ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ - ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Βλέπουν δόλο στην υποκοστολόγηση των εξετάσεων

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2016 0:16

 

Την ύπαρξη δόλου στην τακτική της υποκοστολόγησης των εξετάσεων, με στόχο τη διευκόλυνση μεγάλων συμφερόντων στον χώρο της υγείας, καταλόγισε στην Πολιτεία η πρόεδρος της Ένωσης Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων νομού Λάρισας, Ράνια Σουλτούκη, αναφερόμενη στην επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ που ξεκίνησε από χθες ο κλάδος, με τη συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Η κ. Σουλτούκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πέρα από το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει χρήματα από το 2010, η υποκοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων που αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβριο ορίστηκε να είναι της τάξεως του 54 – 57%, ενδέχεται να φτάσει το επόμενο διάστημα μέχρι και το 68%, καθιστώντας αυτές τις τιμές επισφαλείς για τη δημόσια υγεία».

Αφού υπενθύμισε ότι οι μικροβιολόγοι δεν συνταγογραφούν, παρά απλώς εκτελούν τις συνταγές, οπότε δεν είναι υπεύθυνοι για την υπερβολική συνταγογράφηση, η πρόεδρος των Λαρισαίων μικροβιολόγων επισήμανε ότι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός των εργαστηρίων κοστίζει, ενώ κάθε εργαστήριο απασχολεί τουλάχιστον 2 υπαλλήλους και συνεργάζεται με τουλάχιστον 7 προμηθευτές, οι οποίοι θα πρέπει να αποπληρωθούν.

«Αναρωτιόμαστε για πιο λόγο έγινε η υποκοστολόγηση των εξετάσεων, τη στιγμή που έχουμε εγκαίρως υποβάλλει εφικτές λύσεις, οι οποίες ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Από τη μία ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μαζέψει τα έσοδά του και από την άλλη κανείς δεν ελέγχεται για την υπερσυνταγογράφηση», τόνισε η κ. Σουλτούκη.

Επισημαίνεται ότι τα μικροβιολογικά εργαστήρια συνεχίζουν κανονικά να εκτελούν τις εξετάσεις, αλλά οι πολίτες πληρώνουν πλέον τοις μετρητοίς και μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν την απόδειξη πληρωμής στον ΕΟΠΥΥ – οι υπηρεσίες του οποίου έχουν ήδη ενημερωθεί με εξώδικο έγγραφο από την Ένωση Μικροβιολόγων – προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύεται γιατί γνωρίζει ότι του παρέχουμε υπηρεσίες πραγματικά υψηλού επιπέδου, αλλά δεν μας μένει να κάνουμε κάτι άλλο γιατί πλέον οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται στα όρια κινδύνου», ανέφερε η κ. Σουλτούκη.

ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι διοικήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων Λάρισας, στα Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει παραδώσει στην Πολιτεία από το 2014 και τα οποία εάν ίσχυαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα αγνοεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος, τόνισε ότι «η τελευταία υποκοστολόγηση των εξετάσεων καθιστά επισφαλή τη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων».

«Ο ΕΟΠΥΥ αποδείχθηκε ένας γίγαντας με πήλινα πόδια», ανάφερε ο κ. Γιαννακόπουλος. «Δεν καταφέρνει να κουμαντάρει τα έσοδά του και δεν εξορθολογεί τις δαπάνες του, λόγω της ανεπάρκειας και της ανικανότητας των διοικούντων αλλά και της Πολιτείας. Έτσι, οι διοικούντες προσφεύγουν στις οριζόντιες περικοπές στέλνοντας στο χείλος του γκρεμού τα μικροβιολογικά εργαστήρια».  

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ακόμα ότι ο σύλλογος βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους του μικροβιολόγους και ζήτησε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει γρήγορα τη στάση της και να επανακοστολογήσουν τις εξετάσεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε αντίστοιχη επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται πλέον σχεδόν το σύνολο των μικροβιολόγων της χώρας.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η γραμματέας της Ένωσης, Λίλια Χελιδώνη.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass