ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Οι εργαζόμενοι έκαναν …έρανο για την Υγεία

* Υποσχέσεις Ξανθού για προσλήψεις

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2016 0:08

ΑΘΗΝΑ

Έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας τους (11:00-15:00), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «διάλυση του ΕΣΥ, της Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ, καθώς και τις μεσαιωνικές συμβάσεις έργου».

Διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι εργαζόμενοι απέκλεισαν με συρματόπλεγμα την είσοδο του υπουργείου, όπου τοποθέτησαν συμβολικά κουτιά εράνου για τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έστησαν χορό στη μέση του δρόμου, ντυμένοι και με παραδοσιακές φορεσιές και στολές καταδίκων.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας. Εκεί επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας, δωρεάν Δημόσια Υγεία-Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, απόσυρση του ασφαλιστικού νόμου και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Tην πανυγειονομική αυτή στάση εργασίας στήριξε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ανάλογες συγκεντρώσεις εργαζομένων στις προνοιακές δομές, τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ οργανώθηκαν σήμερα και στην υπόλοιπη χώρα, στα προαύλια των νοσοκομείων ή τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

ΑΛΥΣΟΔΕΘΗΚΕ

Αποδέκτης παραπόνων έγινε, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από τους εργαζόμενους στο Ψυχιατρικό και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της πόλης. Μάλιστα, εργαζόμενος στο Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» αλυσοδέθηκε στην πόρτα του «Ιπποκράτειου» στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί, πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, ο νοσηλευτής και πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος, αλυσοδέθηκε στην πόρτα του «Ιπποκράτειου» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, εις ένδειξει διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος, από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Σταμάτη Βαρδαρό, τον καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θωμά Υφαντή και τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ Γ. Κύρκο και Στ. Πλωμαρίτη, επισκέφθηκε αρχικά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και αμέσως μετά με το προσωπικό, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Τα βασικά θέματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ήταν η υποστελέχωση, η ελλιπής χρηματοδότηση και τα κτηριακά προβλήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία -που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη βουλή- καθώς και στις ατομικές συμβάσεις των καθαριστριών.

ΞΑΝΘΟΣ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Μετά την σύντομη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία ο υπουργός Υγείας, αναγνώρισε τα προβλήματα και την αγωνία των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και υποστήριξε ότι «τώρα δεν είμαστε πια σε αυτή τη φάση. Ακόμα και σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, τόσο με τις προσλήψεις σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, όσο και με την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 300 εκατ. ευρώ, μετά από 6 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι η αξιοπρεπής δημόσια περίθαλψη και γι’ αυτό η πρώτη μεγάλη τομή που πραγματοποιήθηκε ήταν η καθολική και ισότιμη πρόσβαση, με την πλήρη υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας».

Σε ότι αφορά την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, ο κ. Ξανθός τόνισε, ότι το 10% των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, αφορούν στους συγκεκριμένους τομείς. «Θα ακολουθήσει κι άλλη δέσμη προσλήψεων αλλά δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Τώρα πρέπει να λέμε λίγα λόγια και κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος όσο αφορά το θέμα των ατομικών συμβάσεων των καθαριστριών, τόνισε ότι ξέρει το πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί νομοθετική λύση.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Μανώλη Μπίτση υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί κατά 50% από το 2011, ενώ έχει αυξηθεί κατά 30-35% ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται στο νοσοκομείο.

«Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι τεράστιες. Δουλεύουμε με επικινδυνότητα. Το τμήμα ακαταλόγιστων με 55 ασθενείς, απόγευμα και νύχτα δουλεύουν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Η χρηματοδότηση γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ χρωστάμε ήδη τον προϋπολογισμό του 2016», πρόσθεσε ο κ. Μπίτσης.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ.  Ξανθός δήλωσε ότι θα απορροφηθεί ποσό 1 δισ. από την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  του δημοσίου συστήματος υγείας και θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί ένα  πολύ μεγάλο μέρος από τα 1,2 δισεκατομμύρια που χρωστάει σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας στους προμηθευτές.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ο κ. Ξανθός επισήμανε, τέλος, ότι αυτήν την περίοδο, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αρχίζουν να τοποθετούνται μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και για πρώτη φορά από το 2011 και μετά, προκηρύσσονται θέσεις 760 γιατρών  ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Επτά από αυτές αφορούν το ΨΝΘ και 12 το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός, υπάρχει πολιτική βούληση, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες, αλλά δυστυχώς δίνουμε μεγάλη μάχη με το χρόνο και τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Ο πρώτος διαγωνισμός, η προκήρυξη 4Κ και 5Κ,  προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο και αυτές τις μέρες με πολύ μεγάλη πίεση και κινητοποίηση καταφέρνουμε να διοριστούν οι πρώτοι 985 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Ακολουθεί η δεύτερη δέσμη που είναι 1.700 άτομα, πλην ιατρικού προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, και ολοκληρώνουμε τις προσλήψεις, αυτή την περίοδο, 500 ατόμων στις ΜΕΘ (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές). Έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο για πρόσληψη επικουρικών. Έχουμε προσλάβει 1.180 το τελευταίο οκτάμηνο κι έχουμε ενεργοποιήσει πάνω από 300 από παλιές κρίσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ που αυτή την περίοδο τοποθετούνται σιγά-σιγά» είπε ο υπουργός Υγείας κάνοντας λόγο για την πρώτη συγκροτημένη παρέμβαση για ενίσχυση του ΕΣΥ από την αρχή της κρίσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass