ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η 5η ΥΠΕ, ο Κώστας Μπακογιάννης και η επίμαχη τροπολογία…

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2016 1:16

 

Στην ομαλότερη λειτουργία δομών δημόσιας υγείας που σήμερα υπολειτουργούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, προσδοκούν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών ότι θα βοηθήσει η τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας θα έχουν πλέον τη νομική δυνατότητα να ενισχύουν οικονομικά – προαιρετικά όπως διευκρινίστηκε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν – νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή αγροτικά ιατρεία όπου ενδεχόμενα θα υπάρξουν λειτουργικές ανάγκες.

Μπορεί ως παραδείγματα τέτοιων αναγκών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να χρησιμοποίησε τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ή το Νοσοκομείο Θήρας που θα μπορέσει πλέον να λειτουργήσει, αλλά η αφορμή για την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν η αντιπαράθεση που είχε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, ο κ. Μπακογιάννης εξασφάλισε ένα κονδύλι της τάξεως των 120.000 ευρώ προκειμένου να πριμοδοτήσει αγροτικές περιοχές της περιφέρειάς του, κυρίως για τη στελέχωση και την ομαλή λειτουργία αγροτικών ιατρείων. Η ιδέα ήταν η δημιουργία κινήτρων, με τη μορφή επιδότησης της διαμονής και της σίτισης όσων αποδεχτούν να εργαστούν σε ορεινές περιοχές, όπως η Ευρυτανία.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου κονδυλίου δεν ήταν δυνατό, λόγω της ελλιπούς νομοθεσίας, να αξιοποιηθεί από την αρμόδια 5η ΥΠΕ, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Παρατηρητήριο της Υπηρεσίας Δημόσιων Εσόδων που ελέγχεται απευθείας από τους Θεσμούς – πρώην Τρόικα.

Πηγές της 5ης ΥΠΕ αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας άφησε αιχμές εναντίον της διοίκησής της, για μικροπολιτικούς λόγους, δηλώνοντας ότι η ΥΠΕ αρνείται να δεχτεί τη χρηματική προσφορά, οδηγώντας στην τροπολογία που προκάλεσε τόσο θόρυβο τις προηγούμενες μέρες.

Εκείνο που επισημαίνεται πλέον από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είναι ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα είναι δυνατή η επίλυση λειτουργικών προβλημάτων και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως στα νησιά και ειδικότερα στην Αλόννησο, αλλά και σε ορεινές περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων, καθώς πλέον οι εκπρόσωποι τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, αν έχουν τη δυνατότητα, θα μπορούν να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες δομών δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης, ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την κατάσταση της Υγείας στην περιοχή, εστίασε στην απαραίτητη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της ΥΠΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καταγράφονται και συντονισμένα να επιλύονται τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είχε προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο, καταγραφής αναγκών, προστατευτικό της δημόσιας υγείας, αλληλεγγύης στον πολίτη και υποβοηθητικό της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass