κάνει πολλά, ας σταθούμε δίπλα τους να κάνουν ακόμα περισσότερα με εμάς υποστηρικτές τους και όχι θεατές στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και εμείς μέσα από αυτές τις στιγμές που παρουσιάζονται σε συνανθρώπους μας πρέπει να είμαστε δίπλα και δυνατοί για να βοηθάμε αυτά τα μικρά αγγελούδια που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους να στηρίξουν το αύριο.* Ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής, στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass