ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2016 8:42

Πολυδύναμη Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική για τον Καρκίνο του Ορθού Καθηγητής Χειρουργικής κ. Κ. Τεπετές

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού (τελικό τμήμα του παχέος εντέρου) περιλαμβάνει συνήθως μια εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική) και συχνά συμπληρωματικές θεραπείες είτε προεγχειρητικά είτε μετεγχειρητικά. Στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της Λάρισας όμως, από το 2003 έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα και οι διαπρωκτικέςεκτομές νεοπλασμάτων του ορθού. Με αυτές τις τεχνικές, σε ειδικές περιπτώσεις, είτε με άγκιστρα-διαστολείς, είτε με την συσκευή TEM (TransanalEndoscopicMicrosurgery)δηλ. με Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική και την εφαρμογή ειδικών εργαλείων έκλυσης ενέργειας, επιτυγχάνεται η αφαίρεση των όγκων δια του πρωκτού χωρίς κοιλιακή επέμβαση.

Η γνώση και η μακροχρόνια εμπειρία σε αυτές τις μεθόδους και τεχνικές πρόσφατα έδωσε θεραπευτική λύση σε 75χρονη ασθενή με σοβαρά συνοδά νοσήματα. Η ασθενής υπέρβαρη (125kgr, BMI:52) έπασχε από βαριά καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια και η κλασσική προσέγγιση με γενική αναισθησία εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η συντονισμένη συνεργασία της Χειρουργικής Κλινικής, με την Γαστρεντερολογική και το Αναισθησιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. Λάρισας είχε σαν αποτέλεσμα την ριζική αφαίρεση του νεοπλάσματος.

Συγκεκριμένα, ο Γαστρεντερολόγος ενδοσκοπικά καθόρισε με ακρίβεια το βάθος και την εντόπιση του όγκου, έτσι που να «χαρτογραφηθεί» σε σχέση με τις λοιπές δομές. Η Αναισθησιολόγος παρόλη την «δύσκολη» σωματοδομή της ασθενούς παρείχε αποτελεσματική περιοχική αναισθησία (ραχιαία), έτσι που η Χειρουργική ομάδα να διεκπεραιώσει την διαπρωκτικήεκτομή ολικού πάχους με την επανασυρραφή του εντέρου και υγιή όρια. Η ασθενής έλαβε εξιτήριο μετά από δύο 24ωρα, επανερχόμενη στις προηγούμενες δραστηριότητές της.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Στο πλαίσιο του θεσμού των επισκέψεων «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΥΡΕΣ» που έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συμμετέχει το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποδεχθήκαμε και φέτος μαθητές 26 σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων) της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συνολικά 560 μαθητές με συνοδεία των δασκάλων/ καθηγητών τους, ήρθαν σε επαφή με τους χώρους στους οποίους θεραπεύεται η Ιατρική επιστήμη.

Ενημερώθηκαν για την οργάνωση και τη δομή των σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που παρέχονται στους μελλοντικούς φοιτητές. Επισκέφθηκαν εργαστήρια και ολοκλήρωσαν την επίσκεψη στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Μία ιδιαιτερότητα των φετινών επισκέψεων ήταν η συμμετοχή σχολείων όλων των βαθμίδων, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning: «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ». Οι μαθητές ήδη ενημερωμένοι για τον Ιπποκράτη και το έργο του, επισκέφθηκαν το Αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ της Σχολής, το εργαστήριο Κλινικών Δεξιοτήτων, όπου έγινε επίδειξη, προσαρμοσμένη στην ηλικία, παροχής πρώτων βοηθειών σε ειδικές κούκλες εκπαίδευσης – προσομοίωσης και το εργαστήριο Ανατομίας.

Ως πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλο το διοικητικό και επιστημονικό του Τμήματος προσωπικό που συνέβαλε σε αυτήν προσπάθεια. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Ευφροσύνη Παρασκευά, υπεύθυνη εξωστρέφειας του Τμήματος, την κα Αργ. Βλάχου, που επωμίστηκε το βάρος της οργάνωσης των επισκέψεων, όλο το προσωπικό της Βιβλιοθήκης που συνεργάστηκε με ιδιαίτερη προθυμία, τον κ. Ι. Μακαντάση που ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη των παρουσιάσεων και τους Δ/ντές και το προσωπικό όλων των εργαστηρίων που υποδέχθηκαν και ενημέρωσαν τους μαθητές για τις δραστηριότητές τους.

Στο Τμήμα Ιατρικής μεταδίδεται η υπάρχουσα γνώση, παράγεται νέα γνώση, μέσω της έρευνας και γενικά διακονείται η επιστήμη, μία επιστήμη η οποία πρωτίστως υπηρετεί τον άνθρωπο. Δίνοντας λοιπόν ιδιαίτερη σημασία στη γνωριμία της Ιατρικής Σχολής με την κοινωνία, ελπίζουμε ο θεσμός των «ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΘΥΡΩΝ» να ενδυναμωθεί και τις επόμενες χρονιές να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους μαθητές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass