ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Η οικονομική κρίση οδηγεί στον εθισμό

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2016 0:34

«Οι επιβαρημένες ομάδες του πληθυσμού είναι αυτές που επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα προχθές στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Ελλάδος), ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων παράρτημα νομού Λάρισας και το ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ με θέμα «Οικονομική κρίση και εθιστικές συμπεριφορές», μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α. Γιάννης Λιάππας, η κοινωνιολόγος Ελένη Μαρίνου και η ψυχολόγος, υπεύθυνη του τμήματος έρευνας και τεκμηρίωσης του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» Μερόπη Πεντεδέκα. Σχολιαστής ήταν ο ψυχίατρος Περικλής Στοφόρος και συντονιστής ο ψυχίατρος, πρόεδρος του Δ.Σ. του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Ελλάδος της Ε.Ψ.Ε. Παναγιώτης Βράνας.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γιάννης Λιάπας «δεν γίνονται πια συζητήσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικά των ουσιών. Ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα την ίδια ώρα δεν υπάρχει ούτε μία έρευνα τα τελευταία 15 χρόνια που να το αποτυπώνει αυτό, ότι μειώθηκε για παράδειγμα η χρήση της ηρωίνης. Λόγω της κατάστασης που βιώνει ο κόσμος φαίνεται ότι έχει παραδοθεί στο πρόβλημα» και πρόσθεσε «από την οικονομική κρίση έχουν επιβαρυνθεί κυρίως οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που είχαν ήδη πρόβλημα». Όπως υποστήριξαν οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια αυτό που παρατηρείται είναι αύξηση των υποτροπών και παράλληλα μείωση της χρήσης ουσιών εξαιτίας του οικονομικού προβλήματος. Συγχρόνως στόχος τους είναι να φέρουν και πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα του εθισμού είτε από τα ναρκωτικά είτε από το αλκοόλ.

Για τη μείωση των αιτημάτων ένταξης στις δομές του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» έκανε λόγο η Μερόπη Πεντεδέκα η οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση το τελευταίο διάστημα εξομαλύνεται, καθώς αρχικά είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη μείωση των αιτημάτων ένταξης. Έρχονται σε επαφή μαζί μας αλλά δεν κινητοποιούνται για να συνεχίσουν» και συμπλήρωσε ότι «οι κοινωνικές συνθήκες είναι αυτές που ωθούν τους περισσότερους στη χρήση».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass