ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Ευνοϊκές οι συνθήκες για την εμφάνιση φυματίωσης

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2016 0:52

Οι σημερινές συνθήκες στη χώρα χαρακτηρίζονται ευνοϊκές για την εμφάνιση κρουσμάτων φυματίωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει πανικός μεταξύ του πληθυσμού και σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να φοβάται την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή ημερίδα για τη φυματίωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο κτίριο Κατσίγρα της πλατείας Ταχυδρομείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Πνευμονολογική Κλινική του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» του τμήματος της Ιατρικής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, «οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση φυματίωσης στην εποχή μας, εξαιτίας του συγχρωτισμού, της μετανάστευσης, της φτώχειας, των κακών συνθηκών υγιεινής και της υπερεργασίας, καταστάσεις που γενικότερα «ρίχνουν» την άμυνα του οργανισμού και οδηγούν σε αναζωπύρωση του μικροβίου».

Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να φοβάται από την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα και να μην τους αντιμετωπίζει ως μίασμα, αφού η φυματίωση είναι «ελληνικό» φαινόμενο.

Κάθε χρόνο, στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αντιμετωπίζονται περίπου 45 κρούσματα φυματίωσης και εκτιμάται ότι υπάρχουν παραπάνω από 100 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Πρόκειται πάντως για Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Αξίζει να τονιστεί ότι η φυματίωση εμφανίζεται σε δύο ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, σε νέους ενήλικες, έως και 25 ετών και σε ηλικιωμένους μέχρι και 80 ετών.

Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο νοσούν κάθε χρόνο από ενεργό φυματίωση και 3 εκατομμύρια πεθαίνουν, μεταξύ των οποίων 500.000 είναι παιδιά. Στην Ελλάδα δηλώνονται περίπου 500 κρούσματα ετησίως, αν και φαίνεται πως η επίπτωση είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού πολλά κρούσματα δε δηλώνονται.

Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βάκιλλος του Koch. Το χαρακτηριστικό αυτού του μικροοργανισμού είναι ότι πολλαπλασιάζεται πολύ αργά γι’ αυτό η νόσος εκδηλώνεται πολύ αργότερα. Η μόλυνση γίνεται κατά 98% από τους πνεύμονες με την αναπνοή σταγονιδίων που αποβάλλει ο ενήλικος άρρωστος με τον βήχα, τον πταρμό, την ομιλία ή το τραγούδι.

Εκτός του κ. Γουργουλιάνη, στη χθεσινή ημερίδα μίλησαν η Ειρήνη Γερογιάννη, πνευμονολόγος – επιμελήτρια Α’ στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου, η Ζωή Δανιήλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, διευθυντής ΕΣΥ, υπεύθυνος του Αντιφυματικού Ιατρείου «Σωτηρία», ο Σταύρος Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Φωτεινή Μάλλη, ειδικευόμενη γιατρός Πνευμονολογίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Φωτεινή Μπαρδάκα, επίσης ειδικευόμενη γιατρός Πνευμονολογίας, η Ευαγγελία Παπαγεωργίου, πνευμονολόγος, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ευθυμία Πετεινάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass