ΣΕΙΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ»

Μην αφήνετε το αλκοόλ να ορίζει τη ζωή σας...

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2016 20:33

Για τρίτο χρόνο συνεχίζονται οι δράσεις του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» που εστιάζονται στην παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, συμβουλευτικής, ατομικής και ομαδικής θεραπείας ατόμων εξαρτημένων από το αλκοόλ, καθώς και σε άτομα του στενού περιβάλλοντός τους.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων ξεκινούν μάλιστα ενημερωτικά σεμινάρια που θα γίνονται μία φορά το μήνα, με το πρώτο να είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Πέμπτη 31 Μαρτίου, από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα στον χώρο που διατηρεί το Κέντρο, επί της οδού Κύπρου 103.

Το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» είναι η μία από τις μόλις δύο δομές υποστήριξης ατόμων εξαρτημένων από το αλκοόλ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία – η δεύτερη είναι το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας του ΟΚΑΝΑ – καθώς δεν υπάρχουν ομάδες όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Παρά τα γνωστά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, εξαιτίας των αποχωρήσεων μελών του προσωπικού και της μνημονιακής απαγόρευσης νέων προσλήψεων, το Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί, καταγράφοντας σημαντικό έργο από τον Οκτώβριο του 2013 που ιδρύθηκε.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Επαμεινώνδας Πριναράκης, ενώ στην ίδια ομάδα συμμετέχουν οι κοινωνικοί λειτουργοί Στέλιος Στάθης, Βάσω Παπαδοπούλου και Ελευθερία Μπουκουβάλα, καθώς και η ψυχολόγος Δήμητρα Σκρίμπα.

Όπως διευκρινίζουν στη συζήτηση που είχαμε με αφορμή την πραγματοποίηση των ενημερωτικών σεμιναρίων, πρόκειται για μία ανοιχτή δομή που στηρίζεται στη δωρεάν και εθελοντική συμμετοχή των εξαρτημένων, οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα στεγνό πρόγραμμα, χωρίς υποκατάσταση ή φάρμακα.

Εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι ο ίδιος ο χρήστης αλκοόλ είναι εκείνος που τελικά θα ορίσει τα όρια ανάμεσα στη χρήση και την κατάχρηση και θα πάρει την απόφαση ότι είναι εξαρτημένος και πρέπει να αναζητήσει βοήθεια. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος, την οικογένεια δηλαδή, τη (τον) σύζυγο ή την (τον) σύντροφό του.

Τα όρια αυτά μπορεί να είναι ένα ξύπνημα όπου ο χρήστης δεν θυμάται τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ, η ανάγκη για αλκοόλ πριν ακόμα φάει πρωινό, η καθημερινή κατανάλωση ή η έξαρση επιθετικής συμπεριφοράς...

Έτσι κι αλλιώς, η χρήση του αλκοόλ είναι συνδεδεμένη με την παράδοση κάθε τόπου, χρησιμοποιείται στις χαρές και τις λύπες, το ίδιο σε γάμους και κηδείες, υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα της χρήσης του, πολύ περισσότερο που πρόκειται για ένα νόμιμο ναρκωτικό, με αποτέλεσμα να καταγράφεται απουσία κοινωνικού ελέγχου στους χρήστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε τομείς όπου υπάρχει διαδεδομένη καμπάνια απαγόρευσης του αλκοόλ και επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα, όπως κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η συντριπτική πλειοψηφία των αλκοολικών παραδέχονται ότι σχεδόν πάντα οδηγούν μεθυσμένοι!

Την ίδια στιγμή, κυριαρχούν πεποιθήσεις περί παλικαριάς ή ενίσχυσης του ανδρισμού κάποιου που πίνει, ενώ είναι μέχρι και ... πρακτική να δοκιμάζουν αλκοόλ μικρά παιδιά, στο περιθώριο κάποιας οικογενειακής σύναξης.

«Όλα αυτά είναι δεδομένα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ευρύτερα ως κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Πριναράκης.

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, το ασφαλές επίπεδο γύρω από τη χρήση αλκοόλ, κυμαίνεται στα δύο ποτά ημερησίως για τον άνδρα και στο ένα ποτό για τη γυναίκα.

Από ιατρικής απόψεως, το αλκοόλ είναι μια ουσία τελείως ξένη στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτός είναι ο λόγος που – πέρα από το ευφορικό αποτέλεσμα – προκαλεί μεγάλες και μόνιμες βλάβες. Κάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι στην κατάταξη με τα ναρκωτικά που προκαλούν τις μεγαλύτερες βλάβες στον οργανισμό, το αλκοόλ είναι μαζί με την κοκαΐνη στην κορυφή της λίστας, ενώ η ηρωίνη, για παράδειγμα, βρίσκεται πολύ χαμηλά!

Οι υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, απεξάρτησης και συμβουλευτικής που παρέχουν τα μέλη του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου, αφορούν τόσο τους ίδιους τους εξαρτημένους, όσο και τα άτομα του περιβάλλοντός τους, τόσο σε εξατομικευμένο επίπεδο, όσο και σε ομαδικό.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν λίστες αναμονής για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, η συμμετοχή είναι δωρεάν, εθελοντική και με πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, τόσο των χρηστών, όσο και των συγγενικών τους προσώπων.

«Εμείς είμαστε εδώ για τους ανθρώπους που θεωρούν ότι το αλκοόλ τους δυσκολεύει τη ζωή και θέλουν να το αλλάξουν αυτό», τονίζει ο κ. Πριναράκης.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass