ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ «ΒΟΤΑΝΑ- ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΜΙΟΥ» ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Επιστροφή στο φαρμακείο της φύσης

* Γνώσεις των προγόνων μας θα μεταφερθούν στις νέες γενιές, σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον, μέσα σε ένα αγρόκτημα

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2016 0:40

 

Της Λένας Κισσάβου

Για πρώτη φορά στη Λάρισα, ξεκινά ένα πρόγραμμα πανελλήνιας εμβέλειας, που στόχο έχει να μυήσει τις νέες γενιές στη γνώση του πλούτου του «φαρμακείου» της φύσης, πολλά στοιχεία από την οποία έχουν χαθεί στο χρονοντούλαπο ενός αιώνα τώρα, από την εποχή που τα φάρμακα των προγόνων μας ήταν τα βότανα.

Ο άνθρωπος απομακρυνόμενος από τη φύση, απομακρύνθηκε και από τη γνώση κάθε λειτουργίας της, κάθε κομματιού της αλυσίδας της που απλόχερα προσφέρει προς όφελος πολλών δραστηριοτήτων του, ακόμη και για την προστασία της υγείας του.

Οι σημερινές γενιές, δεν μπορούν καν να ξεχωρίσουν το ραδίκι από τον ζοχό, τη ρίγανη από το τσάι... και γενικά η γνώση τους για τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, σταματά στα βαζάκια της κουζίνας του σπιτιού τους.

Αυτό στοχεύει να ανατρέψει η δράση που εμπνεύστηκαν Λαρισαίοι, με αγάπη προς το περιβάλλον και με την επιθυμία να κινητοποιήσουν τις νέες γενιές προς την κατεύθυνση προστασίας του, μέσα από τη γνώση του πλούτου του.

Είναι ο Σύλλογος Φίλων Πηνειού και Παραποτάμιου Πολιτισμού Λάρισας, που σε συνεργασία με το «Αγρόκτημα Ευκαρπία», σχεδίασαν ένα πρόγραμμα με τίτλο «Βότανα- χαρά του νου και του κορμιού», το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, στηρίχθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν . Λάρισας και σήμερα ξεκινά η υλοποίησή του, απευθυνόμενο στους μαθητές δημοτικών σχολείων όλης της χώρας.

«Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή σχολείων, μέχρι και από την Αθήνα...» μας είπε η κ. Γιάννα Γεροκώστα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Φίλων του Πηνειού», ενώ η κ. Φωτεινή Μπλιάτσου ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος «Ευκαρπία», δήλωσε πως συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα διαθέτοντας τον χώρο της, επιθυμώντας και μόνο να κινητοποιήσει τους νέους και να τους ευαισθητοποιήσει για το περιβάλλον, αφού η ίδια χρόνια τώρα, δίνει το δικό της αγώνα να διατηρήσει και να διαδώσει τα «μυστικά» του πλούτου των βοτάνων.

Αναφερόμενοι στο σκεπτικό αυτής της δράσης και οι δύο τους υποστηρίζουν πως: «Στις μέρες μας, γίνεται σε όλους μας λιγότερο ή περισσότερο κατανοητή, η μεγάλη καταστροφή που συντελείται από τον άνθρωπο στο περιβάλλον.

Το κόστος που «πληρώνει» το περιβάλλον για τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τον άκρατο καταναλωτισμό και μάλιστα για ένα μόνο κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού, είναι μεγάλο.

Επιτακτική ανάγκη πλέον για το μέλλον αποτελεί η εφαρμογή μιας αειφόρου ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης δηλαδή που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του σημερινού ανθρώπου χωρίς να στερεί από τις επόμενες γενιές το δικαίωμα αυτό.

Ο Σύλλογος Φίλων Πηνειού και Παραποτάμιου Πολιτισμού και το «Αγρόκτημα Ευκαρπία», επιθυμώντας να ενισχύσουν τη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τις γνώσεις των μαθητών, προτείνουν το εν λόγω περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τα αρωματικά φυτά και τα βότανα.

Το «Αγρόκτημα Ευκαρπία», πολύ κοντά στη Λάρισα και με εύκολη προσβασιμότητα, είναι ο φυσικός χώρος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του προγράμματος.

Στον χώρο του γίνεται καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία αρωματικών φυτών, καθώς και παρασκευασμάτων τους, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Σήμερα παράγει δεκαπέντε είδη αρωματικών φυτών, αποκλειστικά ελληνικών ποικιλιών με σύγχρονες μεθόδους καλλιεργητικής φροντίδας και τον παραδοσιακό φυσικό τρόπο συλλογής, ξήρανσης και διαχείρισης.

Τα αρωματικά και τα βότανα που καλλιεργούνται στο αγρόκτημα είναι: αρτεμησία, βασιλικός, γλυκάνισος, δάφνη, δενδρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, λεβάντα, λουίζα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σέλινο, φασκόμηλο».

Αναλυτικά για τις δράσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα μας είπαν: «Με πολύ κέφι και με στόχο να διευκολύνουμε εκπαιδευτικούς που θέλουν να ασχοληθούν με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, σχεδιάσαμε προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και προτείνονται ομάδες έως 25-30 μαθητών. Την ευθύνη διεξαγωγής του θα έχουν η υπεύθυνη του Αγροκτήματος κ. Φωτεινή Μπλιάτσου και μέλη του Συλλόγου.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι δύο ώρες και οι δραστηριότητες θα μπορούν να γίνονται σε εσωτερικό ή υπαίθριο χώρο, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Ο χώρος διατίθεται δύο φορές την εβδομάδα από τις 9.00- 13.00, κατόπιν συνεννόησης.

Μεταξύ άλλων θα δίνονται στους μαθητές βασικές γνώσεις για τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά (βότανα),θα τα παρατηρούν στο περιβάλλον που φύονται και θα μάθουν να τα διακρίνουν με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Θα γνωρίσουν την ιστορική και παραδοσιακή διαδρομή της χρήσης των βοτάνων, θα διδαχθούν τους τρόπους χρήσης τους και τη δράση τους στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ανθρώπου... κ.α.

Η διαδικασία προσέγγιση, για τη γνωριμία των μαθητών με τα αρωματικά φυτά και βότανα είναι βιωματική. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθάει τους μαθητές τόσο στην απόκτηση γνώσεων, όσο και στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών στις καθημερινές τους δραστηριότητες και σχέσεις με το περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων οι μαθητές θα καλούνται να διακρίνουν χαρακτηριστικά των βοτάνων (π.χ. μυρωδιά) μέσα από παιχνίδι, να μάθουν για τις

θεραπευτικές ιδιότητές τους, παίζοντας παιχνίδι με εκπαιδευτικές καρτέλες, να φτιάχνουν αφεψήματα κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass