ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΩΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΑμεΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

* Τονίστηκε η ανάγκη να συναντηθούν το αναπηρικό και το αυτοδιοικητικό κίνημα

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2016 7:27 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαϊ 2016 9:12

 

Η ανάγκη το αναπηρικό και το αυτοδιοικητικό κίνημα να συναντηθούν προκειμένου να τύχουν κοινωνικής προστασίας τα άτομα με αναπηρίες, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων.

Κύριο χαρακτηριστικό της ημερίδας η παρουσία πλήθους Λαρισαίων που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι την αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας αναδείχθηκαν κατευθύνσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας και ένταξης που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2012.

«Η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης «τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους, βιώνουν την κρίση σε όλες της τις μορφές πιο επώδυνα και πιο άμεσα γιατί πάντοτε το κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας είναι μεγαλύτερο και σε περίοδο κρίσης δυσβάσταχτο. Δοκιμάζονται τα δικαιώματα, η ικανότητα των ανθρώπων να ανταποκρίνονται σε βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες. Το αναπηρικό κίνημα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στην προστασία των ατόμων με αναπηρία ώστε να προστατευτούν όσο το δυνατόν από τις επιπτώσεις της κρίσης. Προωθήσαμε και προωθούμε τη θέση ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό συνιστά την ανάγκη σε όλα τα επίπεδα να υπάρξει ριζική αλλαγή προσέγγισης των πολιτικών για άτομα με αναπηρία. Πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε στην Ελλάδα ότι η αναπηρία είναι πρόνοια. Και αυτό μπορεί να συμβεί με την υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Ράλλης Τσιουλάκης, τόνισε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και να μεταφέρει τα προβλήματά της στην Πολιτεία.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε ότι πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον με σχέδιο και οργάνωση.

Ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «η νοοτροπία μας ευθύνεται για το ότι δεν σεβόμαστε έμπρακτα την διαφορετικότητα. Ποτέ μας δεν λάβαμε σοβαρά υπόψη τα δομικά προβλήματα και ποτέ μας δεν ενδιαφερθήκαμε να αναζητήσουμε, στοχευμένες λύσεις. Στις καλές εποχές, κρύβαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί της ευημερίας και τώρα, στις μέρες λιτότητας, δικαιολογούμαστε ότι θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε».

Ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, επισήμανε ότι η Πολιτεία στέκεται εχθρική απέναντι στα ΑμεΑ και είναι τεράστιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα.

Ο βουλευτής Λάρισας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε ότι το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ και ζήτησε εξορθολογισμό των αδικιών που υφίστανται τα άτομα αυτά.

Τέλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι επιτέλους θα πρέπει το αυτοδιοικητικό και το αναπηρικό κίνημα να συναντηθούν, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υποστηρικτικές δομές προς τα ΑμεΑ που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο δήμο.

Στη χθεσινή ημερίδα παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης και οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass