ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ»

Σε λειτουργία ο νέος στεφανιογράφος στο ΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2016 1:09

 

Την προσεχή Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ξεκινάει τελικά η λειτουργία του νέου στεφανιογράφου στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Χθες έφτασε η άδεια από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του νέου, υπερσύγχρονου στεφανιογράφου που βρίσκεται εγκατεστημένος στο ΠΓΝΛ από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο νέος στεφανιογράφος είναι το πλέον σύγχρονο μοντέλο της σχετικής τεχνολογίας και διαθέτει γεννήτρια ακτίνων Χ, ελεγχόμενη από μικροεπεξεργαστές, ακτινολογική λυχνία, αγγειογραφική ανάρτηση, εξεταστική τράπεζα, ψηφιακό σύστημα απεικόνισης και σταθμό ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Τον στεφανιογράφο θα λειτουργεί η ίδια ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων που λειτουργούσε και τον παλιό στεφανιογράφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το παλιό μηχάνημα, από το 2001 μέχρι και πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 13.200 στεφανιογραφίες, από το 2002 τοποθετήθηκαν 2.300 βηματοδότες και από το 2007 μέχρι το 2015 πραγματοποιήθηκαν 2.300 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις.

Μέλημα του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, καθηγητή Φίλιππου Τρυποσκιάδη, είναι να λειτουργήσει ο νέος στεφανιογράφος επί 24ώρου βάσεως, τουλάχιστο τις μέρες γενικής εφημερίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ώστε να μπει σε εφαρμογή η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλαδή όποιος ασθενής έρχεται με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου – όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αποτελώντας θεραπεία επιλογής – να πηγαίνει κατευθείαν στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και να γίνεται «ξεβούλωμα» της αρτηρίας που έχει φράξει. Το κόστος που θα έχει σήμερα μία τέτοια αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου θα είναι πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση με τα φάρμακα διότι οι ασθενείς θα φεύγουν νωρίτερα από το νοσοκομείο, ενώ η καρδιά τους θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Εύκολα διαπιστώνει ο καθένας, τη σημαντικότητα της λειτουργίας του νέου στεφανιογράφου, όχι μόνο για τους ασθενείς της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass